DEZBATERE ELECTORALĂ (1) De ce vreţi să fiţi primar? Cum răspund candidaţii la Primăria Chişinăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
colaj candidati primaria chisinau

Candidaţii la Primăria Chişinăului pe poziţii fruntaşe în sondajele de opinie au primit din partea ziarului Adevărul Moldova acelaşi set de întrebări care se referă la principalele probleme ale oraşului. Prima întrebare a fost una simplă: de ce vreţi să fiţi primar? Răspunsul fiecărui candidat îl puteţi citi în rândurile următoare. Începând de azi vom publica în fiecare zi un nou set de răspunsuri.

 

Oazu Nantoi (PPEM): Puterea centrală îşi bate joc de administraţia locală

image

Motive sunt multiple. În primul rând, văd Chişinăul în calitate de municipiu unde dramatic se întârzie cu realizarea proiectelor vitale pentru chişinăuieni, inclusiv pentru cei din suburbii. A doua componentă a motivaţiei mele este faptul că eu m-am implicat în echipa Partidului Popular din Moldova şi consider că alegerile din 14 iunie sunt o oportunitate pentru ca cetăţenii să cunoască această platformă şi să o susţină. E nevoie de mai puţină geopolitică la nivelul municipiului Chişinău şi de mai multă responsabilitate şi colaborare între primarul general şi Consiliul Municipal, dar aici cetăţenii trebuie să voteze nu doar primarul, candidatul, dar şi lista de consilieri. Un alt moment pe care vreu să-l ating este faptul că puterea centrală, de regulă, îşi bate joc de adminsitraţia publică locală. E vorba de reformele acestea nenorocite, cu judeţe, cu raioane. În primăvara anului curent banii se promiteau pentru reforma administrativ-teritoriale şi s-au anunţat alegerile. Acum, la 5 martie, au fost create două grupuri parlamentare care pregătesc legile privind statutele municipiilor Bălţi şi Chişinău. Deci, prin urmare, alegerile vor trece, după aceasta parlamentarii ne vor ferici pe noi cu legea privind statutul Chişinăului, unde vor fi delimitate competenţele între primar şi CMC, ceea ce vorbeşte despre atitudinea iresponsabilă a puterii centrale. Chişinăul este ostaticul neînţelegerilor la nivel naţional. Dar aceasta este realitatea şi pentru ca ea să fie schimbată trebuie ca 14 iunie să fie primul pas, iar următorul să fie schimbarea la nivel naţional.

Ilian Caşu (PN): Trebuie să depăşim controversa identitară

Ilian Casu

Să opresc risipa de bani din structurile Primăriei şi corupţia. Eu vreau să trec de controversa politică, geopolitică şi să comunic cu oamenii. Este normal ca într-o democraţie să avem viziuni diferite. Noi suntem încremeniţi în controverse gen identitate, limba fiind foarte politizată. Dacă mă veţi întreba ce limbă vorbesc, vă voi răspunde că sunt moldovean şi vorbesc limba română. Alţii o numesc moldovenească pentru că e un concept profund politizat. Chiar dacă se va face o modificare în Constituţie, aceasta va fi formală. Noi  trebuie să depăşim această controversă şi să ne axăm pe altceva.

Dorin Chirtoacă (PL): Chişinăul trebuie să rămână locomotiva reintegrării europene

Dorin Chirtoaca

Aş vrea ca societatea să înţeleagă că noi, vorba majestăţii sale, Regele Mihai, nu am moştenit ţara şi republica de la strămoşii noştri, noi deja am luat-o cu împrumut de la generaţiile viitoare. Dispariţia miliardului şi alte evenimente care s-au întâmplat în ultima perioadă arată povara financiară pusă pe umerii generaţiilor viitoare. Toată dezordinea şi sărăcia din ultimii 25 de ani duc la o apăsare şi mai mare asupra copiilor care nici nu s-au născut. Noi, în municipiul Chişinău avem acum şansa să ne consolidăm pentru a nu admite ca această povară să devină şi mai mare. Pentru că, în cazul în care în consiliu sau la Primărie vor ajunge diverşi diletanţi care şi-au bătut joc până acum de republică şi vor să-şi bată joc acuma şi de Chişinău, nu vom face altceva decât să dublăm această povară, care deja este destul de grea. Eu mi-am făcut datoria în aceşti opt ani şi nu neapărat pretind la ceva. Dacă oamenii mă vor şi consideră că sunt demn pentru a-mi continua activitatea, sunt gata să o fac, dar nu aş vrea să mergem îndărăt după aceste alegeri locale. Şi eu am încredere în locuitorii Chişinăului că vom învinge şi de această dată şi vom păstra rolul de locomotivă a reintegrării europene a Republicii Moldova - Chişinăul. Soarta noastră se va decide nu prin scandaluri şi mitinguri. Soarta noastră se va decide prin vot. Şi cum va participa fiecare la vot aşa va avea, până la urmă, administraţie la Primărie.

Oleg Brega (PDA): Nu văd alt candidat raţional

image

Vreau să fiu primar pentru că nu văd alt candidat raţional, responsabil, corect dintre cei 10-12 înscrişi până acuma. Majoritatea sunt reprezentanţi ai oligarhilor cu milioane, miliarde care vor să mai fure şi să-şi îngroaşe averile sau sunt nişte aventurieri trimişi, probabil, de peste hotare, ca să tulbure apele aici la noi şi la Bălţi. Dacă m-aş dedubla cumva, aş depune o candidatură şi la Bălţi, dar deocamdată mă limitez la capitală.

Monica Babuc (PD): Ţin la Chişinău

monica babuc

Ţin la acest oraş şi ştiu că, împreună cu echipa mea, pot realiza mai multe fapte bune pentru Chişinău şi pentru chişinăuieni. Mai clar şi mai sincer de atât n-aş putea să explic. De aici vine motivaţia mea.

Şi tocmai pentru că ţin la Chişinău şi pentru că îi respect pe oameni, nici nu vreau să promit lucruri grandioase în această campanie, lucruri pe care le aud la alţi candidaţi şi care nu se pot realiza nici peste 20 de ani de acum înainte. În schimb, campania mea se bazează pe soluţii concrete care se pot pune în aplicare chiar din prima zi de mandat de primar. Iată, despre aceste lucruri, eu în această perioadă discut direct cu chişinăuienii: despre probleme, dar mai ales despre soluţii de bun simţ, care pot face viaţa de zi cu zi a fiecărui cetăţean mai bună. Până la urmă, acesta trebuie să fie obiectivul nr. 1 al oricărui primar. 

Serafim Urechean (PLDM): Nu sunt de acord cu ce se întâmplă azi în Chişinău

Serafim Urechean

Eu cred că voi deveni primar, deoarece eu nu sunt de acord cu ceea ce se întâmplă astăzi în Chişinău, capitala Republicii Moldova pe care am condus-o 11 ani de zile. S-au făcut foarte multe lucruri bune în trecut. Printre care şi construcţia a 120 km de linii de troleibuz, a 380 km de gazoducte, a 15 mii de locuri în şcoli – Şcoala Sângera de 1200 de locuri, Ceucari 1200 de locuri, Liceul „Mihail Berezovschi” cu 2600 de locuri, cel mai mare din Europa. Au fost asfaltate, reparate, lărgite foarte multe străzi - Ciuflea, Bucureşti, Ismail, bd. Mircea cel Bătrân, Durleşti, Ceucari. Policlinica nr. 4 de la Buiucani. Catedrala Naşterii Domnului, Clopotniţa Memoriei, Grădina Publică „Ştefan cel Mare”, Aleea Clasicilor - le-am lăsat numai două busturi, ale lui Liviu Rebreanu şi Titu Maiorescu, pentru care le-a trebuit şapte ani de zile ca să le monteze. Casa Limbii Române, Centrul academic „Mihai Eminescu” şi multe alte lucruri.

Voi face tot posibilul ca noi să continuăm acele activităţi bune care au fost desfăşurate în capitala Republicii Moldova. Sigur că au mai rămas foarte multe de făcut, cum ar fi aducerea la o stare normală, sanitară, a Chişinăului. Deoarece Chişinăul a fost decorat ca una dintre cele mai salubre, verzi, ca cel mai curat oraş din Europa, cu drapelul de onoare al Consiliului Europei, în 1999, cu placheta de aur a Consiliului Europei în 2003, ca doi ani în urmă să fie declarat ca unul dintre cele şase capitale cele mai murdare ale lumii. Sigur că apropierea administraţiei publice locale de oameni; repararea drumurilor şi restabilirea trotuarelor - cred că ai venit încoace pe bd. Ştefan cel Mare şi ai văzut că nu mai sunt trotuare; s-au făcut parcări neautorizate. Trebuie să rezolvăm problema parcărilor multietajate. Sigur că restabilirea tuturor drumurilor în cartiere, repararea străzilor din oraş, iluminarea etc. Dar principalul este conformarea municipalităţii într-un oraş curat, frumos, amenajat, cu soluţionarea celorlalte probleme.

Vasili Chirtoca (PCRM): Eu iubesc oraşul acesta

Vasile Chirtoca

Eu vreau să fiu primar al Chişinăului, deoarece iubesc oraşul acesta. Aici s-au născut copiii mei cu care mă plimb prin oraş, prin parcurile noastre. Eu văd în ultimii zece ani procese de degradare ale oraşului şi mie nu-mi place acest lucru. Sunt mult lucruri de făcut, timpul trece şi ele nu se realizează. Din acest motiv candidez la funcţia de primar al Chişinăului.

Puterea oraşului, a municipiului nu ajunge la oameni. Eu am tot timpul cereri de la oameni săraci care îmi cer ajutorul. Puterea statului, puterea municipiului i-a lăsat singuri pe aceşti oameni. Eu vreau să formez un sistem prin care puterea să ajungă la toţi. Sunt multe probleme în oraşul acesta. Trebuie început lucrul şi terminat cât mai rapid. Tineretul pleacă şi nu mai vrea să aştepte. Pleacă tinerii care ar putea să participe la dezvoltarea oraşului prin proiecte, prin contribuţia lor la bugetul Primăriei, prin plata impozitelor. Cunosc bine cum să rezolvăm aceste probleme în patru-cinci ani.

Candidata Partidului Socialiştilor Zinaida Greceanîi a amânat trei săptămâni la rând interviul cu reporterul Adevărul Moldova. La solicitările repetate ale redacţiei, atât Grecianîi, cât şi purtătoarea de cuvânt a partidului ne-au spus că nu au timp pentru acest lucru, după care ne-au promis că vor răspunde la întrebări prin e-mail. Până astăzi nu am primit niciun mesaj.


Fotografii de Alexandru Tarlev

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite