Cinci partide au şansa să acceadă în Parlamentul de la Chişinău în cazul unor alegeri anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cinci partide ar trece pragul electoral şi ar putea obţine fotolii de deputat. Formaţiunile politice cu cea mai mare şansă de vot sunt Partidul Socialiştilor, Partidul Nostru, Platforma Demnitate şi Adevăr, Partidul Popular European şi Partidul Democrat, arată datele prezentate de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova.

Din numărul total de respondenţi, 20% nu ştiu cu cine ar vota în cazul unor alegeri anticipate, iar alte 8% nu vor participa la vot. Din numărul celor chestionaţi care vor merge la secţia de votare, 17% sunt gata să voteze pentru PSRM, iar 15% - pentru Partidul Nostru. De asemenea, în Parlament are şanse să acceadă şi Platforma DA, pentru care sunt gata să voteze 9% din respondenţi, precum şi PPEM, care ar fi votat de 6,5% din cetăţeni şi PDM, pentru care ar vota 6,3%. Restul partidelor nu ar trece pragul electoral de 6%, arată datele sondajului.

Precizăm că 65% din cei care au răspuns la întrebări îşi doresc alegeri anticipate.

Lideri de partide şi lideri la încredere

Cel mai frecvent răspuns la întrebarea privind credibilitatea politică a fost „nu am încredere în nimeni”, răspuns oferit de aproape 41% dintre cei chestionaţi. Alte 15% sunt de părere că pot avea încredere în Igor Dodon. Tot atâtea procente din respondenţi îl consideră credibil pe Renato Usatîi. Lista poate fi completată cu Maia Sandu (9,4%), Andrei Năstase (8%), Iurie Leancă (7,4%), Vladimir Voronin (7,1%), Ion Sturza (6,5%) şi Nicolae Timofti (5,9%). Sociologii au precizat că preşedintele ţării s-a ridicat pentru prima dată în clasament la un procent atât de mare în topul liderilor de încredere. Ceilalţi politicieni au obţinut un număr mai mic de 5%.

Tot mai mulţi moldoveni aleg aderarea la UV

Rezultatele sondajului arată că moldovenii îşi îndreaptă atenţia mai mult spre Uniunea Vamală. Astfel, numărul moldovenilor care îşi doresc să adere la Uniunea Europeană a scăzut cu trei-patru procente faţă de perioada similară a anului precedent, iar numărul celor care îşi doresc integrarea în Uniunea Euroasiatică a crescut cu câteva procente. În prezent, 38% dintre respondenţi optează pentru Uniunea Europeană, iar 40% - pentru Uniunea Vamală.

Aproape 1.200 de persoane din 79 de localităţi ale ţării au răspuns la mai multe întrebări legate de situaţia şi oamenii influenţi ai Republicii Moldova. Sondajul exclude regiunea transnistreană şi a fost realizat în perioada 8-16 ianuarie 2016.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite