Comuniştii, socialiştii şi liberalii vor capul ministrului Apărării Vitalie Marinuţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Declaraţiile lui Marinuţa sunt inadmisibile şi incompatibile. Solicităm demisia lui astăzi”, a declarat în cadrul şedinţei Parlamentului deputatul comunist Alexandr Petkov. Socialiştii au înregistrat moţiunea de cenzură privind demisia

Comuniştii cer excluderea lui Marinuţa din lista raportorilor pe subiectul conflictului transnistrean.

Împreună cu PCRM, explicaţii de la ministru cere şi Partidul Liberal. Mihai Ghimpu a spus că declaraţiile ministrului sunt „o adevărată provocare”, a cerut intervenţia preşedintelui Nicolae Timofti pentru clarificarea situaţiei, dar şi prezenţa premierului Iurie Leancă pentru a oferi explicaţii.

Comunistul Anatol Zagorodnâi solicită prezenţa procurorului general în Parlament. Potrivit lui, Corneliu Gurin ar trebui să dea o apreciere din punct de vedere a Codului Penal pentru declaraţiile lui Marinuţa, "să spună pentru ce servicii secrete lucrează acest ministru al Apărării".

Reacţiile vin după ce ieri ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a declarat, într-un interviu pentru portalul Romanian Global News,  că Armata Naţională este în stare să riposteze unor eventuale atacuri din partea forţelor militare separatiste. Ministrul a răspuns astfel întrebărilor insistente ale reporterului dacă armata are capacităţile necesare de apărare în cazul unei ipotetice escaladări a conflictului de la Nistru.

Marinuţa a subliniat însă în repetate rânduri că în prezent nu existe premise pentru începerea unor ostilităţi militare la Nistru.

 „Vreau să menţionez că suntem gata să dăm riposta cuvenită unui atac din partea forţelor transnistrene. Cetăţenii trebuie să aibă încredere în forţele Armatei Naţionale, în acelaşi timp trebuie să înţeleagă faptul că premise pentru declanşarea unui conflict militar pe Nistru nu sunt, la acest moment, cu toate că situaţia este destul de tensionată, problematică“, a menţionat Vitalie Marinuţa.


Anterior, ministrul Apărării a declarat pentru „Adevărul“ că acum este esenţial să se calmeze spiritele. „În raioanele de Est nu se întâmplă nimic ieşit din comun, e O nouă rundă de provocări. Eu personal şi Ministerul Apărării nu vedem la momentul actual premise pentru escaladarea situaţiei într-un conflict militar. Provocări de tot felul vor mai fi, nu şi ostilităţi militare“, a subliniat Marinuţa.

Subiectul referitor la problema transnistreană a iscat polemici în plenul Parlamentului, care încă continuă. În timp ce democraţii şi liberal-democraţii vor desfăşurarea unei şedinţe închise, comuniştii cer ca întrunirea să fie publică. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite