Compania selectată pentru amenajarea parcărilor în Chişinău respinge acuzaţiile că ar fi o firmă fantomă, însă confirmă că a fost creată doar pentru licitaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

EME Parkleitsystem GmbH Austria, firma care a câştigat tenderul pentru amenajarea parcărilor cu plată în municipiul Chişinău, respinge acuzaţiile că ar fi o firmă fantomă din zona offshore, transmite IPN.

Luni, 10 martie, la o conferinţă de presă, Zsigmond Bodnar, directorul EME Parkleitsystem GmbH Austria, a spus că firma a fost creată special pentru a participa la concursul pentru amenajarea parcărilor cu plată în Chişinău. EME Parkleitsystem GmbH Austria este societate filială a EME Holding, Kft din Ungaria, care gestionează 97 % din parcările din Budapesta şi din 36 de oraşe din Ungaria. Societatea filială pentru participarea la proiectul de la Chişinău a fost înregistrată în Austria deoarece Republica Moldova şi Austria au un tratat internaţional de protecţie a investiţiilor, pe care îl consideră foarte bun.

Reprezentantul companiei a avut un răspuns şi la acuzaţiile că pe adresa juridică indicată în datele de contact nu ar exista niciun angajat sau altceva care să confirme activitatea firmei. 

„Niciodată nu o să găsiţi vreo persoană la acea adresă juridică. Compania nu are activitate operaţională în alte scopuri decât proiectul cu municipiul Chişinău”, a declarat Bodnar.

EME Parkleitsystem GmbH Austria intenţionează să investească la prima etapă 4,5 milioane de euro pentru amenajarea a 25 de mii de locuri de parcare în Capitală. Amenajarea parcărilor trebuia să înceapă la 1 aprilie 2016, dar se tergiversează deoarece Consiliul municipal Chişinău nu aprobă regulamentul în acest sens.

Iniţiativa municipalităţii privind amenajarea parcărilor cu plată a stârnit un val de reacţii negative. Investigaţiile efectuate de activiştii civici şi consilierii municipali au dezvăluit o serie de aspecte neclare şi inexactităţi ale parteneriatului public-privat realizat de autorităţi. Un activist de la  Chişinău a mers la presupusa adresă vieneză a companiei EME Parkleitsystem GmbH, cu care Primăria a semnat contractul de PPP, şi n-a găsit pe nimeni acolo, iar telefonul indicat pe saitul www.parkleitsystem.com nu este valabil.

Autorii Sic! (un proiect al Agenţiei de presă IPN) publică astăzi un articol – „Cinci chestii dubioase spuse de Dorin Chirtoacă&Co. despre parcările cu plată”, în care dezvăluie o serie de aspecte neclare şi inexactităţi ale Parteneriatului Public-Privat realizat de autorităţi. Autorii menţionează în concluzie că. deşi este o idee bună şi un lucru necesar pentru Chişinău, modul în care Primăria îl realizează compromite acest proiect şi nu face decât să agraveze problema.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite