Anunţ şoc făcut de cel mai tânăr deputat din R. Moldova după ce a mai eşuat o tentativă de învestire a Guvernului: Mă gândesc să emigrez din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dinu Plingau

Deputatul Platformei DA Dinu Plîngău (27 de ani) s-a arătat profund dezamăgit de situaţia politică din Republica Moldova, dar şi de politicienii care au provocat criza. După şedinţa Parlamentului de joi, 25 martie, la care a eşuat încă o tentativă de învestire în funcţie a unui Guvern, Dinu Plîngău a menţionat că ia în calcul să plece din ţară odată ce îi va expira mandatul de parlamentar.

„Ştiu că ziua de azi e plină de emoţii, totuşi, nimeni nu a dat niciun răspuns la principala întrebare: „Ce urmează?”.

Maia Sandu trebuie să purceadă la procedura de dizolvare a parlamentului, ar fi bine chiar mâine. Asta înseamnă declanşarea anticipatelor? Sigur că nu. Pentru a declanşa anticiapte, Parlamentul trebuie să voteze rectificarea bugetului pentru a aloca bani pentru alegeri. Din start, dezmint teoriiile naive auzite precum că CEC se va împrumuta de la bănci cu 120 de milioane sau că o să vină cineva şi o să ne dea bani pentru alegeri. Cu asemenea teorii abordate serios de anumiţi demnitari, tot mai mult mă conving că Republica Moldova e stat doar pe hârtie”, a scris Dinu Plîngău pe Facebook. 

În opinia lui, Parlamentul nu va recurge la rectificarea bugetului şi chiar dacă se vor găsi 51 de deputaţi care să voteze: „E suficient să se găsească doar un singur deputat care să conteste la CC şi toată procedura va eşua (acest deputat poate fi Nichiforciuc, Andronachi, orcine care nu face parte dintr-un milion).”

„Am intrat într-un blocaj constituţional prin care parlamentul poate fi dizolvat, dar alegeri anticipate nu pot fi organizate. Forţele politice care au participat în circul de azi vor veni cu legi neconstituţionale de a întări Guvernul Ciocoi şi a guverna cu un guvern expirat şi un parlament dizolvat. Cât va continua acest absurd? Bună întrebare. Vom asista la o polarizare şi un război regizat pe o perioadă nedeterminată, asta în cazul în care Curtea Constituţională nu-i „va trimite” pe toţi printr-o nouă Hotărâre să se mai consulte şi să înceapă de la început”, a spus deputatul, care a adăgat că „în asemenea momente, mă gândesc la modul serios să emigrez după expirarea mandatului şi să blochez toate ştirile despre politica iresponsabilă din Republica Moldova.”

Republica Moldova rămâne în continuare fără Guvern. Candidatul desemnat de preşedintele Maia Sandu la funcţia de prim-ministru, Igor Grosu, a venit joi, 25 martie, în faţa deputaţilor pentru a prezenta echipa guvernamentală şi programul de guvernare al Guvernului. Şedinţa Parlamentului nici nu a început bine, că deputaţii din majoritatea parlamentară PSRM-ŞOR au părăsit sala plenului, iar preşedintele Legislativului a închis şedinţa din lipsă de cvorum.

Vicepreşedintele Parlamentului, deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, a declarat că eşuarea învestirii Guvernului „este un circ regizat şi realizat de PSRM-ŞOR şi PAS. Potrivit lui, nici PAS, formaţiunea Maiei Sandu, nu a vrut să voteze pentru propriul Guvern, în speranţa de a provoca alegeri anticipate.

Liderul PDM, deputatul Pavel Filip, a lansat un atac dur la adresa Maiei Sandu şi a lui Igor Dodon după eşuarea învestirii Guvernului. Filip îi consideră pe cei doi principalii vinovaţi de criza politică din Moldova. 

Igor Dodon a reiterat că PSRM invită toate partidele la dialog pentru a găsi soluţii de depăşire a crizei politice. Liderul PSRM a menţionat că este gata să semneze un acord cu formaţiunile politice parlamentare privind data organizării alegerilor parlamentare anticipate, care ar urma să fie organizate după depăşirea crizei sanitare.

Dodon a menţionat că ambasadorul Moldovei la Moscova, Vladimir Golovatiuc, rămâne candidatul majorităţii parlamentare pentru funcţia de prim-ministru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite