Cazul cu spălarea de bani ai mafiei ruseşti prin intermediul Băncii de Economii a ajuns în sfârşit şi în vizorul premierului Vlad Filat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schema de scoatere a banilor din Rusia prin intermediul Republicii Moldova
Schema de scoatere a banilor din Rusia prin intermediul Republicii Moldova

La 5 februarie, 2013, prim-ministrul Vlad Filat a adresat o solicitare Centrului Naţional Anticorupţie, Procuraturii Generale şi Ministerului Afacerilor Interne prin care a cerut să fie informat despre acţiunile întreprinse vizavi de acest caz.

"Având în vedere informaţiile apărute în mass-media privind presupusa implicare a Băncii de Economii în activităţi de spălare de bani în perioada anului 2008, vă informăm că încă la 5 februarie, 2013, Prim-ministrul Vlad FILAT a adresat o solicitare Consiliului Naţional Anticorupţie, Procuraturii Generale şi Ministerului Afacerilor Interne prin care a cerut să fie informat despre acţiunile întreprinse vizavi de acest caz“, se spune într-un comunicat de presă al Guvernului.

Amintim că o investigaţie jurnalistică relata că în perioada 4-13 februarie 2008, pe conturile firmelor moldoveneşti Bunicon-Impex SRL şi Elenast-COM SRL, deschise la Banca de Economii, au fost transferaţi din Federaţia Rusă 52 de milioane de dolari. Din Moldova banii au ajuns ulterior pe conturile unor firme offshore, controlate de funcţionari ruşi. Timp de patru ani autorităţile nu au făcut nimic pentru a investiga fraudele.

Investigarea cazului a fost solicitată de firma americană de avocaţi Brown Rudnick (reprezintă interesele companiei Hermitage Capital), care a depus o cerere la CNA încă la 1 iunie 2012. Abia la 17 iulie 2012, Direcţia Generală Urmărire Penală a CNA a anunţat firma că „plângerea a fost înregistrată în Cancelarie". Şi atât.

În acelaşi timp autorităţile responsabile din ţara noastră erau obligate să se autosesizeze. Totodată nici administraţia Băncii de Economii nu a depus vreo sesizare privind depistarea unor operaţiuni suspecte.
Şi asta în timp ce articolul 8 din Legea cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului (în varianta în vigoare din anul 2008) stipulează că „băncile sunt obligate să informeze imediat Centrul despre orice activitate sau tranzacţie suspectă, în curs de pregătire, de realizare sau deja realizată, iar datele privind tranzacţia suspectă sunt reflectate într-un formular special, care se remite CCCEC (CNA n.r.) în cel mult 24 de ore".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite