Analistul Vlad Socor: „Plahotniuc este pe cale de a-şi adjudeca puterea supremă în stat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
AnalistulVlad Socor FOTO: europalibera.org
AnalistulVlad Socor FOTO: europalibera.org

Analistul politic american Vlad Socor consideră că Republica Moldova se află într-o situaţie deosebit de gravă, iar hotărârea recentă a Curţii Constituţionale demonstrează proporţiile crizei.

“Instituţiile statului, începând chiar cu Curtea Constituţională se află în stare de colaps şi omul cel mai bogat din Republica Moldova este pe cale de a-şi adjudeca puterea supremă în stat, inclusiv datorită reformei Codului Electoral”, a declarat comentatorul pentru Radio Europa Liberă.

Vlad Socor consideră că numirea lui Iurie Leancă nu rezolvă nimic. “Nu este numai o criză guvernamentală. Este chiar mai mult decât o criză constituţională. Este o criză a întregului sistem. Verdictul Curţii Constituţionale este în mod evident un verdict politic, partizan. Este un verdict inspirat de interese politice partizane şi, în parte, chiar de interese de business”, a adăugat analistul.

Totuşi, desemnarea lui Leancă salvează echipa pro-europeană, iar Republica Moldova mai are şanse să parafeze Acordurile cu UE la Summit-ul de la Vilnius.

“Este deosebit de important ca anume această echipă să se menţină la guvernare, deoarece echipa lor – Filat-Leancă – a dus tot greul integrării europene. Ministerele cheie care sunt chemate să îndeplinească sarcinile integrării europene au fost şi sper că vor fi în continuare girate anume de către această echipă. În perspectiva summit-ului UE de le Vilnius în care Moldova încă mai are şanse să parafeze un acord de asociere, un acord de liber schimb şi aprofundat şi de liberalizare a vizelor ar trebui ca anume această echipă să rămână la conducerea guvernului, cel puţin până la summit-ul de la Vilnius”, conchide Socor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite