Demolările construcţiilor ilegale din Chişinău se fac doar de ochii lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ajun de Paşte, edilii s-au apucat de demolări. Dar orice minune durează trei zile,  fără un plan de bătaie pe termen lung.  Pretorii au dezlegare doar la alei şi gărduleţe

Primăria Capitalei a reluat ieri şirul demolărilor cu o terasă neautorizată din apropierea intersecţiei bulevardului Ştefan cel Mare cu strada Tighina. Motivul invocat de vicepretorul sectorului Centru, Petru Budurin, a fost că peretele frontal al localului fusese ridicat fără a se ţine cont de proiectul aprobat de administraţia locală, care prevede o construcţie uşor demontabilă.

Avântul vicepretorului a fost înăbuşit însă de bucătărese şi juriştii tocmiţi de proprietarul terasei, care au blocat ore-n şir accesul muncitorilor edilitari. „Administratorii firmei au fost atenţionaţi în urmă cu două săptămâni. Pentru că nu s-au conformat, primarul a dat dispoziţie de demolare în trei zile. Ei au contestat-o în judecată, iar Primăria a emis o nouă dispoziţie de demolare pe care încercăm s-o punem în aplicare“, a precizat Budurin.
Conform Inspectoratului de Stat în Construcţii, terasa a fost amenajată ilegal. „În locul construcţiilor provizorii a fost ridicat un perete din cărămidă pentru terasa de vară de la SC CoopAlimentara. Pe data de 18 aprilie am emis prescripţia de aducere a construcţiei la standardele din proiect. Au avut la dispoziţie 15 zile“, a menţionat şi inspectorul Andrian Furdui.
Petru Budurin spune că în sectorul Centru există 22 de construcţii luate la evidenţă pentru demolare, numai că funcţionarul nu ştie unde şi când e următoare destinaţie „pentru că vine Paştele“.

ORAŞUL ANEXELOR COLORATE

Cazul de ieri e departe de-a fi unul izolat. Anexele ilegale pot fi întâlnite la tot pasul prin Chişinău. La o simplă plimbare printre blocuri vezi construcţii amenajate din balcoane, magazine extinse din blocuri, scări reconfigurate şi căi de acces separate, făcute ilegal.
„Dacă toate faţadele ar arăta la fel, ar fi mai bine. Dar aşa fiecare şi-a construit cum l-a dus capul. Arată foarte urât“, ne-a spus Ilie Batâr, un lăcătuş în vârstă de 57 de ani, arătându-ne un duplex din balcoane, la un bloc de pe strada Kiev. „Anexele de la blocuri sunt inestetice. Sunt de acord ca statul să pună nişte condiţii. Ori toţi oamenii să-şi aranjeze frumos faţadele, dar uniform, ori deloc“, a menţionat şi Elena Aniţoi, o mămică ce ieşise cu copilul la plimbare.

Pretorii ridică din umeri atunci când sunt întrebaţi dacă fac ceva pentru a interzice construcţiile neautorizate. „Am dărâmat peste 30 de garduri şi alei amenajate fără autorizaţie. Dar dispoziţii pentru demolarea de anexe ale blocurilor n-am primit de la Primărie“, declară pretorul sectorului Râşcani, Mihai Cârlig.
În Botanica, însă, pretorul se plânge că n-are echipamente pentru demolări. „Această problemă e de vreo 15 ani. O parte dintre locatari şi-au autorizat construcţiile după ce le-au ridicat. Cu utilajele pe care le avem putem demonta numai garduri şi materiale uşoare de la parter. În ultimele două săptămâni, am înlăturat 40 de asemenea îngrădiri“, a spus pretorul din acest sector, Vladimir Guriţenco.

AUTORIZAŢII LUATE PE SUB MÂNĂ

Potrivit avocatei Violeta Gaşiţoi, într-unul din trei blocuri din Chişinău faţada a fost stricată de anexe pentru balcoane şi spaţii comerciale. Locatarii preferă să-şi legalizeze construcţiile autorizate după ce le finisează, punându-i pe edili în faţa faptului împlinit. „Există bănuiala rezonabilă că funcţionarii edilitari sunt corupţi. În cazul în care proprietarii de imobile modificate nu obţin autorizaţiile de la Primărie, le iau prin hotărâre judecătorească. Aceste construcţii sunt fie fără niciun fel de autorizaţii, fie cu acte falsificate sau cu autorizaţii făcute după finisarea imobilului“, a menţionat jurista.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite