Zi tensionată la Moscova: OSCE cere eliberarea lui Navalnîi. Opozantul îl acuză pe Putin de otrăvirea sa şi îi transmite că nu va putea încarcera toată ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksei Navalnîi FOTO EPA-EFE
Aleksei Navalnîi FOTO EPA-EFE

Ministrul sudeze de Externe Ann Linde, care asigură preşedinţia Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a cerut marţi, în cadrul unei vizite de lucru la Moscova, eliberarea opozantului rus Aleksei Navalnîi. În instanţă, opozantul l-a acuzat pe Vladimir Putin că a ordonat otrăvirea sa cu Noviciok.

„Am cerut eliberarea lui Navalnîi şi am subliniat caracterul inadmisibil al utilizării armelor chimice. Aceasta este poziţia comună a Uniunii Europene”, a declarat Ann Linde într-o conferinţă de presă comună cu omologul său rus Serghei Lavrov.

Linde s-a referit la faptul că trei laboratoare occidentale, recunoscute de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), au stabilit că opozantul rus a fost otrăvit în august 2020 cu agent neurotoxic din gama de otrăvuri Noviciok, dezvoltată în secret de sovietici şi moştenită de ruşi.

Şefa diplomaţiei suedeze a deplâns totodată „deteriorarea democraţiei şi a drepturilor omului” în Rusia.

„Mi-am exprimat îngrijorarea cu privire la deteriorarea democraţiei şi a drepturilor omului în Rusia, în special după protestele şi manifestaţiile din weekendul trecut”, a declarat ea.

Aproape zece mii de persoane au fost arestate în cele două proteste organizate în Rusia după încarcerarea lui Navalnîi la revenirea în ţară, la 17 ianuarie, din Germania, unde a fost tratat şi a urmat un program de recuperare în urma otrăvirii cu Noviciok.

Un tribunal din Moscova urmează să decidă marţi dacă pedeapsa la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare din 2014 împotriva lui Navalnîi va fi comutată în una cu executare, aşa cum solicită Administraţia Penitenciarelor din Federaţia Rusă şi procurorii din cazul său.

Peste 200 de persoane au fost reţinute marţi în faţa tribunalului din Moscova unde se judecă acest dosar.

În sala de judecată sunt prezenţi şi numeroşi diplomaţi străini de la ambasadele acreditate la Moscova, ceea ce a stârnit nemulţumire la Moscova.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a calificat prezenţa lor drept „ingerinţă” în afacerile interne ale ţării sale.

Navalnîi, despre Putin: O „fiinţă micuţă care înnebuneşte în buncărul său”

Aleksei Navalnîi a denunţat audierea sa, considerând că este menită să bage frica în ruşi.

„Nu veţi putea încarcera o întreagă ţară”, le-a transmis Navalnîi preşedintelui rus Vladimir Putin şi oamenilor cu ajutorul cărora îşi exercită puterea.

Navalnîi l-a acuzat din nou pe Vladimir Putin de faptul că a ordonat să fie otrăvit cu Noviciok.

Putin „va intra în istorie ca otrăvitorul de chiloţi”, a spus opozantul, referindu-se la felul în care a fost vizat cu Noviciok.

„Noi am arătat şi am demonstrat că Putin, prin FSB, a comis această tentativă de asasinat şi că eu nu sunt singura sa victimă. Mulţi o ştiu deja, alţii vor afla, iar asta o înnebuneşte pe această micuţă fiinţă în buncărul său”, a declarat Navalnîi.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite