Chişinăul constată o restricţionare exagerată a circulaţiei în Transnistria: Se reinstituie regimul de autoizolare a regiunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
zona transnistria

Biroul politici de reintegrare al Republicii Moldova constată o restricţionare exagerată şi nemotivată a circulaţiei în regiunea transnistreană, în contextul introducerii nivelului roşu de alertă de securitate în perioada 26 aprilie-10 mai, sub pretextul asigurării securităţii în regiune.

Printre măsurile dispuse se observă consolidarea infrastructurii posturilor neautorizate de control pe perimetrul liniei administrative, verificarea detaliată a fiecărui mijloc de transport care intră sau iese din regiune, dar şi obligarea persoanelor care se deplasează în regiune să fie luate la evidenţa structurilor de la Tiraspol, se arată într-un comunicat de presă citat de IPN.

„Constatăm cu regret că aceste măsuri restrictive au fost introduse după patru zile din data când Tiraspolul a anunţat despre simplificarea mecanismului de liberă circulaţie pentru perioada sărbătorilor pascale. Notăm că prin această abordare se reinstituie regimul de autoizolare a regiunii, cu instituirea de restricţii aplicate anterior de Tiraspol pe perioada pandemică (16 martie 2020-30 aprilie 2021), limitarea semnificativă şi injustă în drepturi şi libertăţi a locuitorilor de pe ambele maluri, identificarea unei justificări pentru a intensifica în mod ilegal prezenţa infrastructurii posturilor de control în lipsa acceptului Comisiei Unificate de Control şi a institui diverse bariere în calea liberei circulaţii a cetăţenilor”, se arată în comunicat.

Biroul politici de reintegrare îşi reiterează abordarea de principiu privind inadmisibilitatea creării impedimentelor pentru deplasarea nestingherită a persoanelor şi a mijloacelor de transport, revenirea şi menţinerea durabilă a unui mecanism de liberă circulaţie similar cu cel aplicabil pe malul drept, evacuarea şi retragerea din perimetrul Zonei de Securitate a posturilor/ barierelor neautorizate, realizarea neîntreruptă a angajamentelor anterior asumate de Tiraspol în negocieri şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, inclusiv la libera circulaţie pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

În seara zilei 25 aprilie, la sediul aşa-zisului „minister de securitate” de la Tiraspol s-au produs mai multe explozii ca urmare a unui atac cu lansatoare de grenade. 

Alte două explozii au fost înregistrate marţi dimineaţă, în oraşul Maiak din Grigoriopol. Administraţia transnistreană a anunţat cod roşu de alertă de securitate pentru 15 zile. 

La intrarea în regiune sunt instalate puncte de control. Ziua verificările vor avea loc selectiv, iar noaptea măsura se va aplica în privinţa tuturor care vor trece linia de demarcare, a anunţat liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. 

Sărbătoarea de 9 mai va fi marcată evitându-se adunările în masă. Iar instituţiile de învăţământ trec la regimul online până la sfârşitul anului şcolar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite