Aleksei Navalnîi, condamnat la închisoare cu executare. Vladimir Putin a scăpat de principalul său oponent politic
0Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost condamnat marţi, 2 februarie, la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. Instanţa a satisfăcut cererea Administraţiei Penitenciarelor care a solicitat ca pedeapsa cu suspendare să fie înlocuită pe una cu executare, după ce Navalnîi ar fi încălcat condiţiile pedepsei cu suspendare, pentru o fraudă din 2014, pe motiv că nu s-a prezentat la organele de drept, timp în care era la tratament în Germania.
Aleksei Navalnîi va sta după gratii doi ani şi opt luni, deoarece zece luni le-a petrecut anterior în arest la domiciliu. Potrivit sentinţei, Aleksei Navalnîi ar urma să fie eliberat în octombrie 2023.
Avocaţii lui Navalnîi au anunţat că vor contesta sentinţa în instanţele superioare.
În timpul procesului de judecată, care a durat toată ziua şi s-a încheiat la 19.20, clădirea instanţei arăta ca o adevărată fortăreaţă. Sute de mascaţi şi poliţişti au încercuit zona şi au blocat drumurile de acces pe parcusul întregii zile. În plus, spre seară, zeci de autospeciale ale poliţiei au fost aduse în centrul Moscovei pentru eventualitatea în care vor izbucni noi proteste în susţinerea lui Navalnîi.
Mai mult, procesul de judecată în cazul lui Aleksei Navalnîi s-a desfăşurat pe fundalul unui nou val de arestări. Peste 300 de persoane au fost reţinute doar pentru că se aflau în preajma tribunalului unde era judecat Navalnîi. Unele persoane au fost reţinute imediat ce ieşeau din staţia de metrou din apropierea tribunalului. De asemenea, au fost reţinuţi mai mulţi jurnalişti, chiar dacă aceştia aveau legitimaţia de presă.
Acuzatorii au încercat să-i convingă pe judecători că Aleksei Navalnîi a încălcat condiţiile pedepsei cu suspendare, deoarece nu s-a prezentat în faţa oamenilor legii, deşi ar fi fost perfect sănătos şi nu existau motive să nu revină din Germania mai devreme. De partea cealaltă, avocaţii lui Navalnîi au oferit instanţei mai multe documente ce demonstrează că Navalnîi s-a tratat în tot acest timp şi a trecut şi printr-o perioadă de reabilitare, fapt ce a făcut imposibilă revenirea lui în Rusia mai devreme.
Aleksei Navalnîi a cerut în faţa instanţei să fie eliberat imediat. El a declarat că dosarul penal în care este acuzat, pentru o presupusă infracţiune comisă în 2014, este unul fabricat, iar Rusia a fost deja condamnată la CEDO pe pentru acest dosar şi a fost oligată să-i plătească despăgubiri.
Totodată, în faţa judecătorilor, Aleksei Navalnîi a avut un discurs critic la adresa lui Vladimir Putin, pe care l-a acuzat că ordonat asasinarea sa, iar acum liderul de la Kremlin este foarte supărat că Navalnîi nu a murit şi ar încerca să se răzbune. Navalnîi le-a cerut ruşilor să nu se teamă şi să continue lupta împotriva regimului lui Putin.
Ministrul sudeze de Externe Ann Linde, care asigură preşedinţia Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a cerut marţi, în cadrul unei vizite de lucru la Moscova, eliberarea opozantului rus Aleksei Navalnîi. În instanţă, opozantul l-a acuzat pe Vladimir Putin că a ordonat otrăvirea sa cu Noviciok.
Presa rusă scrie că 18 de diplomaţi străini au asistat la procesul de judecată. Purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, a scris pe Facebook că în mod normal diplomaţii străini îşi sprijină cetăţenii proprii, nu pe cei ai altor ţări. În acest sens, ea a a acuzat Occidentul de ingerinţă în treburile unui stat suveran şi a afirmat că Occidentul a demonstrat acum că în mod colectiv dirijează acţiuni împotriva Rusiei.
Aleksei Navalnîi a revenit în Federaţia Rusă în seara zilei de duminică, 17 ianuarie, însă a fost reţinut pe aeroport imediat ce a ajuns la controlul de paşapoarte, la solicitarea Administraţiei Penitenciarelor, care l-a acuzat că a încălcat regimul pedepsei cu suspendare.