Chişinăul vrea să interzică propaganda rusă în spaţiul informaţional: Conţine elemente grave de defăimare a Republicii Moldova şi a Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat marţi, 13 iunie, că formaţiunea sa a înregistrat un proiect de lege în Parlament, privind securizarea spaţiului informaţional. Proiectul de lege ar trebui să interzică ştirile şi emisiunile politico-analitice difuzate de televiziunile străine, fiind vorba în mod special de cele ruse pe teritoriul Republicii Moldova, însă fără de a interzice activitatea posturilor TV.

Plahotniuc a notat că este vorba în acest caz de securitatea statului, fapt ce ar însemna că este nevoie de o asumare politcă. El şi-a exprimat speranţa că şi partidele proeuropene din opoziţie vor susţine această iniţiativă legislativă.

„Este o realitate, Moldova este vulnerabilă la campanii mediatice de manipulare din exterior. Mă refer în mod special la anumite programe informative furnizate de câteva televiziuni din Rusia. Suntem în situaţia în care avem mai mult conţinut informaţional provenit din exterior, decât produs informaţional autohton. Aceste produse informaţionale cel mai des provine din Federaţia Rusă. Acest conţinut are elemente grave de defăimare la adresa ţării noastre, dar şi la adresa partenerilor noştri de dezvoltare din UE sau SUA. Sunt extrem de multe informaţii false, pe care nimeni nu le poate dezminţi zi de zi, pentru că volumul lor este uriaş”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Preşedintele PDM, susţine că proiectul de lege respectiv nu mi poate fi amânat, pentru că „atunci noi o facem din contul dezinformării oamenilor din Moldova”.

Plahotniuc consideră că în cazul promovării interzicerii propagandei ruse la Chişinău, cetăţenii vor avea ocazia să vadă „cine sunt cei care se opun limitării propagandei străine şi doresc să menţină actuala situaţie de stare de poluare informaţională şi de distorsionare a realităţii în Moldova”.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că Republica Moldova nu este singurul stat care recurge la acest pas, de a limita propaganda străină în vederea asigurării securităţii statului, inclusiv din punct de vedere economic.

Candu a declarat că nu vor fi închise televiziuni ruseşti sau de altă origine, ci „doar vor fi limitate ştirile şi propramele politico-analitice şi cele de caracter militar.

De asemenea, în cazul nerespectării legislaţiei în acest sens, posturile TV ce vor continua să emită emisiuni de propagandă vor fi sancţionate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite