Andrian Candu, despre guvernatorul BNM: Îl pregătim pentru altă funcţie. Sergiu Cioclea: Este o glumă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Andrian Candu via Facebook
FOTO Andrian Candu via Facebook

Guvernatorul Băncii Naţionale, Sergiu Cioclea, este un specialist foarte bun şi este pregătit pentru o altă funcţie. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în şedinţa de vineri, 23 noiembrie, în contextul examinării proiectului de hotărâre privind demisia guvernatorului, transmite IPN.

UPDATE Andrian Candu a precizat, într-un briefing de presă, că afirmaţia sa cu privire la faptul că l-ar pregăti pe Cioclea pentru o altă funcţie a fost o glumă.

„Luând în considerare că domnul Cioclea este un foarte bun specialist şi a revenit în ţară, de fapt, să ajute Republica Moldova, vreau să vă spun că noi îl pregătim pentru altă funcţie sau altă poziţie... În ţară sau în afară”, a declarat şeful legislativului, fără a oferi  detalii.

Comentariul a venit în contextul adresării deputatului liberal Valerian Bejan, care a întrebat de ce nu au fost întreprinse măsuri pentru a-l convinge pe Sergiu Cioclea să rămână în funcţie, dacă tot este apreciat cu un specialist calificat.

Colegul său, Grigore Cobzac, a întrebat care sunt adevăratele motive ale plecării din funcţie şi dacă asupra guvernatorului au fost cumva exercitate presiuni. Drept răspuns, preşedintele Parlamentului a făcut referire la cererea de demisie a guvernatorului, în care sunt invocate „motive de ordin personal”.

Deputatul comunist Oleg Reidman a declarat că PCRM nu a susţinut desemnarea lui Sergiu Cioclea în funcţia de guvernator. Măsurile întreprinse de guvernator şi de echipa sa vor fi resimţite în câteva luni, deja fiind clare unele tendinţe negative, a spus parlamentarul.

Vladimir Golovatiuc, deputat al Partidului Socialiştilor, a menţionat că a avut loc o stabilizare în domeniu, însă aceasta este una artificială. Este vorba implicit despre inflaţie, care, în opinia parlamentarului, va depăşi în curând 7%. Vladimir Golovatiuc crede totuşi că Sergiu Cioclea este un profesionist, dar nu a avut suficient timp la dispoziţie.

Reacţia lui Sergiu Cioclea, publicată pe pagina de Facebook a BNM

„Ţinând cont de numărul mare de interpelări, ca urmare a declaraţiei preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, aş fi vrut să aduc următoarele clarificări: calific această declaraţie drept o glumă, care probabil s-a vrut măgulitoare. Prin actul depunerii mandatului, mi-am exprimat dorinţa reluării vieţii personale şi continuării unei cariere profesionale independente de sfera publică sau politică din Republica Moldova”

La începutul săptămânii curente, guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, şi-a anunţat demisia, din data de 30 noiembrie. Potrivit lui Sergiu Cioclea, la baza deciziei sale au stat motive personale. „Pentru mine, funcţia de guvernator nu a fost una în sine. Mi-am fixat drept scop să lucrez la Banca Naţională atât timp cât e necesar pentru consolidarea sistemului bancar şi pentru a scoate sistemul financiar din criză”, a declarat Sergiu Cioclea într-un briefing de presă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite