Constantin Tampiza: "Lukoil va fi obligată să-şi vândă şi activele din Republica Moldova şi România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Tampiza a fost vicepremier şi ministru al Economiei în anii 1990-1992 FOTO Marian Iliescu
Constantin Tampiza a fost vicepremier şi ministru al Economiei în anii 1990-1992 FOTO Marian Iliescu

Gigantul rus Lukoil ar putea fi obligată să-şi vândă activele din România şi Republica Moldova, în condiţiile în care conflictul dintre Federaţia Rusă şi Ucraina se va agrava, consideră Constantin Tampiza, fost director general al Lukoil România, potrivit bursa.ro.

Constantin Tampiza (66 de ani) care a fost, vreme de zece ani (2003-2013), directorul general al Lukoil România susţine într-un interviu pentru Bursa.ro, că recentele decizii de vânzare a activelor din mai multe state europene au loc în urma conflictului din Ucraina.

"Orice companie care are expunere într-o ţară unde există riscuri, trebuie să-şi optimizeze business-ul. Cred că societăţile din ţările europene care au dispus sancţiuni împotriva Rusiei au anumite riscuri, pentru că UE a abordat o politică anume faţă de Rusia. În aceste ţări, investiţiile ruseşti se devalorizează şi societăţile trebuie să înainteze în faţa companiei mamă o soluţie. Cred că decizia Lukoil de a vinde benzinăriile din cele trei ţări este mai mult legată de ceea ce se întâmplă pe scena politică, nu de optimizarea business-ului. În condiţiile în care acest conflict va escalada, cred că şi în alte ţări din UE, printre care şi Moldova şi România, se va întâmpla acelaşi lucru, respectiv Lukoil va fi obligată să ia decizia să-şi vândă activele. Valoarea acţiunilor de pe bursă se va deprecia, iar managementul companiei va trebui să ia măsuri corespunzătoare", a declarat Constantin Tampiza.

Conducerea Lukoil, grup care deţine active practic în toate statele din Europa de Est şi Sud-Est a anunţat săptămâna trecută, că sancţiunile occidentale impuse Rusiei vor forţa societatea să reducă programul de investiţii ca urmare a accesului limitat la fonduri. Vaghit Alekperov, şeful corporaţiei ruseşti, a declarat că Lukoil ar putea vinde o parte din activele sale din Europa de Est cu scopul de a se concentra pe proiectele din Rusia.

"Sancţiunile sunt asupra ţării, dar noi suntem o companie din Rusia. Acest lucru ne va afecta la fel ca pe toţi ceilalţi", a menţionat Alekperov.
De la 1 august, au intrat în vigoare sancţiunile pe care Uniunea Europeană le-a impus Rusiei, ca urmare a situaţiei din Ucraina, acestea vizând sectorul bancar, domeniul energetic şi exporturile de arme.

În Republica Moldova Lukoil deţine o cotă de circa o treime din piaţa produselor petroliere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite