Cristian Rizea va fi audiat de procurorii moldoveni, după ce a declarat că Plahotniuc stă în spatele deceselor lui Butmalai, Luncaşu şi Salemi VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul deputat PSD România, Cristian Rizea
Fostul deputat PSD România, Cristian Rizea

Procuratura Generală Republicii Moldova a anunţat joi, 6 mai, că a luat act de declaraţiile făcute de către fostul deputat român Cristian Rizea, potrivit căruia, ex-deputatul PLDM Ion Butmalai, dar şi oamenii de afaceri Iurie Luncaşu şi Saro Salemi (cetăţean al Italiei) ar fi fost asasinaţi la comanda oligarhului Vlad Plahotniuc.

„Având în vedere faptul că dosarele penale în cazul decesului lui Ion Butmalai şi Iurie Luncaşu au fost clasate din lipsa faptului vreunei infracţiuni, iar urmărirea penală în cazul Salemi a fost suspendată în temeiul art.2871 CPP, nefiind identificată persoana care poate fi pusă sub învinuire, Procuratura Generală a dispus subdiviziunilor care gestionează aceste lucrări, să organizeze reluarea urmăririi penale. Prin urmare, pentru valorificarea celor declarate de Rizea, procurorii responsabili urmează să-l citeze şi să-l audieze în calitate de martor pentru a putea ulterior verifica informaţiile prezentate prin acţiuni procesual-penale, menite să confirme sau să infirme faptul asasinatelor”, se spune într-un comunicat al Procuraturii.

Fostul deputat român Cristian Rizea, condamnat definitiv la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare în România, a fost eliberat din arest de autorităţile moldoveneşti duminică, 2 mai, după ce a expirat termenul în care un cetăţean străin reţinut poate fi extrădat.

În cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV, Cristian Rizea a făcut mai multe dezvăluiri. Rizea a recunoscut că a fost în relaţii bune cu oligarhul Vlad Plahotniuc, care acum ar intenţiona să-l asasineze, precum ar fi făcut-o cu fostul deputat liberal democrat Ion Butmalai sau cu oamenii de afaceri Iurie Luncaşu şi Saro Salemi, ancheta în cazul cărora a arătat că aceştia s-ar fi sinucis, iar dosarele au fost clasate.

Precizăm că Saro Salemi a fost găsit spânzurat într-un parc din Chişinău, în septembrie 2013. Ion Butmalai a fost găsit fără suflare, în decembrie 2014, după ce s-ar fi împuşcat. S-a întâmplat la puţin timp după ce Butmalai anunţase că va face dezvăluiri despre Plahotniuc. În august 2019, Iurie Luncaşu, un om de afaceri apropiat de Plahotniuc, la fel a fost găsit împuşcat în cap. Şi în cazul lui ancheta a stabilit că s-ar fi sinucis. În toate trei cazuri, rudele şi apropiaţii nu cred în ipoteze sinuciderii.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite