Autorităţile promit o revoluţie pe piaţa petrolieră din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile vor să stimuleze concurenţa pe piaţa petrolieră din Moldova
Autorităţile vor să stimuleze concurenţa pe piaţa petrolieră din Moldova

Pentru a stimula concurenţa Guvernul Republicii Moldova intenţionează să elimine licenţele la importul produselor petroliere pentru consum propriu, în primul rând în agricultură, a anunţat vicepremierul Valeriu Lazăr în cadrul unei conferinţe de presă.

Ministrul Economiei a anunţat că au fost elaborate o serie de modificări revoluţionare la legea privind produsele petroliere.

„Avem o poziţie comună cu Ministerul Finanţelor. Vom propune o mică revoluţie în acest domeniu“, a afirmat Valeriu Lazăr. Potrivit oficialului este vorba despre eliminarea licenţelor la importul produselor petroliere pentru consum propriu, în primul rând în agricultură, ceea ce, în opinia ministrului, va stimula concurenţa pe piaţă.

Această intenţie este susţinută şi de ministerul Agriculturii şi de majoritatea asociaţiilor de producători agricoli, care speră că astfel vor putea importa carburanţi la preţuri mai mici şi astel producţia lor să fie mai competitivă. Autorităţile mai intenţionează să modifice şi modalitatea de calcul a ratei de profitabilitate la importul şi comercializarea produselor petroliere, care este în prezent de 10%.

De notat că despre aceste "reforme“ autorităţile de la Chişinău vorbesc deja de trei ani.

Guvernul Republicii Moldova a aprobat încă un an în urmă un proiect de lege care prevedea liberalizarea accesului pentru noi jucători pe piaţa produselor petroliere. Astfel şi producătorii agricoli urmau să obţină dreptul de a importa benzină şi motorină, dar pentru consum propriu. Documentul a stârnit discuţii aprinse la Guvern.

Ce l-a înfuriat pe expremierul Vlad Filat

ExMinistrul Finanţelor Veaceslav Negruţa a menţionat atunci că în urma acestor modificări există riscul ca bugetul să piardă bani, iar piaţa să fie deformată. Or unii agenţi economici ce se ocupau cu agricultura se vor ocupa de importul de produse petroliere.

Argumentele lui Negruţa l-au înfuriat atunci pe expremierul Vlad Filat. "Eu vreau regulă pe această piaţă", a declarat atunci fostul premier. După aceasta documentul a fost retras.

Scandal la Guvern din cauza legii produselor petroliere

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite