Conflict între bisericile din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conflictul
din Ucraina afectează şi bisericile ortodoxe din această ţară
Conflictul din Ucraina afectează şi bisericile ortodoxe din această ţară

Situaţia politică din Ucraina are repercusiuni în zona religiei şi credinţei. Naţionaliştii radicali ucraineni au lansat un atac violent împotriva celei mai mari organizaţii religioase din ţară, Biserica Ortodoxă Ucraineană supusă Patriarhiei Moscovei pe care o văd ca un agent al Moscovei şi pe care vor ca ceilalţi din jur să o vadă la fel.

Experţii spun că Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei este destul de independentă şi reprezintă pluralismul societăţii, reflectând situaţia generală a Ucrainei, astel că riscul de a fi divizată este unul foarte mic, transmite agenţia TASS.

Plângeri internaţionale

Pe de altă parte, Mitropolitul Mitrofan de Lugansk şi Alceovsk s-a adresat Secretarului General al Consiliului Europei şi reprezentanţilor altor organizaţii europene şi internaţionale pentru drepturile omului cerând un răspuns la atacurile împotriva bisericilor Bisericii Ortodoxe a Patriarhiei Moscovei care se desfăşoară în Ucraina.

În ultima perioadă au apărut destul de multe de rapoarte referitoare la persecuţia preoţilor şi acapararea mai multor biserici de către membrii Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Kievului separate de Mosova, fapte puse în practică de grupuri de naţionalişti înarmaţi. În jur de 90 de biserici ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei au fost incendiate, distruse sau avariate ca rezultat al ostilităţilor. Încercările de acaparare a Mănăstirii Pecerska din Kiev şi a Mănăstirii Poceaev a Adormirii Maicii Domnului a atras cele mai puternice proteste publice.

Supărare la Moscova

Săptămâna trecută, Kiril, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii şi-a exprimat îngrijorarea referitoare la poziţia clericilor şi credincioşilor din zona de conflict. ”Deţin probe referitoare la ameninţări sau în unele cazuri chiar pedespe cu moartea asupra a cel puţin zece clerici ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei, trecute sub tăcere (...) Totodată, mai mulţi oameni ai bisericii au fost supuşi reţinerilor ilegale, torturilor şi interogărilor de către grupurile de naţionalişti” a declarat acesta.

La sfârşitul lunii ianuarie, 78 de membri ai Consiliului Municipal din Kiev au votat pentru lipsirea Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei de toate beneficiile fiscale. În acelaşi timp, Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Kievului, greco-catolicilor şi altor organizaţii religioase le-au fost menţinute beneficiile fiscale. Totodată Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei are mai multe biserici şi enoriaşi în Ucraina decât oricare altă biserică. Numai în Kiev aceasta deţine peste o sută de proprietăţi.

Acuzaţii de discriminare

”Punerea în aplicare a acestei decizii ar putea duce la o discriminare majoră a Bisericii Ortodoxe Canonice din Ucraina care este cea mai mare organizaţie religioasă din ţară”, a declarat stareţul Filip Riabâh, reprezentantul Patriarhiei Moscovei la Consiliul Europei într-un inteviu în revista rusească”Scânteia”. ”Aceasta contravine dreptului internaţional şi reprezintă un indicator al intenţiei de a declara o organizaţie religioasă drept inamic politic, larg răspândit în rândul membrilor guvernului”, a adăugat stareţul Filip Riabâh

”Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei se află într-o poziţie precară. Enoriaşii ei se află în ambele tabere aflate în conflict, deaceea Biserica nu îşi poate permite să adopte o poziţie fără echivoc cu privire la toate aspectele (...) În plus, partea cea mai radicală a societăţii suspectează această biserică de faptul că susţine Moscova, deşi ea se bucură de un grad ridicat de independeţă”, a declarat pentru Itar-Tass, Alexei Makarkin, directorul adjunct al Centrului de Tehnologii Politice, un think tank independent din Moscova.

Oglinda societăţii

Makarkin a menţionat că, naţionaliştii care cataloghează drep „pro moscovită” Biserica Ortodoxă Ucraineană, distorsionează în mod clar realitatea. ”Gradul ridicat de independenţă al acestei biserici se reflectă cel puţin în ceea ce au declarat şi au făcut ierarhii acesteia – unii dintre ei s-au manifestat împotriva mobilizării în armata ucraineană pentru războiul din estul ţării, în timp ce alţi au strâns ajutoare umanitare pentru armată”, a subliniat analistul politic.

”În general, biserica este o oglindă a societăţii ucrainene. Există susţinători ai ambelor puncte de vedere. Ea este pluralistică. Problemele se vor agrava, dar este puţin probabil ca Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei să se divizeze. Până la urmă este singura biserică canonică din Ucraina recunoscută de lumea ortodoxă, în timp ce Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Kievului nu este recunoscută de alte biserici, inclusiv de Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului. Credincioşii nu au nici o intenţie de a intra în schismă. Pentru ei respectarea canoanelor este mai presus de toate, şi, în plus nici preşedintele Ucrainei, nici autorităţile municipale de la Kiev nu pot decide acest lucru, ” mai adăugat Makarkin.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite