Vot în Parlamentul de la Chișinău: membrii partidelor scoase în afara legii nu pot participa la alegeri

0
Publicat:

Parlamentul de la Chișinău a votat în lectură finală proiectul ce interzice membrilor partidelor scoase în afara legii să participe pe o perioadă de până la cinci ani la alegerile din țara lor, vot dat după ce formațiunea prorusă Șor a fost declarată neconstituțională.

Parlamentul a votat în lectură finală proiectul. FOTO: Multimedia.parlament.md
Parlamentul a votat în lectură finală proiectul. FOTO: Multimedia.parlament.md

54 de aleși și-au dat votul pentru proiectul ce interzice membrilor partidelor politice declarate neconstituționale să fie aleși pentru o perioadă de la trei până la cinci ani, termen ce începe din momentul pronunțării deciziei Curții Constituționale (CC). 

,,Proiectul de lege mai conține prevederea că atributele partidelor declarate neconstituționale nu vor putea fi utilizate de către alte partide politice, blocuri electorale sau alți concurenți electorali”, anunță reprezentanții Parlamentului de la Chișinău. 

Inițiativa legislativă a formațiunii de guvernământ

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați din fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” (PAS), fiind propusă după ce magistrații CC au emis hotărârea prin care a fost declarat neconstituțional partidul prorus condus de politicianul fugar Ilan Șor.

,,De menționat că, pentru a doua lectură, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, a înregistrat un amendament prin care se stipulează clar că organul electoral va putea să constate faptele de corupere a alegătorilor și va putea dispune anularea înregistrării candidatului sau a concurentului electoral”, mai precizează responsabilii Legislativului.

Totodată, Olesea Stamate a venit cu o altă propunere privind completarea codul penal ,, cu două infracțiuni – coruperea politică pasivă (pretinderea, acceptarea sau primirea de către o persoană publică în exercitarea mandatului obținut în rezultatul alegerilor de bunuri, servicii, privilegii sau avantaje sub orice formă pentru a părăsi o formațiune politică sau pentru a adera la o altă formațiune) și coruperea activă (promisiunea sau oferirea unei persoane publice în exercitarea mandatului obținut în rezultatul alegerilor de bunuri, servicii, privilegii sau avantaje pentru a părăsi o formațiune politică sau pentru a adera la o altă formațiune politică). Respectiv, coruperea politică pasivă se va pedepsi cu închisoare de până la șapte ani, cu amendă de până la 300 000 de lei, iar coruperea politică activă se va pedepsi cu închisoare de până la șase ani, cu amendă de până la 200 000 de lei. Pentru ambele infracțiuni sunt prevăzute forme agravante”. 

Proiectul de lege a fost votat în lectură finală la aproape două luni după ce magistrații Curții Constituționale (CC) de la Chișinău au admis sesizarea Guvernului privind scoaterea în afara legii a partidului Șor, care organizează protestele antiguvernamentale de la Chișinău.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a declarat că decizia CC este una așteptată de societate, iar Igor Grosu, președintele PAS și al Parlamentului, a calificat-o drept o victorie importantă pentru democrația țării care a fost păgubită ani de zile de partidul Șor, pe care îl numește ,,organizație criminală organizată, aflată în slujba Kremlinului”.

Decizia anunțată de Ilan Șor

Între timp, politicianul fugar Ilan Șor a anunțat crearea blocului politic ,,Șansă, Obligații și Realizări- Ș.O.R.”.

Ilan Șor, condamnat în primăvara acestui an la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul ,,Frauda Bancară", se ascunde de justiția de acasă în Israel. 

Acesta este un om de afaceri și politician care a fugit în 2019 din țară, dar este activ între în politică, organizează protestele antiguvernamentale sub pretextul situației interne și recunoaște că oferă bani manifestanților, motivând că sunt „împotriva dizgrației, sărăciei, foametei și a frigului la care au fost condamnați”

Liderii Guvernului de la Chișinău au atenționat că manifestațiile fac parte din planul Kremlinului de a destabiliza Chișinăul, informație negată de Ilan Șor. 

Totuși, înainte de a începe una din manifestații, poliția a anunțat că protestul urma să fie destabilizat de persoane cu antecedente penale sau cu pregătire sportivă și remunerate cu mii de dolari, în spatele operațiunii fiind serviciile specializate ale Rusiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite