AUDIO Ex-judecătorul CC Nicolae Osmochescu explică de ce poliţistul care a refuzat să vorbească în rusă cu şoferul din Găgăuzia a procedat „absolut corect”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul judecător al Curţii Constituţionale Nicolae Osmochescu afirmă că poliţistul care a tras pe dreapta un şofer din Găgăuzia şi a refuzat să vorbească în rusă cu acesta, insistând să-i ceară actele şi să-i explice problema în limba română, a procedat corect.

„Poliţistul a procedat absolut corect, în strictă conformitate şi cu Constituţia şi cu legislaţia în vigoare, care reglementează organziarea şi funcţionarea MAI. El s-a adresat în limba oficială de stat unui cetăţean al R.Moldova care trebuia să-şi ceară scuză şi să spună „nu înţeleg totul în limba de stat, vă rog să-mi explicaţi în limba rusă, dacă este posibil”. Nu a încălcat niciun act normativ şi nicio lege. Dacă ofiţerul de patrulare ar fi dorit şi ar fi putut să treacă în limba rusă, el ar fi trecut în limba rusă. Pentru el limba oficială e limba română şi el s-a adresat absolut corect, legitim unui cetăţean care, spre ruşinea lui, nu cunoaşte limba în care locuieşte. Eu dacă m-aş întâlni cu acest ofiţer i-aş strânge mâna şi i-aş spune că este bravo”, a declarat Nicolae Osmochescu pentru Europa Liberă.

Nicolae Osmochescu a mai spus că este „o specualţie enormă” când se afirmă că poliţistul era obligat să vorbească în rusă cu un cetăţean care nu cunoaştea limba română.

„Ofiţerul a studiat la Academia de Poliţie numai în limba română, în limba rusă acolo nu se predă. Deci, toate regulamentele care stipulează organizarea şi activitatea inclusiv a subdiviziunilor care se ocupă de patrulare sunt în limba română. Ele sunt şi în limba rusă, dar nu trebuie să uităm un singur lucru că acest ofiţer care a fost educat în limba română, el cunoaşte terminologia specială în limba română şi pentru dânsul este firesc să vorbească în această limbă”, a menţionat Osmochescu.

Başcanul autonomiei Găgăuze, Irina Vlah, susţine că este „profund indignată de comportamentul poliţistului care a refuzat să vorbească în limba rusă cu şoferul din Găgăuzia” şi cere o reacţie din parte conducerii Ministerului de Interne pe marginea acestui caz.

Un poliţist din Republica Moldova a refuzat să vorbească în limba rusă cu un locuitor al autonomiei Găgăuze, după ce acesta, fiind la volanul unei maşini, a fost tras pe dreapta de către omul legii care i-a cerut actele la control. 

Cazul a luat amploare mai ales pe reţelele de socializare şi a divizat societatea în două. În timp ce unii afirmă că poliţistul are dreptate în această situaţie, alţii sunt de partea şoferului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite