CSM: Critica adusă sistemului judecătoresc poate afecta credibilitatea actului justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Superior al Magistraturii consideră că informaţiile apărute în spaţiul public în contextul alegerilor locale noi din Chişinău, precum că sistemul judiciar nu este independent, iar unii judecători activează la comandă politică, pot afecta credibilitatea actului justiţiei, precum şi independenţa şi imparţialitatea judecătorului, condiţie obligatorie pentru existenţa statului de drept, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă, CSM a venit cu un mesaj către societatea civilă, instituţiile de presă şi formaţiunile politice, ca acestea să manifeste o abordare rezonabilă în privinţa deciziilor instanţelor judecătoreşti, „ca semn de asumare a poziţiei democratice şi a echilibrului între puteri, al independenţei justiţiei şi cu maximă respectare a limitelor dreptului la liberă exprimare”.

După ce Judecătoria municipiului Chişinău, sediul Centru, a decis invalidarea rezultatelor alegerilor locale din 3 iunie, o zi mai târziu instanţa de apel a menţinut decizia instanţei de fond. Potrivit deciziei motivate a primei instanţe, atât Andrei Năstase, cât şi contracandidatul său, Ion Ceban, au făcut agitaţie electorală în ziua alegerilor, acţiune inadmisibilă potrivit Codului Electoral. Ambii candidaţi, prin intermediul live-urilor pe reţelele de socializare au îndemnat alegătorii să iasă la vot. Chiar dacă nu au menţionat cu cine anume să voteze, instanţa a decis că aceste acţiuni au avut un impact semnificativ asupra opţiunii alegătorului.

Curtea Supremă de Justiţie urmează să ia o decizie irevocabilă pe cazul validării mandatului de primar al lui Andrei Năstase, astăzi,25 iunie, începând cu ora 15.30.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite