Copiii bolnavi de tuberculoză de la Centrul de reabilitare din Corneşti sunt trataţi în condiţii inumane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Corneşti sunt trataţi circa 100 de copii bolnavi de TBC. FOTO simbol Adevărul
La Corneşti sunt trataţi circa 100 de copii bolnavi de TBC. FOTO simbol Adevărul

Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a solicitat Ministerului Sănătăţii să ia măsuri în cazul pacienţilor internaţi în Centrul de reabilitare a copiilor bolnavi de tuberculoză din Corneşti, raionul Ungheni.

Solicitarea a parvenit în cadrul şedinţei Comisiei pentru implementarea Planului Naţional de Acţiuni în Domeniul Drepturilor Omului pe anii 2011-2014. Mihai Moldovanu a cerut să fie efectuate lucrări de reparaţie sau de strămutare definitivă a instituţiei în alt sediu, transmite Info-Prim Neo.

La Centrul de reabilitare din Corneşti sunt plasaţi circa 100 de copii cu virusul TBC. „Drepturile lor sunt încălcate. Sunt plasaţi câte 7 în salon. Nu este sanatoriu, e un dezastru”, a subliniat Mihai Moldovanu.

Viceministrul sănătăţii, Gheorghe Ţurcanu, a explicat că astfel de copii nu pot fi lăsaţi în familie.

E nevoie să li se administreze tratament cel puţin 3 luni. Problema este că nu există suficiente fonduri pentru a face reparaţie în acest centru, pentru dotare adecvată şi pentru alimentaţia copiilor. „Se examinează posibilitatea de strămutare a instituţiei de la Corneşti în altă zonă, unde este o instituţie mai bună”, a mai spus viceministrul.

Şi Centrul pentru Drepturile Omului a remis un comunicat de presă privind situaţia morbidităţii prin tuberculoză, în particular cazurile de infectare cu TBC din raioanele Cahul, Donduşeni şi din Comrat. Avocatul parlamentar Anatolie Munteanu şi-a exprimat regretul că instituţiile statului nu au luat măsuri concrete de lichidare a focarelor şi de profilaxie a acestei boli.

Comunicatul de presă a fost remis după un nou caz de infectare cu TBC depistat la şcoala-internat din Crihana Veche, Cahul. Potrivit Centrului pentru Drepturile Omului, sudul republicii se confruntă cu insuficienţă de paturi pentru tratamentul bolnavilor cu TBC, fapt ce determină răspândirea focarelor de tuberculoză în această regiune. Avocaţii parlamentari au venit cu sugestia să fie create mai multe instituţii publice de profil ftiziopneumologic în sudul Moldovei.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite