Andrei Năstase: Plahotniuc şi Dodon vor să scape de răspunderea penală prin schimbarea sistemului electoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a comentat miercuri, 7 iunie, articolul publicat de Reuters în care se spune că experţii Comisiei de la Veneţia ar fi calificat drept inoportună schimbarea sistemului electoral din Moldova. Politicianul susţine că limbajul folosit de experţi este unul diplomatic şi că de fapt aceştia ar vrea să transmită un alt mesaj.

„Ceea ce vrea să spună acest material este că în momentul de faţă există riscul ca gruparea criminală care s-a instalat la putere, vorbim aici de un regim hibrid Plahotniuc-Dodon, vrea să se salveze de la răspunderea politică şi penală în faţa cetăţenilor şi în faţa statului Republica Moldova. Vrea să perpetueze această putere antipopulară şi pentru asta au găsit această scăpare, modificarea sistemului electoral. Asta vrea să spună Comisia de la Veneţia”, a declarat Andrei Năstase în cadrul unei conferinţe de presă.

Agenţia de presă Reuters scrie că ar fi intrat în posesia unui document, în care se arată că experţii Comisiei de la Veneţia consideră că schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova, din proporţional în mixt, în actualul context politic este „inoportună”.

Potrivit Reuters, experţii au concluzionat că trecerea la sistemul de alegeri mixt (50 de deputaţi aleşi pe circumscripţii uninominale şi 51 pe liste de partid) presupune mai multe îngrijorări. Printre acestea se enumără riscul de a forma un Parlament vulnerabil, influenţat de interese de business, iar Comisia Electorală Centrală ar putea fi influenţată politic pe durata implementării reformei respective.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite