Ceslav Ciuhrii, om de afaceri: Cum se descurcă Republica Moldova pe timp de criză și ce exemplu poate lua din România
0România trebuie să fie un exemplu pentru mediul de afaceri din Republica Moldova, afirmă omul de afaceri Ceslav Ciuhrii.
Într-un interviu acordat pentru Gândul, omul de afaceri Ceslav Ciuhrii semnalează că economia Republicii Moldova este „rău afectată” în condițiile în care inflația a ajuns la 34 la sută.
Cele mai afectate de explozia inflației sunt „companiile care utilizează gaze și electricitate în procesul de producție”, a subliniat el, precizând că unele dintre ele „au fost nevoite chiar să-și întrerupă activitatea”.
Cu toate acestea, Ceslav Ciuhrii apreciază că mediul de afaceri din Republica Moldova se descurcă „bine”. „Văd foarte mulți oameni de afaceri îngrijorați căutând alternative la surse de energie”, spune el.
În acest context, unele proiecte au devenit neatractive sau falimentare, în timp ce altele capătă interes. „De exemplu, a crescut mult interesul pentru construcția parcurilor fotovoltaice. Investiția într-un astfel de proiect va fi recuperată mult mai repede datorită prețurilor tot mai mari la electricitate”, apreciază omul de afaceri.
În pofida situației precare, Ceslav Ciuhrii recomandă „răbdare” și „chibzuință”. „Să nu uităm că această criză va trece”, afirmă el.
Exemplul românesc pentru Republica Moldova
În ceea ce privește know how-ul pe filiera România-Republica Moldova, omul de afaceri crede că mediul economic dintre Nistru și Prut poate lua ca exemplu implementarea unui „sistem de asigurare a calității în toate domeniile de activitate a unei firme sau instituții: producție, vânzări, contabilitate, resurse umane etc.”.
„Toate aceste activități să fie procedurate, să existe reguli scrise despre desfășurarea lor, astfel încât să te asiguri din start că produsul sau serviciul este livrat în termen, conform calității cerute și în volumul stabilit. Pare simplu la prima vedere, dar nu este așa. În opinia mea, anume acesta este secretul managementului de succes. Dacă vă amintiți, implementarea acestor măsuri în România a dus la creșterea competitivității antreprenorilor români și, implicit, le-a oferit mult mai multe posibilități să-și vândă produsele atât pe piața UE, cât și pe oricare altă piață”, remarcă el.
În același timp, Ceslav Ciuhrii consideră că Republica Moldova este o „țară sigură” pentru business, apreciind, de exemplu, că se ală într-o „fază de maturitate” pe piața imobiliară.
În vârstă de 49 de ani, Ceslav Ciuhrii este un biotehnolog, om de afaceri și filantrop care îndeplinește, din iunie 2018, funcția de președinte al Federației al Federației Naționale de Tenis din Moldova. Cel mai ambițios proiect din portofoliul său de afaceri - biotehnologie, media, imobiliare - este „Satul German” din Chișinău, lansat chiar în contextul invaziei ruse din Ucraina și care, potrivit Gândul, presupune o investiție de 260 de milioane de euro, dintre care 100 de milioane de euro în infrastructură.