Cine este Dorin Recean, desemnat premier al Republicii Moldova

0
Publicat:

În vârstă de 48 de ani, Dorin Recean este consilier al președintei țării în domeniul apărării și securității naționale și secretarul Consiliului Suprem de Securitate. În trecut, a mai activat în cadrul Guvernului, timp în care a fost implicat în scandaluri.

Recean are o experiență vastă în instituții naționale și internaționale. FOTO: Facebook.com
Recean are o experiență vastă în instituții naționale și internaționale. FOTO: Facebook.com

Unul dintre cele mai mai răsunătoare scandaluri care l-a avut drept protagonist pe Dorin Recean a avut loc în anul 2013. Atunci, acesta deținea funcția de șef al Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău și i-ar fi dat indicații directorului de atunci al Serviciului Fiscal de Stat (FISC), Nicolae Vicol. 

,,Colea, eu te-am rugat pe tine ceva, dar tu ai făcut cu totul altceva. Dacă asta este modalitatea ta de a răspunde colegial la oameni, eu am să știu. Eu nu știu, Colea, te-am rugat ceva foarte clar și ți-am spus că dacă este necesar, am să-l trăsnesc personal, dar te-am rugat să mă informezi pe mine personal, să văd în ce constă problema. Și eu te rog un lucru duminică și tu azi ce faci? ”, i-ar fi reproșat acesta. 

Ba mai mult, Dorin Recean l-ar fi amenințat pe șeful FISC că-l va reclama prim-ministrului, pentru că nu acționează colegial. ,,Dacă există problemă, adu-l și eu am să-l trăsnesc cu capul de asfalt și am să-l trăsnesc cu capul de perete față de tine”. 

Discuțiile dintre cei doi au fost făcute publice, în contextul în care șeful FISC, Nicolae Vicol, a fost sub urmărire penală, iar discuțiile sale telefonice au fost interceptate mai mult timp. 

Cu o experiență vastă în instituții naționale și internaționale

Candidatul la funcția de premier are o experiență de aproape trei decenii în sectorul public, privat, dar și în instituții internaționale. 

Din februarie 2022, Dorin Recean este consilier al președintei țării în domeniul apărării și securității naționale și secretarul Consiliului Suprem de Securitate. A fost numit în aceste funcții, după ce în perioada anilor 2022- 2016 a fost consultant în domeniul analizelor datelor și informației, în cadrul organizațiilor internaționale. Până atunci, timp de cinci, a ocupat diferite funcții în cadrul Guvernului de la Chișinău. Astfel, în anii 2012-2015 a condus ministerul Afacerilor Interne, iar în intervalul anilor 2012-2010 a fost viceministru al Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor. 

A venit în sistemul public, după ce timp de opt ani a fost șef Marketing și Vânzări în cadrul unei companii. Iar cariera profesională și-a început-o la Agenția pentru restructurarea Întreprinderilor și Asistență (ARIA), un proiect al Băncii Mondiale. 

El a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) de la Chișinău în anul 1996, fiind licențiat în Managementul relațiilor economice internaționale. Apoi, a studiat MBA în cadrul NewPort University (USA), filiala din Belgia. 

Potrivit CV-ului său, acesta cunoaște trei limbi străini: rusa, engleza și franceza. 

Averea lui Dorin Recean 

Candidatul la funcția de premier deține mai multe imobile valoroase. Astfel, potrivit declarației de avere și interese personale depusă pentru anul 2021, posedă o casă de 271,4 de metri pătrați, a cărei valoare de piață este 4.500. 000 de lei moldovenești. De asemenea, o vilă de 55.000 de euro, dar și un autoturism BMW, în valoare de aproape 20.000 de euro. La fel, acesta împreună cu familia sa are mai multe terenuri. Iar pe conturi bancare deschise în țară sau străinătate păstrează sume mari de bani în diverse valute. 

Desemnat la funcția de premier de Maia Sandu 

Maia Sandu l-a desemnat vineri pe Dorin Recean în funcția de premier, după consultările cu formațiunile parlamentare. Deocamdată, acesta are sprijinul membrilor Partidului Acțiune și Solidaritate.

Startul consultărilor a fost dat, la scurt timp, după ce Natalia Gavrilița a demisionat din funcția de premier, la un an și jumătate de mandat. Fracțiunea parlamentară a partidului ,,Șor” a fost reprezentată la consultări numai de Marina Tauber, iar reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor le-au boicotat, invocând că au fost anunțați despre ele cu 40 de minute înainte de începerea lor, lucru care, spun ei, nu corespunde normelor juridice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite