Autorităţile ruse au refuzat să ofere probe biologice ale lui Vitalie Proca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitalie Proca a lăsat în urmă suficiente urme pentru a fi identificat
Vitalie Proca a lăsat în urmă suficiente urme pentru a fi identificat

Procurorii din România au cerut Republicii Moldova, probe biologice ale mamei atentatorului din cartierul bucureştean Vitan Vitalie Proca şi le-au primit, după ce solicitarea trimisă Federaţiei Ruse pentru obţinerea de probe biologice de la Proca nu a avut rezultat.

Anchetatorii din Bucureşti arată, în rechizitoriul prin care i-au deferit justiţiei pe fraţii Mararu, în legătură cu atentatul criminal din cartierul bucureştean Vitan, că autorităţile ruse nu au răspuns până în prezent unei cereri de comisie rogatorie făcută în luna februarie, prin care se solicitau între altele un set de probe biologice ale lui Vitalie Proca, cetăţean moldovean, plătit de cei doi fraţi pentru uciderea lui Dumitru Mironescu. Proca a fost arestat în februarie în Rusia.

Procurorii notează în documentul citat de Mediafax că expertizele genetice efectuate în cauză au stabilit că pe trăgaciul şi siguranţa pistolului mitralieră, calibru 5,45 mm, pe trăgaciul pistolului Makarov calibrul 9 mm, cu seria ştearsă prin răzuire, pe unul dintre tuburile calibrul 9 mm-MAK descoperite la locul atentatului, precum şi pe prosopul de culoare bleu descoperit în apropierea armelor, a fost identificat în raport majoritar un profil genetic complet.

Acest profil genetic a fost trimis prin intermediul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Biroul Naţional Interpol, în cadrul unei cereri de asistenţă poliţienească, în vederea efectuării unei comparaţii cu profilele genetice existente în bazele de date specifice ale statelor membre Interpol, obiectivul fiind identificarea persoanei care are acelaşi profil genetic şi implicit stabilirea autorului infracţiunii.

Aceeaşi persoană a tras şi în bancherul Gorbunţov

În urma acestei solicitări, autorităţile judiciare din Marea Britanie au comunicat faptul că respectivul profil genetic, identificat pe armele găsite în cauza de faţă, este identic cu un profil genetic identificat la o tentativă de omor comisă în pe 20 martie 2012, în Londra.

"Referitor la acest caz, autorităţile britanice ne-au comunicat că este vorba de o tentativă de omor comisă cu o armă de foc asupra unui om de afaceri rus, Gherman Gorbunţov, rezident în Londra", se mai arată în rechizitoriu. Asupra acestuia au fost trase mai multe focuri de armă de la mică distanţă, şase dintre acestea provocându-i mai multe leziuni; cu ocazia cercetării la faţa locului a fost găsită, abandonată într-un tufiş, arma folosită, un pistol Makarov, calibrul 9 mm, cu amortizor, de pe aceasta fiind genotipat acelaşi profil genetic obţinut şi în prezenta cauză", mai notează anchetatorii.

Autorităţile din Rusia au refuzat să ofere probe ADN

Procurorii mai arată că "deşi în cauză s-a solicitat autorităţilor competente din Federaţia Rusă (unde a fost arestat inculpatul Vitalie Proca la data de 6.2.2013 în vederea extrădării), prin intermediul unei comisii rogatorii internaţionale din data de 8.2.2013, inclusiv recoltarea de probe biologice de referinţă de la acesta, în vederea efectuării unei expertize genetice, până în prezent nu s-a primit nici un răspuns din partea acestora".

Drept urmare, se arată în document, prin comisie rogatorie internaţională, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a cerut autorităţilor competente din Republica Moldova recoltarea de probe biologice de la mama lui Vitalie Proca, Ana L. Proca.

"Astfel, la data de 17.07.2013, au fost recoltate probe biologice de referinţă de la aceasta, fiind puse la dispoziţia Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Procedându-se la compararea profilului genetic al numitei Ana L. Proca, mama inculpatului Vitalie Proca, cu profilele genetice obţinute în urma expertizelor efectuate în cauză, raportul nr. 2896760 din data de 25.07.2013 a concluzionat că numita poate fi înrudită genetic - având o alelă comună - cu persoana al cărei profil genetic a fost identificat pe atât pe armele folosite la comiterea faptei cât şi în interiorul autoturismului Audi A6, cea mai probabilă relaţie de înrudire fiind aceea de «părinte - copil»", se mai arată în rechizitoriu.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti i-au trimis în judecată joi, în stare de arest preventiv, pe Anton-Bogdan şi Nicolae-Răzvan Mararu, ambii acuzaţi de instigare la tentativă de omor calificat şi instigare la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite