Dificultăţile farmaciilor, discutate cu Pavel Filip: ieftinirea leului, costuri mari, licitaţii netransparente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pavel Filip a avut o întrevedere cu reprezentanţii sectorului farmaceutic FOTO: gov.md
Pavel Filip a avut o întrevedere cu reprezentanţii sectorului farmaceutic FOTO: gov.md

Numărul excesiv de autorizaţii şi certificate pe care sunt nevoiţi să le obţină, pierderile de la fluctuaţiile cursului valutar, costurile mari la înregistrarea medicamentelor, licitaţiile netransparente şi nerespectate de spitalşe sunt doar câteva din problemele abordate de reprezentanţii farmaciilor şi premierul Pavel Filip.

Potrivit unui comunicat al guvernului, prim-ministrul Pavel Filip s-a întâlnit cu reprezentanţii celor mai mari importatori de medicamente, depozite şi reţele farmaceutice din ţară. Premierul le-a comunicat că îşi  doreşte un dialog sincer şi constructiv despre problemele cu care se confruntă agenţii economici şi cum ar putea fi înlăturate barierile. În opinia şefului guvernului, acestea sunt de ordin birocratic, mediul de afaceri trebuie să aibă condiţii favorabile de activitate, iar cetăţenii să fie asiguraţi cu medicamente de calitate şi la preţuri accesibile.

„Dacă sunt cazuri de presiuni, de estorcare a banilor din partea angajaţilor instituţiilor de stat abilitate cu funcţii de reglementare în domeniul farmaceutic, sunt determinat să le eliminăm. Prin implementarea unor mecanisme inteligente de reglementare a acestui sector, se vor elimina posibilităţile de luare de mită”, a  menţionat Pavel Filip.

Reprezentanţii sectorului farmaceutic s-au plâns premierului de numărul excesiv de autorizaţii şi certificate pe care sunt nevoiţi să le obţină, pierderile de la fluctuaţiile cursului valutar, costurile mari la înregistrarea medicamentelor, licitaţiile netransparente şi nerespectate de instituţiile spitaliceşti.

Premierul a dat asigurări că aceste probleme vor fi soluţionate pas cu pas. „Primul a fost făcut prin instituirea moratoriului la controalele din partea instituţiilor statului. Vom face ordine şi în modul de organizare a licitaţiilor, pentru a exclude factorul uman şi posibilitatea de corupere”, a afirmat Pavel Filip.

Menţionăm că, de la începutul anului curent, sute de tipuri de medicamente s-au scumpit, cele mai mari creşteri ale preţurilor ajungând la 40%.


 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite