Curtea Constituțională de la Chișinău: Membrii fostului partid prorus Șor pot participa la alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit deciziei magistraților Curții Constituționale a R.Moldova, membrii formațiunii scoase în afara legii pot participa la alegeri, iar articolul care vine cu această interdicție pe o perioadă de cinci ani a fost declarat neconstituțional.

Potrivit CC, membrii partidelor scoase în afara legii pot participa la alegeri. FOTO: Arhivă
Potrivit CC, membrii partidelor scoase în afara legii pot participa la alegeri. FOTO: Arhivă

Anterior, în data de 28 septembrie, Curtea Constituțională (CC) a pronunțat o decizie prin care a dispus suspendarea acțiunii articolului 16 alin. (2) lit. e) din Codul electoral, cel ce prevedea interdicția. Practic, la acel moment articolul a fost suspendat, iar prin noua decizie a fost declarat neconstituţional,

,,Menționăm că Decizia nr. 122 a fost adoptată în cadrul examinării sesizării nr. 211a/2023, depusă la Curte de către doamnele Marina Tauber și Reghina Apostolova și domnii Vadim Fotescu, Denis Ulanov și Petru Jardan”, au precizat reprezentanții instituției. 

Proiect votat recent de Parlament

În luna iulie, Parlamentul de la Chișinău a votat în lectură finală proiectul ce interzice membrilor formațiunilor scoase în afara legii să participe pe o perioadă de până la cinci ani la alegeri, termen ce începe din momentul pronunțării deciziei Curții Constituționale (CC). 

Votul a fost oferit la aproape două luni după ce magistrații Curții Constituționale au admis sesizarea Guvernului privind scoaterea în afara legii a partidului condus de politicianul fugar Ilan Șor care a fost condamnat în primăvara acestui an la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul ,,Frauda Bancară".

El se ascunde de justiție în Israel, dar este activ în politica moldovenească, organizând protestele antiguvernamentale sub pretextul situației interne și recunoscând că oferă bani manifestanților, motivând că sunt „împotriva dizgrației, sărăciei, foametei și a frigului la care au fost condamnați”

Liderii Guvernului de la Chișinău au atenționat că manifestațiile fac parte din planul Kremlinului de a destabiliza Chișinăul, informație negată de Ilan Șor. 

Totuși, înainte de a începe una din manifestații, poliția a anunțat că protestul urma să fie destabilizat de persoane cu antecedente penale sau cu pregătire sportivă și remunerate cu mii de dolari, în spatele operațiunii fiind serviciile specializate ale Rusiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite