Casa de cultură de la Coşniţa, Dubăsari, construită în perioada interbelică, a fost renovată pe banii UE şi PNUD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reparaţia a costat 4 milioane de lei. FOTOGRAFII Gov.md
Reparaţia a costat 4 milioane de lei. FOTOGRAFII Gov.md

Casa de cultură va găzdui Biroul Comun de Informaţii şi Servicii, care va oferi suport locuitorilor în agricultură, angajarea în câmpul muncii, antreprenoriat şi dezvoltarea afacerilor, protecţiei sociale etc.

Repararea imobilului a costat 4 milioane de lei şi a fost făcută graţie suportului financiar oferit de Uniunea Europeană şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, în cadrul Proiectului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

Premierul Iurie Leancă, prezent la inaugurare, a declarat că asemenea proiecte de dezvoltare vor consolida relaţiile dintre cele două maluri ale Nistrului în toate domeniile. „Vom dovedi încă o dată că nu împărţim cetăţenii Moldovei în funcţie de malurile pe care trăiesc. Toţi se bucură de aceleaşi drepturi şi de aceleaşi şanse - la studii, la călătorii fără de vize, la proiecte finanţate din asistenţa externă. Sunt convins că avem toate şansele ca satul Coşniţa, de rând cu Doroţcaia, Cocieri şi alte localităţi din stânga Nistrului, să devină sate moderne, sate europene, iar acest lucru depinde doar de noi”, a mai spus Iurie Leancă.

Casa de Cultură a fost construită în anul 1939 şi avea nevoie de reparaţie capitală. Edificiul are o sală festivă cu o capacitate de 350 de locuri şi un spaţiu unde e amenajată biblioteca raională.

La rândul său, Reprezentantul Permanent al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova, Nicola Harrington-Buhay, a precizat că centrul cultural de la Coşniţa este unul dintre cele 40 de proiecte de infrastructură socială, realizat în cadul programului de promovare a încrederii. „Cultura este o cale de comunicare între oameni. Sunt încântată să văd cum efortul comun a transformat un local, cu o vechime de 75 de ani, într-un centru cultural modern, care poate reuni astăzi oameni talentaţi de pe ambele maluri ale Nistrului”, a menţionat Nicola Harrington-Buhay, potrivit Serviciului de presă al Guvernului.

Şi Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, şi-a exprimat convingerea că proiectul va uni oamenii din regiune. „Sunt convins că arta îi uneşte pe oameni şi îi face mai buni. Prin finanţarea lucrărilor de reconstrucţie a acestui edificiu, ca şi a altor proiecte de promovare a încrederii la Nistru, Uniunea Europeană aduce beneficii concrete oamenilor de pe ambele maluri. Am venit şi noi cu o contribuţie de 40% şi acest lucru mă bucură nespus, deoarece am creat un loc unde să vă puteţi aduna împreună, să vorbiţi despre oportunităţi, probleme şi posibilităţile de dezvoltare a raionului Dubăsari”, a punctat diplomatul european.

casa de cultura cosnita
casa de cultura cosnita
casa de cultura cosnita
casa de cultura cosnita
Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite