Ce spune Procuratura Republicii Moldova despre reunirea a două instituții din subordine într-o singură structură

0
0
Publicat:

Procuratura Generală avertizează că actualul proiect privind crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate, prin reunirea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale cu Procuratura Anticorupție, va afecta durata și desfășurarea investigațiilor.

PG susține că proiectul prezintă riscuri pe termen scurt. mediu și lung. FOTO: Facebook
PG susține că proiectul prezintă riscuri pe termen scurt. mediu și lung. FOTO: Facebook

Responsabilii Procuraturii Generale (PG), condusă de Ion Munteanu, au menționat că după ce au analizat proiectul au identificat riscuri ,,pe termen scurt, mediu și lung”.

,,În context, remarcăm că reorganizarea sistemului Procuraturii în formula propusă va avea un impact semnificativ asupra termenilor de urmărire penală și procedurilor în desfășurare. Mai mult, este dificil de anticipat termenii de funcționalitate a instituției, care se propune a fi creată, ceea ce va genera intermitențe asupra activității Procuraturii.Totodată, proiectul actului nu conține precizie referitor la interacțiunea instituției propuse pentru constituire cu organele de urmărire penală competente pe întreg teritoriul țării.De asemenea, subliniem că proiectul de Lege va pune în dificultate implementarea efectivă a noii structuri a Procuraturii, aprobată prin ordinul nr.12/3 din 24.01.2025, care vizează Procuratura Generală, procuraturile teritoriale și Procuratura Anticorupție”, au precizat angajații PG.

Reprezentanții structurii au subliniat că acesta trebuie să respecte standardele europene.

,,Consecvent, ținând cont de necesitatea respectării standardelor europene a sistemului Procuraturii și având în vedere angajamentul ferm al țării noastre față de integrarea europeană, considerăm esențială pentru proiectul menționat opinia instituțiilor europene competente, precum Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni, alături de alți actori relevanți în elaborarea proiectelor de legi. Procuratura Generală se va implica plenar în procesul inițiat de forul legislativ, inclusiv prin prezentarea expertizei instituționale, pentru a garanta respectarea independenței sistemului Procuraturii corespunzător prevederilor Constituționale și asigurarea eficienței activității instituției în contracararea infracționalității la nivel național și regional”, au conchis responsabilii PG.  

Proiectul privind crearea noi structuri

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și Procuratura Anticorupție (PA) vor fi reunite, urmând să fie creată Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Specializate, potrivit unui proiect de lege al PAS, partid aflat la putere.

,,Acest proiect de lege instituie o lege cadru pentru procuratura specializată în combaterea corupției și crimei organizate. Acest proiect de lege are ca scop să fortificăm structura și arhitectura instituțiilor statului menite să combată corupția, corupția politică, corupția mare, inclusiv crima organizată într-un mod mai bine organizat pentru că am văzut în perioada alegerilor din 2024 o situație fără precedent când grupări criminale cu interferența din partea statelor străine, mă refer la Federația Rusă, prin influențe maligne au încercat să creeze o situație periculoasă în adresa securității statului”, a anunțat deputatul PAS, Igor Chiriac. 

Potrivit deputatului, după votul din Parlament și publicarea legii în Monitorul Oficial va fi creată noua structură- Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Specializate, fiind lichidate două procuraturi specializate: Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și Procuratura Anticorupție (PA). Iar șeful Procuraturii Generale (PG) va trebui să desemneze șeful interimar al noii instituții. 

,,Prin lege oferim Consiliul Superior al Procurorilor (CPS), procurorului general, mecanisme de a pune în funcțiune și a asigura funcționalitatea noii procuraturi. Ulterior, CSP-ul va organiza concurs de selectare atât a procurorului șef, cât și a procurorilor din cadrul procuraturii nou-create. Numărul adjuncților va fi stabilit de către Procuratura Generală (PG) și CSP pentru ca așa spune legea cu privire la procuratură. Statele de personal și structura procuraturilor se stabilește de către procurorul general și Consiliul Superior al Procurorilor”, a detaliat deputatul PAS.

În ceea ce privește procurorii care activează în prezent în cadrul celor două structuri, Igor Chiriac a menționat că ,,soarta lor va fi decisă de către Consiliul Superior al Procurorilor și Procuratura Generală pentru că prin acest proiect de lege este prevăzut un mecanism ca procurorul general să poată numi interimate cu acceptul Consiliului Superior al Procurorilor să poată detașa, delega anumiți procurori din alte procurori, chiar și fără acceptul lor până la o anumită perioadă de timp pentru a asigura continuitate”. 

Iar examinarea dosarelor, care sunt acum în gestiunea lor, nu va fi afectată de această reunire a acestor două procuraturi, a mai subliniat alesul.  

,,Este prevăzut un mecanism și dorim ca procesele care sunt astăzi în procedura procurorilor PCCOCS și Procuraturii Anticorupție să fie asigurate o continuitate pentru că există cauze în care sunt persoane reținute, există cauze în care ne dăm seama că pot fi efectuate măsuri operative de investigații. Vrem ca aceste procese să aibă o continuitate și să nu aibă de suferit”, a adăugat parlamentarul. 

Alesul a subliniat, de asemenea, că vor fi făcute consultări publice cu privire la acest proiect de lege, înainte ca acesta să fie supus votului în două lecturi în plenul Parlamentului.

,,Vom invita reprezentanții Procuraturii Generale, reprezentanții CSP-ului, reprezentanții Ministerului Justiției și altor instituții interesate pentru a discuta acest proiect de lege și a găsi cele mai bune soluții”, a conchis alesul de la putere. 

Scandal în justiție 

Proiectul de lege a fost anunțat în plinul unui scandal în domeniul justiției. Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a afirmat că i s-a cerut demisia de persoane aflate la conducerea țării, subliniind că reunirea instituției pe care o conduce cu o altă procuratură specializată are drept scop îndepărtarea sa din funcție.

În replică, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că i-a spus șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, că instituția pe care o conduce reprezintă o vulnerabilitate la adresa securității și democrației țării.

Mai mult, șefa Procuraturii Anticorupție a acuzat Ministerul Justiției că sabotează procedura de extrădare a lui oligarhului fugar Ilan Șor, acuzație negată de responsabilii instituției vizate.

Veronica Dragalin, care a locuit și lucrat anterior în Statele Unite, s-a întors în 2022 în Republica Moldova, fiind desemnată la conducerea Procuraturii Anticorupție. Acum, aceasta nu exclude posibilitatea de a intra în politică.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite