Diplomaţi şi experţi despre încurajările lui Barack Obama: „SUA depun eforturi pentru a nu permite noua divizare a Europei în zone de influenţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multă asistenţă financiară, sprijin pe calea reformelor şi a  integrării europene şi iniţierea unui nou acord comercial cu Statele Unite. Dar întâi de toate, un succes diplomatic. Aşa s-ar rezuma vizita oficială la Washington a premierului Iurie Leancă. Chiar dacă liderii de la Casa Albă au promis să facă tot posibilul pentru a stabiliza situaţia din regiune, experţii ne îndeamnă să nu ne îmbătăm cu apă rece.

Premierul Iurie Leancă revine la Chişinău după ce a discutat problemele şi provocările cu care se confruntă ţara noastră cu preşedintele SUA Barack Obama, vicepreşedintele Joe Biden şi cu secretarul de stat John Kerry. Lăudat la Casa Albă, şeful Guvernului a obţinut mai multe fonduri pentru modernizarea economiei, a fost încurajat să lupte cu corupţia şi să continue reforma justiţiei, primind totodată asigurări că Washingtonul va depune eforturi pentru a stabiliza situaţia din Ucraina.

„Constat cu regret că Rusia a făcut presiuni asupra Republicii Moldova pe fondul provocărilor din Ucraina. Este vorba despre sursele lor de energie şi capacitatea de a efectua schimburi comerciale. Dar ne-am angajat ferm să susţinem calea de dezvoltare pe care cetăţenii şi Guvernul Republicii Moldova au ales să o urmeze“, a declarat secretarul de stat american John Kerry.

La rândul său, prim-ministrul moldovean a menţionat că pentru noi separatismul este o ameninţare directă. „Conflictele îngheţate, mişcările separatiste devin foarte contagioase“, a declarat Iurie Leancă.

INTERESUL SUA PENTRU MOLDOVA, ÎN CONTEXTUL CRIZEI DIN UCRAINA

Nicolae Ţâu, fostul ministru de Externe, dar ex-ambasador al Republicii Moldova în SUA, spune că succesul vizitei delegaţiei Republicii Moldova la Washington se datorează efortului depus de diplomaţii moldoveni. „Relaţiile umane sunt cele mai importante în diplomaţie şi nu trebuie să uităm că atât John Kerry, cât şi Joe Biden au fost la Chişinău“, a adăugat Nicolae Ţâu. Fiind printre cei care au contribuit la lansarea dialogului dintre Chişinău şi Washington, Nicolae Ţâu se bucură pentru rezultatele vizitei delegaţiei moldoveneşti.

Un alt fost ambasador în SUA, Nicolae Chirtoacă explică gestul liderului de la Casa Albă, Barak Obama, de a se alătura întrevederii dintre premierul Iurie Leancă şi vicepreşedintele Joe Biden. „Acest fapt denotă interesul SUA faţă de Republica Moldova, dar şi faţă de regiune, în contextul situaţiei incerte din Ucraina. Republica Moldova, ca ţară membră a Parteneriatului Estic, merge spre semnarea Acordului de Asociere cu UE şi astfel ajungem într-o zonă de risc a unor acţiuni eventuale de blocare a acestui proces, care vor veni din partea Rusiei. SUA depun eforturi consistente pentru a nu permite noua divizare a Europei în zone de influenţă. Anume din aceste considerente, unica supraputere globală revine în Europa de Est după câţiva ani de lipsă“, crede Nicolae Chirtoacă.

„SUA URMĂRESC CU ATENŢIE SITUAŢIA DIN REGIUNE“

De aceeaşi părere este şi expertul în politică externă Victor Chirilă, care spune că întrevederile preşedintelui SUA sunt convenite cu mult timp înainte. „Cu siguranţă că a fost o înţelegere între Barack Obama şi vicepreşedintele Joe Biden de a saluta delegaţia Republicii Moldova şi astfel de a transmite un semnal de încurajare şi de susţinere pentru Moldova şi pentru întreaga societate, care parcurge o cale deloc uşoară şi se confruntă cu tot felul de provocări interne şi, în ultimul timp, externe“, completează specialistul.

Este o victorie care nu vine pe un câmp gol, ci în temeiul unor progrese realizate de Moldova în ceea ce numim noi modernizarea ţării. Victor Chirilă, expert în politică externă

Precizând că un scenariu similar a fost şi în cadrul unei vizite la Washington a premierului Georgiei, Victor Chirilă susţine că mesajele de la Casa Albă demonstrează că SUA urmăresc cu atenţie situaţia din regiune. „Moldova şi Georgia, angajate pe aceeaşi cale, se confruntă cu probleme similare. E confirmarea faptului că ambele state se bucură de acelaşi tratament. Aceasta nu înseamnă că mâine SUA intră în război cu Rusia, nu ne dă garanţii militare sau de securitate. Astfel de garanţii se dau în baza unor acorduri sau parteneriate strategice, consfinţite prin tratate. Dacă Moldova ar fi parte NATO, fără îndoială SUA ar fi în poziţia să ofere nişte garanţii de securitate şi de integritate teritorială“, explică Victor Chirilă.

Directorul Asociaţiei pentru Politică Externă spune că la fel de important este şi faptul că la Washington a fost lansat dialogul strategic între SUA şi Moldova. „Probabil acesta va presupune o agendă mult mai intensă între ambele state, inclusiv pe domenii de securitate regională, dezvoltare economică, dezvoltarea democraţiei, etc.“, explică Victor Chirilă.

Suntem foarte multumiţi de faptul că Moldova continuă eforturile pentru semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. John Kerry, secretarul de stat al SUA

Bani pentru modernizarea economiei

Delegaţia moldovenească revine acasă cu 2,8 milioane de dolari, bani suplimentari promişi de americani pentru a pregăti economia de o competiţie europeană acerbă. „Suntem bucuroşi să anunţăm că SUA va oferi Republicii Moldova fonduri suplimentare pentru a sprijini eforturile ţării în ceea ce priveşte creşterea competitivităţii, care este cheia dezvoltării mediului de afaceri şi a economiei. Noi vom suplini ajutorul cu încă 2,8 milioane de dolari, adăugător la cele 4,7 milioane anunţate anterior - în total, aproximativ 7,5 milioane de dolari“, a spus John Kerry.

În total, din 1992, SUA au oferit aproape 1,2 miliarde dolari ca ajutor pentru Republica Moldova. „O astfel de susţinere este foarte importantă. Din păcate, noi nu avem o viziun: ce facem cu economia, încotro mergem, cum creăm locuri de muncă“, precizează Mihai Manole, fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA.

A TREIA VIZITĂ LA NIVEL ÎNALT

Întrevederea Obama-Leancă nu este o premieră. Anterior, ex-preşedinţii Mircea Snegur şi Vladimir Voronin s-au întreţinut la Washington cu Bill Clinton (1995) şi George W. Bush (2002). Nicolae Ţâu a povestit că a pregătit prima întâlnire la nivel înalt, timp de un an. „Succesul diplomatic este foarte important pentru Moldova, dar la fel de mult contează şi realizările pe plan intern“, explică fostul diplomat Mihai Manole cum am obţinut cele trei vizite la Casa Albă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite