Alianţa pentru Integrare Europeană rămâne deocamdată în picioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alianţa de guvernare de la Chişinău a suferit o lovitură dură după reţinerea liderului PLDM, Vlad Filat. După ce a preluat conducerea PLDM, premierul Valeriu Streleţ a anunţat că partidul său nu va părăsi alianţa pro-europeană aflată la guvernare, însă a solicitat o resetare a modului de a face politică la Chişinău.

Liderii celorlalte partide din coaliţia de guvernare şi-a anunţat şi ei intenţia de păstrare a AIE-3.

PLDM rămâne la guvernare, va fi un partid vocal, un partid al acţiunii, care va veni cu multe iniţiative, poate incomode pentru unii parteneri de coaliţie, un partid care va fi alături de oameni şi care va acţiona cu responsabilitate pentru prezentul şi viitorul Republicii Moldova, a anunţat vineri premierul Valeriu Streleţ, transmite IPN.

Liderul PLDM a mai spus că în Republica Moldova se cer schimbări profunde. „Deciziile noastre sunt cele de care depinde în viitor soarta Republicii Moldova, soarta reformelor. PLDM a fost tot timpul nucleul acestor reforme şi a fost motorul acestor procese”, a notat Streleţ.

Fără Justiţie selectivă

Vicepreşedintele PLDM Vadim Pistrinciuc a remarcat pentru RFI existenţa unei ”justiţii selective” la Chişinău, făcând referire la reţinerea fostului premier Vlad Filat. „Devine evidentă justiţia selectivă şi acest lucru trebuie schimbat din rădăcini în R.Moldova. Scopul principal acum este să scoatem din influenţa unor grupuri de interese înguste instituţiile statului. De data această nu vom face concesii sau nu vom intra în pauze de tăceri. Ne dorim asigurarea unei justiţii şi a unor instituţii de drept independente în R.Moldova, iar acest lucru ni l-am propus, cu o resetare totală a Procuraturii, a altor servicii, inclusiv de spălare a banilor, care este foarte necesar. Noi considerăm că aceasta este condiţia principală pentru funcţionarea alianţei de guvernare”, a declarat Vadim Pistrinciuc.

Înscenarea

Partidul Liberal Democrat din Moldova consideră că retragerea imunităţii parlamentare  este o înscenare cinică împotriva lui Vlad Filat şi împotriva PLDM, care în ultimii ani au devenit ţinta permanentă a unor atacuri din diferite tabere politice.

„Graba cu care au fost adoptate toate procedurile în Parlament, fără a oferi deputaţilor suficient timp pentru a analiza pachetul de acte, demonstrează faptul că este o comandă politică şi că justiţia este aservită politic şi aplicată selectiv. Prin acest gest, adevăraţii vinovaţi pentru furtul de la Banca de Economii încearcă să găsească un ţap ispăşitor şi să sustragă atenţia opiniei publice de la fărădelegile pe care le comit”, se menţionează în declaraţie.

Partidul Liberal Democrat condamnă toate acţiunile de discreditare la care este supusă formaţiunea politică şi, în particular, liderul acesteia, Vlad Filat. „În pofida tuturor atacurilor, PLDM rămâne constant şi ferm în demersurile sale pentru edificarea unui stat de drept, pentru o justiţie corectă şi un viitor european al Republicii Moldova, fiind cea mai interesată formaţiune politică în aflarea adevărului despre frauda din sistemul financiar-bancar”, se mai spune în declaraţia partidului.

AIE-3 trebuie menţinută

Partidul Democrat din Moldova consideră că acuzaţiile care i se aduc de către Partidul Liberal Democrat din Moldova sunt marcate emoţiile legate de reţinerea liderului PLDM Vlad Filat, de aceea se abţine de la comentarii. În acelaşi timp, PDM îşi exprimă interesul pentru menţinerea alianţei de guvernământ şi a cursului european al Republicii Moldova. Poziţia este exprimată într-un comunicat de presă al PDM, citat de IPN.

„Partidul Democrat din Moldova a luat act d‎e acuzaţiile formulate de partenerii de alianţă din PLDM. Le considerăm nefondate, însă înţelegem că sunt făcute într-o atmosferă de tensiune şi emoţie şi, din acest motiv, ne vom abţine de la orice calificare a lor în acest moment. Totodată, PDM apreciază că domnul Vlad Filat beneficiază de prezumţia de nevinovăţie şi noi nu ne vom exprima nicio poziţie legată de acuzaţiile care i se aduc, câtă vreme nu există o decizie definitivă a instanţei”, se spune în document.

„Pentru a elimina orice speculaţii, declarăm cu toată fermitatea că Partidul Democrat din Moldova nu doreşte denunţarea acordului AIE şi nici alegeri anticipate. Astfel de acţiuni ar putea să ne arunce în criză politică, aşa cum s-a întâmplat la precedenta denunţare a acordului Alianţei, dar şi la conflicte politice prin care am trecut”, arată comunicatul de presă distribuit de către PDM.

O arestare nu distruge Alianţa

Alianţa de Integrare Europeană nu se va destrăma din cauza arestării lui Vlad Filat, a declarat preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul de televiziune „N4”. „Alianţa nu a murit. Nu e beton, dar există. Vladimir Filat a predat preşedenţia PLDM lui Valeriu Streleţ. Acesta a declarat în cadrul briefingului că nu-şi dă demisia, deci, PLDM rămâne la guvernare. Este o situaţie mult mai bună decât atunci când era guvernarea minoritară”, a spus liderul liberal.

Ghimpu mai susţine că situaţia nu este atât de gravă, deşi AIE-3 a rămas fără majoritate parlamentară după arestarea lui Filat. „Lui Filat i-a fost ridicată imunitatea parlamentară, dar nu şi mandatul. Da, am rămas acum 50 de deputaţi în AIE-3. Dar mai sunt deputaţii independenţi, care au spus că vor vota legile necesare pentru prosperarea ţării şi a integrării europene”, a adăugat preşedintele PL.

Preşedintele României Klaus Iohannis a declarat că urmăreşte cu ”atenţie şi preocupare” situaţia din Republica Moldova şi că speră ca evenimentele de la Chişinău să nu ducă la schimbarea opţiunii pro-europene a conducerii Moldovei.

Iohannis a scris, pe Facebook, că încurajează Guvernul şi Parlamentul de la Chişinău să depăşească ”aceste dificultăţi”. ”Urmăresc cu atenţie şi preocupare situaţia din Republica Moldova şi sper ca evenimentele petrecute în ultima perioadă la Chişinău să nu ducă la schimbarea opţiunii pro-europene a conducerii Moldovei. Încurajez Guvernul şi Parlamentul de la Chişinău să depăşească aceste dificultăţi, care au culminat cu evenimentele de ieri, şi să păstreze orientarea către valorile occidentale. Cred cu tărie că Republica Moldova îşi poate împlini destinul doar în Uniunea Europeană”, afirmă preşedintele Klaus Iohannis în mesajul de pe Facebook.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite