Dialoguri urbane: Pot să fumez aici? Legea care interzice fumatul în spaţiile publice are multe lacune
0Pachetul de legi anti-tutun are multe neclarităţi de interpretare şi aplicare, care complică respectarea indicaţiilor ce ţin de fumatul în spaţiile închise şi deschise.
Autorităţile publice şi activiştii civici din Chişinău au discutat despre noua Lege anti-tutun care interzice fumatul în locurile publice în cadrul paltformei de discuţii „Dialoguri urbane”.
Activistul civic Rodion Gavriloi a menţionat că pe lângă legea propriu-zisă cu privire la controlul tutunului, sunt prevăzute amendamente la Codul Contravenţional, Legea Poliţiei şi Legea cu privire la publicitate. „Unele dintre acestea, precum amendamentele la Codul Contravenţional, au intrat deja în vigoare la 17 Septembrie 2015, pe când altele vor fi valabile din 31 mai 2016 sau chiar anul 2020. Această implementare treptată provoacă neclarităţi de interpretare şi aplicare”, crede Rodion Gavriloi.
Legea îngreunează schimbarea comportamentului societăţii
Activistul a explicat în cadrul evenimentului unde se poate şi unde nu se poate fuma. „Unde se poate fuma? Puteţi fuma acasă - dacă nu sunt minori în preajmă, în maşina proprie - dacă nu eşti la volan şi iarăşi nu sunt minori, în locurile special amenajate - dacă vorbim de clădiri, urnele pentru ţigări trebuie să fie la 10 m distanţă de la intrare şi spaţii nepopulate.
Unde nu se poate fuma? În transportul public, taxi, serviciu - decât locurile special amenajate, spaţii publice închise - cluburi, restaurante, spaţii publice deschise - parcuri, străzi, spaţii semi-închise/semi-deschise şi lângă copiii minori”.
Pe lângă ţigările de tutun, legea mai vizează trabucurile, narghileaua, ţigaretele electronice, gumele de mestecat cu nicotină, chiar şi beţişoarele aromate şi tămâia.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Restaurantelor şi a Localurilor de Agrement, Aneta Zasaviţchi, a subliniat că în pachetul de legi sunt unele lacune şi neclarităţi care vor îngreuna implementarea ei. „Nu este prevăzut nici un model concret cum ar trebui să arate spaţiile special amenajate pentru fumători. Cine va face verificarea? Cine va aplica amenzi? Circa 10 metri de la intrarea în local este exagerat, nu toate localurile dispun de acest spaţiu. Unele localuri au fost deja amendate cu toate că norma codului contravenţional a intrat în vigoare deja, iar legea în sine încă nu”, a menţionat Aneta Zasaviţchi.
În Moldova, legile se aplică greu
Reprezentantul Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău, Sergiu Sofroni, a menţionat că poliţia va acţiona conform modificărilor Codului Contravenţional care prevăd locurile unde poliţiştii pot sesiza fumătorii: transport public, sub acoperişul staţiilor de transport public, pieţe, arene, însă a declarat că aceste modificări nu prevăd toate locurile publice care sunt menţionate în lege. Iar restul contravenţiilor sunt în competenţa Centrului Naţional de Sănătate Publică (CNSP).
Vicepreşedintele CNSP Ion Şalaru a spus că legea a fost discutată şi examinată intens şi are drept scop protecţia cetăţenilor împotriva fumatului. Conform datelor statistice, în ţara noastră 73% sunt nefumători şi doar 23% - fumători. Şalaru consideră că dreptul fumătorului este exagerat, pe când Constituţia prevede dreptul la sănătate, dreptul la un mediu sănătos.
În prezent, CNSP elaborează un set de recomandări pentru proprietari, angajaţi, vizitatori cu privire la legea anti-fumat. Instituţia intenţionează să ofere gratis unele materiale informative instituţiilor publice. De asemenea, pe pagina web: www.cnsp.md va exista posibilitatea de a depune plângeri de către cetăţeni dacă aceştia vor depista că se fumează în locurile interzise, iar instituţia va prelua aceste sesizări.
Potrivit juristului Inga Albu, aplicarea pe etape a prevederilor legale a creat impedimente în procesul de implementare. „În primul rând, avem conflictul de norme când unele prevederi sunt deja în vigoare, iar altele urmează să fie aplicate. În astfel de condiţii în instanţa de judecată nu este clar care acte normative vor fi interpretate. Totuşi, prioritate are legea specială, adică legea privind controlul tutunului”, a menţionat Inga Albu.
Inga Albu a precizat că legea nu prevede clar unde este posibil să fumezi şi ce înseamnă spaţiu special amenajat. „Cine este agentul constatator, poliţistul sau alt funcţionar public? Cum se întocmeşte un proces verbal pentru această contravenţie? Acest şir de neclarităţi împiedică nu doar implementarea legii, dar şi îngreunează procesul de investigare în instanţa de judecată a unor asemenea cauze”, spune juristul.
Noua Lege anti-tutun va intra în vigoare la 31 mai 2016, iar Legea publicităţii a intrat în vigoare la 17 septembrie 2015. Pachetul de legi a fost votat de către Parlamentul de la Chişinău în luna mai 2015.