Ce aşteptări sunt de la summit-ul Parteneriatului Estic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova nu trebuie să aibă mari aşteptări de la summit-ul Parteneriatului Estic din 24 noiembrie. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

„Nu aş propune să avem mari aşteptări de la summit, pe de altă parte, aş propune să muncim mai departe că avem foarte multe probleme. Noi nu avem un progres semnificativ cum ne-am dori, totuşi, avem obligaţiuni care trebuie implementate”, a declarat politologul Ernest Vardanean în cadrul emisiunii.

Potrivit lui, Republica Moldova nu trebuie să trăiască de la summit până la summit, dar trebuie să aibă o strategie de lungă durată şi trebuie să-şi asume mai multe responsabilităţi şi obligaţiuni. 

„Summit-ul care începe vineri la Bruxelles sper să nu fie unul de eşec, aşa cum a fost cel de la Riga acum 2,5 ani, dar bănuiesc că nu va fi atât de crucial pentru Republica Moldova cum a fost summit-ul de la Vilnius acum patru ani”, spune Ernest Vardanean.

Pe de altă parte, Iulian Groza, ex-viceministru de Externe, susţine că aşteptările faţă de summit-ul Parteneriatului Estic sunt mari nu numai din partea autorităţilor, dar şi din partea societăţii. Potrivit lui, nu este un secret că Republica Moldova se diferenţiază de Georgia şi Ucraina în cadrul Parteneriatului Estic. 

„Avem o relaţie mai specială cu Uniunea Europeană nu doar la nivel politic, dar şi prin diferite instrumente pe care ni le oferă UE de a ne integra treptat în diferite structuri UE”, spune Iulian Groza.

Preşedintele Grupului Parlamentar Popular European, Valeriu Ghileţchi, a menţionat că în ceea ce priveşte implementarea agendei de asociere există progrese, dar sunt şi anumite lucruri care trebuie evaluate şi trase concluzii, iar cei care se fac vinovaţi ar trebui sancţionaţi. 

Valeriu Ghileţchi afirmă că pentru anul viitor una dintre cerinţele faţă de Guvern este îndeplinirea condiţionalităţilor pe care Republica Moldova şi le-a asumat în faţa partenerilor europeni.

Valentin Dolganiuc, membru al Platformei Civice Demnitate şi Adevăr, a precizat că încăpăţânarea clasei politice de a nu reveni la sistemul electoral proporţional va duce la ratarea celor o sută de milioane pe care le condiţionează Uniunea Europeană. 

„S-a spus cu text deschis că Uniunea Europeană se orientează şi în următorii zece ani spre integrarea Balcanilor. Acest mesaj trebuia să pună în gardă Republica Moldova şi clasa politică să-şi facă toate temele pentru ca într-adevăr Moldova să aibă un parcurs ireversibil şi să beneficieze de fonduri europene”, a conchis Valentin Dolganiuc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite