BERD ne va procura laboratoare mobile pentru testarea apelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezultatele investigaţiilor vor fi cunoscute în 20 de minute
Rezultatele investigaţiilor vor fi cunoscute în 20 de minute

Apa potabilă din fântâni şi sursele de aprovizionare a localităţilor prin apeducte va putea fi testată la câteva laboratoare mobile ce vor fi cumpărate cu ajutorul Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care va oferi Republicii Moldova un grant de trei milioane de euro.

Acest anunţ a fost făcut astăzi, în cadrul evenimentului de prezentare a capacităţilor şi tehnologiilor americane de tratare a apei potabile şi menajere, organizat de Ambasada SUA la Chişinău, în colaborare cu Ambasada SUA la Bucureşti .

Specialiştii au accentuat că astfel va putea fi monitorizată permanent calitatea apei potabile. Primele laboratoare mobile vor apărea până la sfârşitul anului. Preţul unui astfel de laborator va constitui circa un million de lei. „Automobilul dotat cu echipamentul necesar va putea efectua analiza expresă multiplă cu acelaşi sistem de aparataj. Trusele cu reactivi compacte oferă posibilitatea de a obţine rezultatele investigaţiilor timp de 20 minute", a menţionat Ivan Caşcaval, şeful Servicii laboratoare de la Apă-Canal Chişinău.

Specialistul a declarat că un astfel de laborator va fi instalat lânga digul de la Dubăsari pentru a preveni invazia substanţelor nocive, precum sunt sulfaţii, nitraţii, solvenţii organici şi intoxicarea ulterioară a apei nistrene.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite