Chișinăul neagă acuzațiile rușilor că Ucraina ar plănui să invadeze Transnistria
0Autoritățile de la Chișinău ,,nu confirmă informația difuzată de Ministerul rus al Apărării”, potrivit căreia Ucraina ar vrea să invadeze Transnistria după o operațiune sub steag fals. Oficialii moldoveni au cerut ca informarea să se facă din surse credibile.
,,Autoritățile statului nu confirmă informația difuzată în această dimineață de Ministerul rus al Apărării. Facem apel la calm și invităm publicul să urmărească sursele oficiale și credibile ale Republicii Moldova. Instituțiile noastre cooperează cu partenerii străini și în cazul unor pericole la adresa țării vor informa neîntârziat opinia publică”, au anunțat autoritățile.
Învinuirile Rusiei
Apelul a venit la scurt timp după ce Ministerul rus al Apărării a învinuit Ucraina că are de gând să invadeze Transnistria după o operațiune sub steag fals, iar la această operațiune ar urma să participe și membrii regimentului Azov.
„Potrivit informațiilor disponibile, regimul de la Kiev pregătește în viitorul apropiat o provocare armată împotriva Republicii Moldovenești Nistrene, care va fi efectuată de unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei, inclusiv cu implicarea formațiunii naționaliste Azov (recunoscută ca organizație teroristă în Rusia și interzisă - n.red. TASS)", a menționat Ministerul rus al Apărării.
Mai mult decât atât, reprezentanții instituției ruse au declarat că ucrainenii vor să arunce vina pe Federația Rusă pentru conflict, iar „sabotorii ucraineni implicați în invazia înscenată vor fi deghizați în uniforme de militari ai Forțelor Armate ale Federației Ruse".
Ministrul adjunct de Externe rus, Mihail Galuzin, a afirmat că Occidentul a instruit Executivul din țara vecină să înceteze orice interacțiune cu pretinsa administrație din stânga Nistrului, sprijinită de Kremlin.
Avertismentul liderei de la Chișinău
Recent, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat în care vor fi implicate „grupări criminale, precum formațiunea Șor și toate derivatele ei”, persoane din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, dar și cetățeni străini, între care din Serbia sau Belarus.
Reprezentanții Kremlinului neagă și acuză partea ucraineană că a lansat aceste versiuni pentru a atrage Chișinăul într-o confruntare cu Rusia. Pe de altă parte, Moscova a lansat amenințări la adresa Chișinăului. Ministrul rus de Externe a declarat că Republica Moldova ar putea să urmeze calea Ucrainei. Ba mai mult, Serghei Lavrov a spus că președinta, Maia Sandu, vrea să o introducă în NATO sau să o unească cu România.