Construcţia conductei Ungheni – Chişinău va avea statut de utilitate de interes naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Economiei propune dezbaterilor publice proiectul de lege privind declararea utilităţii publice de interes naţional a lucrărilor de construcţie a conductei de transport gaze pe direcţia Ungheni – Chişinău, transmite IPN.

Iniţiativa legislativă prevede că Ministerul Economiei va iniţia în numele statului procedura de cumpărare a terenurilor care vor fi traversate de gazoduct. Conform primelor estimări efectuate în cadrul Studiului de Fezabilitate, costul de achiziţie a terenurilor respective şi cheltuielile de despăgubire a proprietarilor de teren afectaţi de lucrările de construcţie a conductei vor fi de circa 600 de mii de euro. Realizarea lucrărilor de proiectare şi construcţie a gazoductului ,,Ungheni-Chişinău” va fi finanţată din împrumuturile acordate Guvernului din partea BERD şi BEI, dintr-un grant acordat de UE, precum şi din contribuţia Guvernului.

Porţiunea conductei de gaze şi a obiectivelor aferente va avea o lungime de circa 120 de kilometri. Conducta va fi amplasată în intravilanul oraşului Chişinău şi extravilanul următoarelor localităţi: comunele Tohatin, Stăuceni, Grătieşti şi satul Ghidighici – municipiul Chişinău, satele Sireţi, Roşcani, Negreşti, Căpriana, Vorniceni şi comunele Rădeni, Ghelăuza, Pănăşeşti – raionul Străşeni, comuna Tuzara, satele Pituşca, Nişcani, Temeleuţi, Peticeni, Vălcineţ, Sadova şi oraşul Călăraşi – raionul Călăraşi, satul Mileşti din raionul Nisporeni, satele Rădenii Vechi, Alexeevca, Pîrliţa, Todireşti – raionul Ungheni.

Prelungirea conductei pe segmentul Ungheni – Chişinău a fost decisă în vederea asigurării securităţii aprovizionării cu energie a Republicii Moldova, precum şi pentru a beneficia din plin de posibilităţile gazoductului Iaşi – Ungheni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite