Alexei Arestovici: Scenariul ca Rusia să ia Nicolaiv, Odesa şi Transnistria este ridicol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arestovich captura unian

Rusia nu va reuşi să ocupe regiunea Nicolaiv-Odesa şi să ajungă în regiunea transnistreană. Consilierul administraţiei preşedinţiei ucrainene, Alexei Arestovici, şi-a exprimat convingerea că un astfel de scenariu este irealizabil, notează IPN.

Oficialul ucrainean a menţionat că, graţie sprijinului partenerilor externi, armata ucraineană s-a modernizat considerabil şi este tot mai dotată. De cealaltă parte, armata rusă este epuizată şi va ceda în curând, spune Arestovici.

Centrala nucleară de la Zaporojie prezintă un risc sporit pentru securitatea Europei şi a întregii lumi, spune Alexei Arestovici. Potrivit lui, prin atacurile multiple asupra centralei, ruşii îşi doresc să forţeze nota pentru a determina partea ucraineană să iasă la negocieri. Arestovici se arată convins că Rusia nu-şi doreşte o catastrofă nucleară, însă din neatenţie s-ar putea întâmpla orice.

„Au loc atacuri în direcţia centralei pentru a ne forţa să ieşim la negocieri, astfel fiind şantajată nuclear întreaga Europă. Iniţial, au încercat să ne şantajeze pe toţi prin intermediul crizei cerealelor, încercând să creeze o oportunitate pentru negocieri. Nu le-a ieşit şi au început şantajul nuclear. Nu ştiu ce ar mai putea inventa, dar cred că nu sunt nebuni să arunce deliberat planeta într-o catastrofă nucleară. Dar atunci când loveşti o centrală nucleară, involuntar, orice se poate întâmpla”, a spus Alexei Arestovici în cadrul unui interviu la postul public de televiziune Moldova 1.

Mai mult, potrivit oficialului ucrainean, Rusia îşi doreşte organizarea unor pretinse referendumuri pe teritoriile ocupate, pentru a-i pune ulterior pe ucraineni să se omoare între ei.

„Referendumul este un subiect de pe agenda lor internă, vor să demonstreze unele succese ale operaţiunii. Însă principalul scop al referendumului este de a mobiliza populaţia care se află pe teritoriile ocupate şi de a-i implica pe oameni în luptă. Aşa cum se întâmplă cu oamenii care locuiesc în regiunile Doneţk şi Lugansk. Îşi doresc să-i pună pe ucraineni să lupte unii împotriva altora. Noi înţelegem asta şi orice tentativă de a organiza referendumuri pe teritoriul nostru îi va costa foarte mult”, a mai spus Arestovici.

Arestovici exclude şi scenariul transformării războiului din faza activă într-un conflict îngheţat. Oficialul se arată convins că Rusia va pierde acest război, iar Ucraina îşi va recupera toate teritoriile ocupate.

„Pe teritoriul nostru nu va exista un conflict îngheţat similar celui din regiunea transnistreană pentru că noi îi vom alunga de aici. Noi ne-am europenizat, am creat o armată performată cu ajutorul partenerilor, întru-un an îi vom nimici. Cum să ia regiunea transnistreană? Odesa? Nicolaiv? Un astfel de scenariu e ridicol. Astfel de planuri au cei cărora le-au luat 120 de zile să ia Severodoneţk-ul? Şi asta s-a întâmplat pentru că noi ne-am retras de acolo”, a punctat oficialul ucrainean.

Fiind întrebat dacă Republica Moldova i-ar putea permite Rusiei să ocolească sancţiunile internaţionale, Arestovici s-a arătat convins că Chişinăul nu va ajuta un stat-terorist.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite