Cum reflectă media pro-Kremlin demisia Guvernului Moldovei: „Transnistria, pământ rusesc”

0
Publicat:

Demisia Guvernului Moldovei a dat ocazia instituțiilor media pro-Kremlin să înceapă o camapanie prin care cer intrarea armatei ruse în Transnistria și anexarea acesteia, motivând că este, de fapt, „pământ rusesc”.

Președintele Moldovei, Maia Sandu, a acuzat implicarea Rusiei în problemele interne din țară.
Președintele Moldovei, Maia Sandu, a acuzat implicarea Rusiei în problemele interne din țară.

Portalul Comisiei Europene „EU vs Disinfo” a analizat cum a fost speculată demisia Guvernului Moldovei de instituțiile media pro-Kremlin. Vinerea trecută, guvernul Republicii Moldova s-a prăbușit și premierul său pro-UE a demisionat. Luni, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, bazându-se pe surse de informații moldovenești și ucrainene, a dezvăluit un plan rusesc de răsturnare a guvernului.

Organismele de dezinformare ale Kremlinului au reacționat rapid, susținând că presupusa tentativă de lovitură de stat a fost un complot al Departamentului de Stat al SUA și al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a escalada situația din jurul Transnistriei și de a trage Rusia într-o confruntare directă cu Occidentul”, se arată în analiza citată.

Cu această ocazie, media rusă a reiterat teoria conform căreia Transnistria aparține Rusiei și ar trebui anexată. Una dintre publicațiile care au susținut puternic acest scenariu este News Front, despre care autoritățile SUA au dezvăluit că este direct coordonată de serviciul de securitate FSB.

Pe scurt, propagandiștii ruși susțin că „armata rusă trebuie să ajungă în Transnistria pentru a anexa pământul rusesc”. „Rusia ar trebui să recunoască Transnistria cât mai curând posibil și să închidă pentru totdeauna problema moldovenească. Regiunea este prima republică din Novorossia (Noua Rusie – n. red.), în jurul căreia s-a desfășurat o confruntare tensionată cu două decenii în urmă”.

Se mai arată că Transnistria este un instrument de șantaj, pe care oponenții Moscovei îl pot folosi împotriva Rusiei și problema ar trebui rezolvată imediat; iar cei care vor încearca să atace teritoriul transnistrean trebuie să fie conștienți ca aceasta va însemna escaladarea unui conflict direct cu Federația Rusă.

Situația reală din Transnistria

În pofida acestui discurs provocator al mass-media ruse, în realitate, Rusia nu a recunoscut oficial independența „Republicii Transnistrene Moldova” (PMR). Rusia este, de asemenea, mediator oficial în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care vizează soluționarea politică de durată a conflictului transnistrean.

Rusia a insistat întotdeauna că rolul său în Transnistria s-a limitat la menținerea păcii, de exemplu, în răspunsurile sale la CEDO. Cu toate acestea, afirmația că „Transnistria este rusă” contrazice retorica anterioară de menținere a păcii”, arată specialiștii de la EU vs Disinfo.

Regiunea transnistreană, aflată în prezent în afara controlului efectiv al autorităților constituționale ale Moldovei, are un contingent al armatei ruse, numit Grupul Operațional al Forțelor Ruse. Este un grup rezidual al forțelor armate anterioare ale URSS staționate în Moldova, care urma să părăsească Moldova după dizolvarea Uniunii Sovietice. Moscova nu a finalizat niciodată retragerea, lăsând în urmă o forță care să acționeze ca instrument de șantaj. În regiune există și un depozit rusesc de muniții și arme. După conflictul armat din 1992 din regiune, Chișinăul cere constant retragerea trupelor și muniției ruse de pe teritoriul său.

Moldova, văzută ca o zonă de influență a Rusiei

Prin semnarea documentului final al summitului OSCE de la Istanbul, din 1999, Rusia s-a angajat să retragă munițiile și trupele până în 2002, dar nu a făcut acest lucru până în prezent. De atunci, Rusiei i s-a cerut în repetate rânduri să-și onoreze angajamentul și să-și retragă trupele din Moldova.

În iunie 2018, Adunarea Generală a ONU a adoptat o declarație prin care îndemna la retragerea trupelor din Republica Moldova. De asemenea, în iunie 2021, șefii de stat și de guvern participanți la ședința Consiliului Nord-Atlantic de la Bruxelles au emis un comunicat cu aceeași cerință către Rusia.

„Aceste afirmații înșelătoare se încadrează într-o narațiune mai amplă de dezinformare pro-Kremlin care vizează Moldova și încearcă să-i submineze suveranitatea. Media pro-Kremlin consideră în mod clar Moldova ca parte a unei zone de influență a Rusiei. Aceasta acuză în mod regulat actualele autorități pro-europene din Moldova că înrăutățesc viața oamenilor din cauza refuzului lor de a cere Rusiei prețuri mai bune la gaz și, de asemenea, pentru că sprijină Ucraina în războiul cu Rusia”, conchide analiza EU vs Disinfo.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite