Compania Naţională de Asigurări în Medicină a dat în judecată peste 1.300 de moldoveni pentru că nu au avut poliţe medicale obligatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Simbol
FOTO Simbol

Agenţiile teritoriale ale Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) au înaintat în instanţele de judecată 1.335 de acţiuni pentru neachitarea în termen a primelor de asigurare medicală obligatorie pentru anul trecut. 771 de acţiuni au fost examinate cu câştig de cauză pentru CNAM, iar restul se mai află în proces de examinare.

Solicitată de IPN, şefa Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media CNAM, Silvia Munteanu, a declarat că pentru anul curent datele privind numărul acţiunilor înaintate în judecată vor fi cunoscute la sfârşitul anului. Termenul de prescripţie în care CNAM, prin intermediul agenţiilor sale teritoriale, poate să acţioneze în instanţa de judecată o persoană pentru neachitarea primei de asigurare medicală este de 3 ani.

În Republica Moldova asigurarea medicală este obligatorie. Persoanelor angajate oficial în câmpul muncii li se reţin contribuţii din salariu pentru asigurarea medicală (4% plăteşte salariatul şi 4% patronul). Persoanele care nu au un loc de muncă oficial şi nici nu se încadrează în categoriile asigurate de către stat trebuie să se asigure individual, prin procurarea poliţei de asigurare medicală la agenţiile teritoriale ale CNAM sau în primele 3 luni şi la oficiile poştale.

În momentul în care o persoană îşi pierde locul oficial de muncă, sunt oprite şi plăţile din salariu în fondul asigurărilor medicale. În aceste condiţii, persoana trebuie să se asigure individual pentru perioada rămasă din an. Ulterior, dacă îşi va găsi de muncă, pentru lunile în care s-a asigurat individual nu i se va mai reţine din salariu contribuţia lunară pentru asigurarea medicală.

Neachitarea primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în termenul legal stabilit atrage după sine aplicarea unei amenzi în mărime de la 25 până la 55 de unităţi convenţionale (500-1100 lei) precum şi perceperea unei penalităţi în mărime de 0.1% din suma datoriei pentru fiecare zi de întârziere a plăţii. Dacă persoana refuză să plătească, instanţa poate dispune arest administrativ.

Recent un bărbat din raionul Ştefan Vodă, care, potrivit familiei, este în incapacitate de muncă, dar nu a oficializat acest fapt, a fost întemniţat pentru 25 de zile.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite