Premierul Iurie Leancă a avut, joi, o vizită-maraton în comuna Cocieri, raionul Dubăsari, unde a discutat cu localnicii despre problemele lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul comunei Cocieri, Ion Miţcul, flancat de vicepremierul pentru Reintegrare Eugen Carpov şi premierul Iurie Leancă. FOTO Gov.md
Primarul comunei Cocieri, Ion Miţcul, flancat de vicepremierul pentru Reintegrare Eugen Carpov şi premierul Iurie Leancă. FOTO Gov.md

După mulţi ani în care înalţi oficiali de la Chişinău au evitat aceasta localitate, aflată la graniţa cu republica-separatistă, joi, 12 iunie, şeful Guvernului, Iurie Leancă, a trecut Nistru prima dată cu bacul de la Molovata pentru a ajunge la Cocieri.

Şeful Cabinetului de Miniştri, însoţit de vicepremierul pentru Reintegrare Eugen Carpov, a vizitat grădiniţa, Liceul „Vlad Ioviţă”, Centrul de Sănătate, care se află în construcţie, după care a mers la casa de cultură, la o tabără de copii şi acasă la câţiva locuitori.

Locuitorii din Cocieri i-au reproşat premierului că cei de la guvernare au uitat că peste Nistru locuiesc cetăţenii Republicii Moldova; că negociază prea multe cu liderii de la Tiraspol şi cedează prea uşor, fără a-i întreba şi pe omenii din localităţile de peste Nistru ce părere au; că sunt izolaţi de lume atunci când îngeaţă Nistru şi că nimănui de la Chişinău nu-i pasă de nevoile oamenilor din această zona; că fondurile care sunt alocate pentru Cocieri se pierd la raion, condus de mai bine de un deceniu de comunistrul Grigore Policinschi.

„Am venit să vă spun ce facem la Chişinău, ce facem pentru ca procesul de reintegrare să fie accelerat”, a spus premierul. El a promis că vor fi alocate fonduri pentru modernizarea infrastructurii localităţii.

„Vizita dumneavoastră este un grăunte de speranţă că noi vom fi auziţi. Sperăm foarte mult că dumneavostră, vă cunoaştem că sunteţi un diplomat iscusit, dacă aţi putut convinge o Europă întreagă că suntem demni pentru integrarea europeană, aţi putea convinge şi Guvernul să schimbe aici lucrurile în bine”, au spus unii locuitori, potrivit Serviciului de presă al Guvernului.

Dascălii de la liceu i-au spus şefului Guvernului că susţin procesul de integrare europeană a ţării, deoarece „nu văd altă cale pentru ca omul să aibă drepturi şi libertăţi”.

„Ne vom urma interesul nostru, care este Uniunea Europeană, pentru că de acolo vine tot sprijinul necesar. Astăzi primim 42 de euro pe cap de locuitor, iar în Estonia sau în Lituania, care au fost şi ele republici sovietice, pe cap de locuitor primesc de la UE 2.200 de euro, pentru că sunt ţări-membre şi UE le ajută să atingă nivelul mediu. Dacă o să ajungem ţară candidată vor veni mai mulţi bani – asta înseamnă bani pentru şcoli, grădiniţe, infrastructură, subvenţii pentru fermieri. Aceasta este singura cale”, a declarat şeful Executivului.

După mai bine de patru ore de discuţii, prim-ministrul Iurie Leancă a mai vizitat o tabără de odihnă şi pe soţii Avram şi Sofia Nirca, care au 63 de ani de când sunt împreună, formând cel mai longeviv cuplu din localitate.

cocieri

Cu dascălii de la Liceul „Vlad Ioviţă”. FOTOGRAFII Gov.md

cocieri

La casa de cultură

cocieri

Cu soţii Nirca şi rudele lor

cocieri

La grădiniţă şi tabăra de copii

cocieri
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite