Deputat PAS: Republica Moldova îşi doreşte renegocierea contractului cu Gazprom

0
0
Vicepremierul moldovean Andrei Spinu si şeful Gazprom, Alexei Miller, după încheiera contractului de livrare a gazelor naturale către Republica Moldova.
Vicepremierul moldovean Andrei Spinu si şeful Gazprom, Alexei Miller, după încheiera contractului de livrare a gazelor naturale către Republica Moldova.

Vicepremierul Andrei Spînu examinează posibilitatea renegocierii contractului cu Gazprom, astfel încât Republica Moldova să nu mai achite concernului rus avansul de 50%. O spune deputatul PAS, Lilian Carp, potrivit căruia preţul achitat de Republica Moldova pentru gazul rusesc este determinat de evoluţiile de pe piaţa internaţională, notează IPN.

În acelaşi timp, opoziţia extraparlamentară şi comentatorii politici spun că guvernarea ar trebui să comunice fără ocolişuri cu cetăţenii şi să-i pregătească de noi majorări ale preţurilor.

Reprezentanţii guvernării spun că majorarea preţului de achiziţie a gazului rusesc este influenţată de fluctuaţiile de pe piaţa internaţională, iar Republica Moldova nu are nicio pârghie în acest sens. Potrivit deputatului PAS, Lilian Carp, Guvernul ar urma să vină cu noi modalităţi de suport a cetăţenilor cu venituri modeste pentru a-i ajuta să facă faţă poverii facturilor. În acelaşi timp, este examinată posibilitatea renegocierii contractului cu Gazprom.

„Preţul la burse depăşeşte acum 1.200 de dolari pentru o mie de metri. Preţul la gaz în Republica Moldova este creat din două componente, este vorba despre preţul de piaţă a gazelor naturale şi o altă componentă este preţul la petrol. Preţul la petrol este unul mai stabil faţă de preţul la gaz. Contractul actual cu Gazprom stabileşte un preţ de 3 ori mai mic faţă de piaţa europeană, trebuie să recunoaştem acest lucru. Ceea ce-şi propune Andrei Spînu este că obţină prin renegociere să nu achităm avansul de 50%. Înţelegem că Moldovagaz nu are capacitatea de a plăti în avans. La moment, din acumulările de la cetăţeni s-a colectat 40% din suma necesară. Noi vom căuta soluţii cum să ne asumăm plata facturii. Se discută posibilitatea ca Moldovagaz să ia un credit, pentru a putea achita factura”, a spus deputatul PAS, Lilian Carp, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

În acelaşi timp, reprezentanţii opoziţiei extraparlamentare spun că achitarea datoriilor Moldovagaz din fondurile bugetului de stat devine o practică periculoasă şi incorectă în raport cu cetăţenii care nu sunt consumatori de gaze naturale.

„Noi nu avem cifre, date, Moldovagaz este cea mai închisă întreprindere, e stat în stat, dar dacă ne ghidăm strict după facturi, facturile pe decembrie sunt de două ori mai mari faţă de noiembrie. Sunt sume exorbitante. Este puţin probabil ca achitările să fie aproape de 100%, aşa cum s-a întâmplat în noiembrie. Şi iar Moldovagaz va solicita ajutor din partea bugetului de stat. Este o practică defectă când cu banii contribuabililor, o parte dintre ei nici nu sunt consumatori de gaze, mai ales cei din zonele rurale, sunt achitate datoriile unei întreprinderi afiliate Gazprom-ului către Gazrom direct”, a spus reprezentantul Platformei DA, Alexandru Slusari.

Comentatorii politici critică guvernarea pentru comunicarea deficitară pe timp de criză. Potrivit lor, autorităţile au greşit atunci când au anunţat cetăţenii că preţul de achiziţie va scădea, în condiţiile în care majorările erau inevitabile.

„Nu guvernarea stabileşte preţurile, preţurile sunt stabilite de piaţă. Guvernarea n-are treabă cu creşterea preţurilor, dar ea poartă răspundere politică. Guvernarea are o problemă de comunicare. Guvernarea trebuia să anticipeze şi să pregătească moral oamenii pentru faptul că-i aşteaptă greutăţi. Din punct de vedere economic, contractul Gazprom cu Moldova este o picătură, absolut neimportantă pentru Rusia, Gazprom poate să ne dea şi gratis acest gaz, dar pentru ei gazul este un dispozitiv geopolitic pentru a duce Republica Moldova acolo unde trebuie să stea în conceptul geopolitic al Federaţiei Ruse”, a spus comentatorul politic, Anatol Ţăranu.

„Se putea de anticipat că preţurile vor creşte, existau tendinţe foarte clare că există deficit de gaze pe piaţa europeană şi preţurile se vor menţine înalte până în sezonul de primavară-vară. Dar acest lucru nu a fost comunicat sincer, populaţia n-a fost pregătită şi putem cataloga comunicarea pe care a avut-o Ministerul Infrastructurii drept o dezinformare, pentru că se ştia foarte bine ce urmează. La negocierile cu Gazprom, pe lângă prelungirea contractului, a fost semnat şi un protocol adiţional în care se spune clar că partea moldovenească îşi asumă responsabilitatea că factura va fi achitată, respectiv dacă populaţia se va confrunta cu probleme legate de incapacitatea de plată, iar mecanismul de compensare nu va fi suficient, asta ar pune sub risc tot acordul cu Gazprom. Problema nu este doar în preţul actual, ci în ceea ce vom face în următoarele luni, în condiţiile în care preţul rămâne ridicat”, a spus comentatorul politic Dionis Cenuşă.

Potrivit unui comunicat de presă al Moldovagaz, preţul de achiziţie al gazelor naturale, furnizate de Gazprom a constituit, în luna ianuarie 2022, 646 dolari pentru mia de metri cubi. Majorarea este justificată prin creşterea cotaţiilor la bursele europene de gaze.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri