CNA: În funcţii de notar ajung persoane apropiate judecătorilor şi altor demnitari de stat. Lipsa locurilor vacante în sistemul notarial este creată artifical

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Centrul Naţional Anticorupţie a publicat marţi, 27 septembrie, un studiu potrivit căruia lipsa locurilor vacante în sistemul notarial este o problemă creată articificial, iar în funcţii de notar ajung persoane apropiate judecătorilor şi altor demnitari de stat. Se mai menţionează că salariile notarilor sunt de 10 ori mai mari decât cele ale funcţionalor publici.

Faptul că intenţionat se crează impresia că nu sunt locuri vacante, duce la un risc sporit de coruptibilitate. 

În plus, se vehiculează existenţa unor taxe pentru obţinerea licenţei de notar în funcţie de amplasarea teritorială a locului de activitate, sau sunt promovate persoane apropiate unor funcţionari sau rude ale notarilor. 

De asemenea, limitarea numărului de notari duce în mod direct la majorarea tarifelor pentru serviciile notariale prestate, fiind afectată calitatea acestora.

În urma analizei modului de numire şi activitate a notarilor, au fost stabiliţi mai mulţi factori de risc ce provoacă acte de corupţie sau conflicte de interese din partea acestora sau a unor funcţionari publici.

S-a stabilit că tarifele percepute de notari contravin prevederilor Legii cu privire la metodologia calculării plăţii pentru servicii notariale. Solicitanţii serviciilor notariale sunt impuşi să suporte cheltuieli suplimentare, disproporţionale bunurilor tranzacţionate, asta în condiţiile în care, veniturile medii ale notarilor în anul 2015 depăşesc de zeci de ori veniturile medii pe economie şi ale funcţionarilor publici.

Studiul a demonstrat că accesul la practicarea profesiei de notar este limitată artificial, persoana licenţiată în drept practic nu are şanse să devină notar din motivul limitării funcţiilor vacante sau dreptului la stagiare. În funcţia de notar în mare parte sunt admise doar rudele actualilor notari, judecătorilor şi ale altor demnitari de stat, iar limitarea numărului de notari în baza unor criterii cantitative, în rezultat duce la creşterea preţurilor şi diminuarea calităţii serviciilor notariale.

O altă problemă este că repartizarea teritorială a notarilor nu este proporţională numărului populaţiei, 50% din notari activând în Chişinău. Astfel, densitatea fiind de trei ori mai mare decât media pe ţară. Din acest motiv în unele raioane nu se ajung notari, iar populaţia este nevoită să suporte consecinţele.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite