Avocatul parlamentar pentru drepturile copilului din Republica Moldova a dat în judecată Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi cere 500.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tamara Plămădeală, avocatul parlamentar pentru protecţia drepturilor copilului din Republica Moldova
Tamara Plămădeală, avocatul parlamentar pentru protecţia drepturilor copilului din Republica Moldova

Tamara Plămădeală a acţionat în judecată reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice şi cere despăgubiri în valoare de jumătate de milion de lei pentru că i-ar fi lezat demnitatea. Procesul a început luni, la Judecătoria sectorului Râşcani din Chişinău. Prima şedinţă a fost amânată.

Avocatul parlamentar pentru protecţia drepturilor copilului a început războiul cu presa după o investigaţie privind un caz dubios de adopţie. Articolul, publicat inclusiv în „Adevărul“, relata povestea unui copil care urma să fie înfiat de o familie de italieni, fără să fie respectată procedura legală. Băiatul a fost propus direct spre adopţie internaţională, sub pretextul că ar fi suferit de o boală incurabilă. Autoarea materialului a descoperit că era vorba doar de nişte supoziţii şi că ilegalităţile erau susţinute de Tamara Plămădeală. Mai mult, ziarista a scos la iveală faptul că avocata copilului şi-a făcut studiile la o universitate-fantomă din România şi că şi-a luat fiul într-o deplasare în Suedia. Acesta a fost delegat de Consiliul Consultativ al Copiilor de pe lângă Centrul pentru Drepturile Omului, deşi nu a făcut niciodată parte din această structură şi nici nu mai era copil la acea vreme.

„Jurnaliştii se vând ca Iuda“

„Autoarea investigaţiei a urmărit exclusiv interesul public şi protejarea copilului, a documentat subiectul din toate sursele posibile, a solicitat inclusiv reacţia Tamarei Plămădeală, discuţia fiind înregistrată“, povesteşte Cornelia Cozonac, preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice.

La doar câteva zile de la apariţia materialului, Tamara Plămădeală a depus o plângere la Procuratura Generală, cerând să fie trase la răspundere jurnalista Natalia Porubin, care semnează articolul, şi preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, invocând drept motiv „imixtiunea în activitatea avocatului parlamentar“.

„Dincolo de faptul că le-a cerut procurorilor să ne pedepsească, avocata copilului ne-a atacat dur în mai multe medii de informare. Acuzaţiile lansate de Tamara Plămădeală, precum «presupusa investigaţie este la mâna funcţionarilor de la Ministerul Protecţiei Sociale cu scopul de a intimida avocata copilului», «jurnaliştii se vând ca Iuda» sau «unele ONG-uri sunt aservite Guvernului» sunt grave, neîntemeiate, nefondate şi aduc atingere atât imaginii şi reputaţiei jurnaliştilor vizaţi, cât şi imaginii Centrului de Investigaţii Jurnalistice. Acest atacuri la libertatea presei sunt cu atât mai grave şi regretabile, cu cât au fost făcute de către un avocat parlamentar, care trebuie să fie apărător al drepturilor omului“, susţine Cornelia Cozonac.

Felicitarea lui Lupu şi antetul CDO

Pe lângă cererea de chemare în judecată, avocata a anexat la dosar o scrisoare de felicitare cu ocazia zilei de naştere primită de la fostul preşedinte al Parlamentului, democratul Marian Lupu. Cornelia Cozonac nu înţelege care e legătura cu acest proces, dar crede că astfel avocata încearcă să influenţeze judecătorii. „Chiar şi prin cererea depusă în instanţă, avocata copilului încearcă să influenţeze judecătorii, întrucât este pe o foaie cu antetul Centrului pentru Drepturile Omului şi nu este clar cine este reclamantul: persoana fizică sau juridică“, a explicat ziarista.

Solicitată de „Adevărul“, avocata copilului a refuzat să discute despre proces. „Nu vă pot da detalii şi nu comentez“, a fost răspunsul ei scurt. 

Mandatul Tamarei Plămădeală expiră în această lună.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite