LIVETEXT Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Pro-europeana Maia Sandu câștigă clar în fața pro-rusului Aleksandr Stoianoglo
0Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a câștigat turul doi al alegerilor prezidențiale cu 55.33% din voturi. Contracandidatul său, socialistul prorus Alexandr Stoianoglo, a primit 44.67% din voturile exprimate, potrivit rezultatelor finale publicate de Comisia Electorală Centrală.
UPDATE: Maia Sandu a obţinut 55,41% din voturi, potrivit datelor preliminare centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 2.216 secții de votare (99,86% din voturi), în timp ce contracandidatul său a fost votat de 44,59% dintre alegători.
UPDATE: Peste 83% dintre moldovenii de peste hotare au votat pentru candidata Partidului Acțiune și Solidaritate.
UPDATE Maia Sandu a ajuns la 55 la sută din voturi, arată rezultatele publicate de Comisia Electorală Centrală după centralizarea datelor primite de la 2.194 din totalul celor 2.219 secţii de vot deschise (reprezentând 98,87 la sută).
Astfel, în acest moment în care au mai rămas de numărat voturile de la 25 de secţii din diaspora, Maia Sandu are 55,03 la sută din voturi, iar Alexandr Stoianoglu 44,97 la sută.
UPDATE Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, conduce topul prezidențial, având 52.03%, iar contracandidatul său Alexandr Stoianoglo are 47.93% dintre sufragii, potrivit cifrelor CEC prezentate după numărarea a circa 96 % dintre voturi.
UPDATE Președintele Maia Sandu a învins în fieful condamnatului fugar Ilan Șor. La Orhei, șeful statului a acumulat 52.24% din totalul sufragiilor, iar Alexandr Stoianoglo a acumulat 47.76% din voturi.
UPDATE Maia Sandu l-a depășit pe Alexandr Stoianoglo, conform datelor de la ora 23:15. Sandu a acumulat 50,15%, iar Stoianoglo are un scor de 49,85%.
UPDATE Alexandr Stoianoglo și Maia Sandu se află aproape la egalitate, arată rezultatele preliminare ale turului doi ale alegerilor prezidențiale după procesarea a aproape 90% proceselor-verbale. Rezultatele parțiale finale vor fi anunțate luni dimineață, 4 noiembrie.
Candidatul socialiștilor a acumulat 50,96% (peste 675.000 voturi), iar actuala președintă 49,04% (aproape 650.000 de voturi).
În mai multe raioane din țară au fost procesate 100% din procesele-verbale. Dintre ele, candidatul socialiștilor a câștigat în raioanele Briceni, Ocnița, Drochia, Soroca, Florești, Șoldănești, Fălești, Dubăsari, Basarabeasca și municipiul Bălți.
Maia Sandu a câștigat în raioanele Ungheni, Telenești, Strășeni, Criuleni, Hâncești și Leova.
Conform rezultatelor preliminare după centralizarea a 82,47% dintre procesele-verbale, Alexandr Stoianoglo conduce în cursa prezidențială cu 51,4% din voturi. Contracandidata sa, Maia Sandu, a obținut până acum 48,5%, transmite IPN.
Conform datelor CEC, prezența la vot pâna la ora 22:00 este de 1 milion 690 mii de cetățeni. În diasporă au votat peste 320 de mii de oamenii, ceea ce reprezintă un record al prezenței la vot a cetățenilor aflați peste hotare.
La secțiile de votare din Moscova, Tel-Aviv, Kaiserslautern, Brașov și Constanța s-a prelungit activitatea cu o oră.
UPDATE Conform datelor preliminare prezentate la ora 22:12 de CEC, pro-rusul Alexandr Stoianoglo are cele mai multe voturi, fiind vorba de 51.88%, iar pro-europeana Maia Sandu- 48.08%. Cifrele au fost făcute publice după numărarea a circa 1.095.591 de voturi.
Rezultatele pot fi urmărite pe site-ul https://pv.cec.md/cec-presidential-results-tour2.html
UPDATE La secțiile de votare din Japonia, China, India și Emiratele Arabe Unite, care s-au închis primele, majoritatea celor prezenți au votat pentru Maia Sandu în funcția de președinte, potrivit surselor Ziarului de Gardă.
În capitala Japoniei, la Tokyo, Maia Sandu a acumulat 74 de voturi, iar Alexandr Stoianoglo a fost susținut de 13 alegători . Votanții de la Beijing au ales-o majoritar pe Maia Sandu. Aceasta a acumulat 36 de voturi în timp ce contracandidatul său a acumulat 7 voturi. În India au votat 12 cetățeni ai R. Moldova. Toți cei prezenți la secția de votare din india au votat Maia Sandu. Alexandr Stoianoglo având 0 voturi. În Emiratele Arabe Unite, acolo unde s-au terminat buletinele de vot, fiind disponibile doar 500, majoritatea sufragiilor s-au îndreptat către Maia Sandu (430). Alexandr Stoianoglo a fost votat de 68 de cetățeni.
În Azerbaidjan, acolo unde autoritățile de la Chișinpu au spus că sunt „indicii rezonabile de transportare organizată pe cale terestră și aeriană spre secțiile de votare din Rusia”, majoritatea cetățenilor au pentru Alexandr Stoianoglo (149). Maia Sandu a acumulat 42 de voturi.
UPDATE Cele trei secții de votare din Varnița și-au reluat activitatea. Jurnalista Irina Tabaranu de la portalul Zona de Securitate, aflată la Varnița, a spus Europei Libere că cele trei secții de votare vor fi deschise pentru votare până la 23:00.
UPDATE Maia Sandu a mulțumit moldovenilor care au participat la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
,,Le mulțumesc tuturor oamenilor care au participat la vot din toate localitățile din țară. Le mulțumesc în special chișinăuenilor care au participat în număr mare astăzi la vot. Vreau să le mulțumesc și tinerilor care au stabilit un record de participare la vot astăzi. Le mulțumesc cetățenilor noștri din afara țării care au dat dovadă de o mobilizare excepțională”, a declarat candidata PAS, îndemnând funcționarii electorali să fie atenți atunci când vor număra voturile.
Și candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo, a adus mulțumiri cetățenilor, citind de pe foaie mesajul în limba rusă.
,,Mulțumesc din suflet pentru alegerea făcută, pentru energia, angajamentul și încrederea investită în acest proces democratic. Toți cei care au intrat în cabina de vot au scris un capitol din soarta țării.Începe numărătoarea voturilor - momentul adevărului când fiecare vot prinde în greutate și semnificație. Această alegere va determina calea noastră de urmat. Mulțumesc!”, a afirmat Alexandr Stoianoglo.
Acesta a vorbit și despre posibile nereguli în timpul procesului de vot.
,,Sunt diferite semnale despre organizarea procesului de vot atât în interiorul țării, cât și peste hotare, în Vest și în Est. Sunt anumite întrebări referitoare la procesul de vot în stânga Nistrului. Echipa noastră are reprezentanți în toate aceste secții de votare, noi colectăm toate informațiile și după prelucrarea acestora vom veni cu detalii corespunzătoarea”, a adăugat Alexandr Stoianoglo.
UPDATE Urnele s-au închis în Republica Moldova, cei doi candidați la președinție fac declarații.
Astfel, până la ora 21:00 și-au exercitat dreptul de vot 1,683 milioane de alegători, ceea ce reprezintă 54%.
Acum două săptămâni, în cadrul primului tur, până la ora 21:00 au votat 1,546 milioane de cetățeni.
Potrivit Codului electoral, Biroul electoral decide asupra prelungirii, cu cel mult 2 ore, a termenului votării pentru a le permite alegătorilor care stau în rând la secția de votare respectivă să-și realizeze drepturile.
Votarea continuă în diaspora, dar și la unele secții de votare din R. Moldova.
UPDATE Alerta cu bombă a dat peste cap votarea la Liverpool, secția de votare fiind mutată la Manchester.
Până la ora 19:00, în Republica Moldova au votat 52% dintre cetățenii cu drept de vot. Cele mai mari rate de participare se înregistrează la Dondușeni, cu peste 50%, iar cele mai slabe, la Cantemir, cu doar 37%.
În municipiul Chișinău a votat 53% din populație, la Bălți peste 50 %, în UTA Găgăuzia, peste 49%, iar în raioanele din stânga Nistrului, circa 24 mii de cetățeni.
În stânga Nistrului, cele mai active secții de votare sunt cele trei de la Varnița, unde au votat 6.100 de persoane, dar unde a fost și o alertă cu bombă. Portalul Zona de securitate transmite că la secția de votare din Varnița, unde, în jurul orei 19:00, a fost înregistrată o alertă cu bombă, se află și pacificatori ruși. Sursa notează că prezența lor se explică prin faptul că secția de află „în perimetrul zonei de securitate.”
UPDATE Mai mulți preoți ai Mitropoliei Moldovei, în frunte cu episcopul Nicolae de Ceadîr-Lunga, vicar al Eparhiei de Cahul și Comrat, au votat la Moscova în cadrul celui de-al doilea tur al scrutinului prezidențial, scrie deschide.md.
”Noi nu suntem doar slujitori ai bisericii, ci suntem și cetățeni ai Republicii Moldova. Pentru noi este foarte important ce va fi mai departe cu republica noastră. Noi votăm pentru ca să fie pace și bună înțelegere. Noi nu împărțim oamenii după naționalitate, culoarea pielii sau culoarea ochilor. Pentru noi toți sunt oameni creștini. Este important acum să ne unim și să păstrăm creștinismul” a spus episcopul Nicolae la ieșirea din secția de votare.
Episcopul din Ceadîr Lunga face des naveta în Federația Rusă. Pe 15 octombrie, site-ul ortodox.md scria că episcopul Nicolae se află într-un pelerinaj la mănăstirile din jurul Moscovei. Acesta, împreună cu iereul Victor Cristea, însoțit de secretarul Episcopului Chiril de Serghiev-Posad și Dmitrov, au vizitat Mănăstirea Stavropighială „Învierea Domnului” din localitatea Istra, regiune a Moscovei.
UPDATE Premierul de la Chișinău, Dorin Recean, afirmă că Guvernul pe care-l conduce ,,este pregătit pentru astfel de încercări de destabilizare”, declarația fiind făcută după șirul de alerte cu bombă în mai multe secții de votare din țară și din străinătate.
UPDATE Procesul de vot din patru secții de votare din Germania și Anglia a fost suspendat la scurt timp după ce autoritățile au fost informate despre existența unui posibil explozibil în clădiri. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău anunță că „alertel sunt false, menite doar să oprească procesul de votare”.
UPDATE Serverele Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Republica Moldova au fost ţinta unui atac cibernetic, în ziua desfăşurării turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, a anunţat, duminică, într-un briefing de presă, preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.
Potrivit sursei citate, atacurile au avut ca efect încetinirea funcţionalităţii programului care înregistrează alegătorii la urna de vot.
UPDATE Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că a depistat 126 de încălcări ale legii, numărul acestora fiind înregistrat până la ora 15:30. Printre cele mai frecvente ilegalități se numără fotografierea buletinelor de vot, mituirea alegătorilor și transportul organizat al acestora.
UPDATE Mai mult de 1.449.556 moldoveni, adică peste 47.95% s-au prezentat la urnele de vot până la ora 17:20, conform datelor prezentate de CEC.
UPDATE Până la ora 15:00 au votat peste 1.143.544 de alegători, mai exact peste 39 % dintre cei înscriși în listele electorale.
UPDATE Prezența la urne în cadrul turului doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova este destul de ridicată, dar cea mai slabă prezență se înregistrează în rândul tinerilor cu vârstele cuprinse între 18 și 25 de ani, după cum arată datele de la ora 13.00 prezentate de președinta Comisiei Electorale Centrale, Angela Caraman.
În topul prezenței la urne, la ora 13.00, se află circumscripțiile din Dondușeni, Rezina, Șoldănești, cu o prezență de peste 28%. Și în Chișinău participarea la vot a ajuns la 28%, în municipiul Bălți este de 25%, iar în UTA Găgăuzia - de 27%. În cele 30 de secții de votare deschise pentru cetățenii din stânga Nistrului au votat peste 13 mii de alegători. Datele au fost prezentate de președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, transmite IPN.
Angela Caraman a declarat, în cadrul unui briefing, că procesul electoral se desfășoară într-un mod dinamic și organizat. Prezența cetățenilor la urne este una semnificativă, iar până la ora 13.00 s-a înregistrat o participare de peste 29% la nivel național. „Este cu o creștere notabilă în unele localități din nordul și sudul țării. Dacă e să comparăm cu turul I de scrutin, atunci când am avut o prezență de 685 de mii de alegători, vedem o creștere de peste 180 și ceva de mii. La fel ca în primul tur, femeile sunt cele mai active”, a explicat șefa CEC.
Potrivit șefei CEC, Angela Caraman, după categorii de vârstă, cea mai slabă prezență se înregistrează în rândul tinerilor cu vârstele cuprinse între 18 și 25 de ani. „Cu această ocazie, lansăm îndemnul pentru cei 126 de tineri, care astăzi împlinesc 18 ani să marcheze frumos evenimentul dat, prin participarea la alegeri. Apelul este și pentru cei 1608 alegători care au împlinit 18 ani între turul I și II de scrutin”, a îndemnat Angela Caraman.
Diaspora se implică activ în turul doi și demonstrează o continuă creștere a prezenței la urne în secțiile din România, Rusia și Italia. „Cea mai înaltă prezență se constată în Moscova, unde avem peste 2400 și 2100 de alegători – în cele două secții de votare. La București sunt peste 2400 de alegători, Brescia, Italia – 1700 de alegători și Padova, Italia – 1600. În câteva clipe, își vor începe activitatea alte 10 secții de votare din Statele Unite ale Americii și Canada”, a spus președinta CEC.
UPDATE Șefa Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angela Caraman, a declarat că: ,,Avem semnale despre transportarea alegătorilor către unele secții de votare din țară, în special fiind vorba de secțiile de votare organizate pentru alegătorii din stânga Nistrului”.
Președinta CEC a subliniat că suspiciuni privind transportarea organizată a cetățenilor moldoveni planează și asupra mai multor secții de votare din străinătate, precum cele din Rusia sau Belarus.
,,Suntem îngrijorați de sesizările date, dar și de informațiile apărute în spațiul public cu privire la acțiunile de transportarea organizată a alegătorilor atât pe cale terestră, cât și pe cea aeriană către secțiile de votare din Federația Rusă, Republica Belarus, Azerbaidjan și Turcia”, a conchis Angela Caraman.
Iar reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP) au anunțat că: ,,Investighează și fixează probe în legătură cu activități de transport aerian din Rusia către Belarus, Azerbaidjan și Turcia. Facem apel la cetățenii care observă astfel de încălcări să le semnaleze la Serviciul național unic de urgență 112.Astfel de măsuri sunt luate pentru a proteja integritatea procesului electoral și pentru asigurarea că votul fiecărui cetățean este exprimat în mod liber, fără presiuni sau influențe nejustificate”.
UPDATE 876.134 de moldoveni sau 30.55 % dintre oamenii cu drept de vot au participat la scrutinul prezidențial, prezența fiind ,,una semnificativă”, potrivit șefei CEC de la Chișinău, Angela Caraman.
UPDATE Aglomerație este și la secțiile de votare deschise pentru cetățenii din regiunea separatistă Transnistria, pe internet fiind publicate imagini cu zeci de mașini care se îndreaptă spre ele.
UPDATE Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a votat la ora 12:00 în cadrul unei secții de votare din Chișinău.
,,Eu am votat cu Moldova. Am încredere că cetățenii noștri vor alege bine pentru țara noastră, ei de fiecare dată au dus țara înainte, ei au protejat-o de rele. Astăzi mai mult ca niciodată trebuie să fim uniți, să ne păstrăm pacea, să ne păzim votul, să ne păzim independența. Hoții vor să ne cumpere votul, hoții vor să ne cumpere țara, dar puterea oamenilor este infinit mai mare decât orice mârșăvie a lor. Puterea Moldovei este în fiecare dintre voi. Ieșiți la vot cu credință și cu speranță. Capul sus, moldoveni. Doamne ajută!”, a declarat Maia Sandu la ieșirea din secția de votare.
UPDATE Premierul Dorin Recean a avertizat că ,,are loc un atac din partea grupărilor criminale”, subliniind că este importantă mobilizarea la vot în timpul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale pentru că ,,doar votul poate învinge frauda electorală”.
UPDATE Până la ora 11:15, 519. 410 de cetățeni moldoveni au participat la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor CEC.
UPDATE Noi dovezi că Rusia se ocupă de transportarea organizată a cetățenilor moldoveni la secțiile de votare din străinătate. Pe canalurile de Telegram ale unor agenții de presă ruse au apărut imagini dintr-un avion plin cu moldoveni, care sunt duși în Belarus pentru a vota la secțiile din Minsk, informează deschide.md.
Astfel, imaginile video arată cum moldovenii din salonul avionului își arată pașapoartele, la îndemnul celor care îi transportă organizat în Minsk.
Cozi imense se formează la secțiile de votare din Belarus, Turcia și Azerbaidjan, acolo unde moldovenii au fost duși gratuit de persoane necunoscute din Rusia.
UPDATE Alegătorii în Turcia sunt transportați organizat, anunță Promo-LEX. Observatorii Promo-LEX au înregistrat primele incidente legate de influențarea votului. Potrivit lui Nicolae Panfil, șeful Misiunii de Observare Promo-LEX, sunt raportate cazuri de transportare organizată a alegătorilor, iar o activitate sporită în acest sens este la Istanbul, Turcia, transmite IPN.
Potrivit lui Nicolae Panfil, în jurul orei 7.50, în raza de 100 de metri de la secția de votare, a fost observat un mijloc de transport cu numere de înmatriculare moldovenești, din care au coborât cel puțin patru alegători. Autoturismul s-a îndepărtat imediat, iar pasagerii s-au îndreptat spre secție, pentru a vota.
Nicolae Panfiil susține că există informații în spațiul public că acest caz nu ar fi singular și că observatorii vor fi atenți pe parcursul zilei la cazurile de transportare organizată a alegătorilor.
UPDATE Cetățenii moldoveni din Italia au ieșit în număr mare să voteze în turul II al alegerilor prezidențiale, astfel încât la secțiile de votare din mai multe orașe s-au format cozi, transmite agenția IPN.
Pentru aceste alegeri, în Italia au fost deschise 60 de secții de votare. Alegătorii pot vota cu buletinul de identitate valabil; buletinul de identitate provizoriu sau pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termen de valabilitate expirat.
UPDATE Candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo, afirmă că a votat pentru „o Moldovă liberă, stabilă și prosperă”, care va avea relații atât cu Estul, cât și cu Vestul, dar refuză să spună dacă liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, va fi arestat, în cazul în care va veni în țara sa.
UPDATE Promo-LEX semnalează primele primele incidente la turul doi al prezidențialelor din Republica Moldova. Moldovenii, trimiși de gruparea „ȘOR” să voteze la Minsk, Baku și Istanbul
UPDATE Au și apărut primele incidente în procesul de vot. Observatorii din cadrul Asociației Promo-Lex au raportat mai multe acțiuni ilegale, printre care: agitație electorală în apropierea secțiilor de votare, fotografierea buletinelor și transport organizat de alegători, informează deschide.md.
Potrivit șefului Misiunii de Observare Promo-LEX, Nicolae Panfil, până la ora 9:00, ora Chișinăului au fost înregistrate 141 de incidente, dintre care 109 au fost confirmate.
Astfel, în sectorul Centru din Chișinău a fost înregistrat 1 caz de agitație electorală.
În 3 cazuri a fost depistate prezența nejustificată a persoanelor terțe în apropierea secțiilor de vot.
În 5 cazuri s-a depistat încălcarea secretului votului: în câteva sectoare din Chișinău, dar și în Istanbul.
UPDATE Transportarea organizată a alegătorilor – în Istanbul, Turcia, unde în jurul orei 7:00 a fost observat un mijloc de transport cu numere moldovenești de înmatriculare, de unde au coborât alegători.
25 de cazuri în care urnele de vot nu au fost sigilate conform procedurilor legale. Precum și alte incidente legate de activitatea sistemului electronic.
UPDATE Cozi la secţiile de votare din Rusia.
Moldovenii s-au înghesuit la cele două secţii de votare din Rusia încă din zorii zilei. Conform informaţiilor din presa rusă, coada de la ambasada Republicii Moldova din Moscova ar depăşi 200 de metri, similar cu situaţia din primul tur al alegerilor prezidenţiale şi al referendumului constituţional din 20 octombrie. Atunci, Ministerul de Externe a afirmat că aceste cozi ar fi fost generate artificial, prin organizarea transportului alegătorilor.
UPDATE Moldovenii, trimiși de gruparea „ȘOR” să voteze la Minsk, Baku și Istanbul
Cozi imense se formează la secțiile de votare din Belarus, Turcia și Azerbaidjan, acolo unde moldovenii au fost duși gratuit de persoane necunoscute din Rusia.
De menționat că, anterior, în spațiul public au apărut informații despre transportarea organizată a alegătorilor din Rusia către alte state din apropiere, acolo unde R.Moldova și-a deschis secții de votare pentru scrutinul prezidențial. Conform datelor prezentate, în spatele acestor acțiuni s-ar afla gruparea „ȘOR”. Transportarea organizată a alegătorilor este ilegală și se pedepsește cu amendă.
UPDATE Transport organizat din Transnistria
Mai mulți moldoveni care își exercită dreptul de vot în cele 30 de secții de votare deschise pentru alegătorii din regiunea transnistreană anunță că oamenii sunt aduși la secții cu autocare și microbuze. „Sunt aduși cu autobuzele, cu rutierele până la poștă. De acolo oamenii merg pe jos”, a declarat o femeie care votează la secția din Bender, pentru jurnalista Viorica Tataru. Transportarea organizată a alegătorilor este interzisă și se pedepsește conform legislației.
UPDATE Până la ora 10:03 au votat 296.015 de moldoveni, adică puțin peste 10 %.
UPDATE Candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo, a votat împreună cu soția și fiicele sale. La ieșirea din secția de votare, acesta a declarat că: ,,A votat pentru o Moldovă liberă, stabilă și prosperă. O Moldova care va respecta oamenii săi indiferent de etnie, viziuni politice și religie. O Moldovă care nu stă cu mână întinsă”.
UPDATE Până la ora 08:52 și-au exercitat dreptul de vot 135.355 de cetățenii, ceea ce constituie 4.95 % dintre moldovenii cu dreptul de vot. Cei mai activi sunt bărbații, ei votând în număr de 50.2 %, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC).
UPDATE Echipajele de poliție din Republica Moldova vor monitoriza dacă, în turul doi al alegerilor prezidențiale, persoanele care vin la vot nu primesc sau nu li se promit bani de la cei implicați în schema de corupție electorală, informează IPN.
UPDATE Cele două secții de votare deschise în Israel pentru turul II al alegerilor prezidențiale și-au început activitatea, iar cetățenii moldoveni veniți la vot au făcut cozi, transmite IPN. Pentru aceste alegeri, în Israel au fost deschise două secții de votare, ambele în orașul Tel-Aviv: secția de votare nr. 1, Centrul Cultural „ENAV”, pe strada Shlomo Ibn Gabirol, 71, și secția de votare nr. 2, Centrul „ZOA HOUSE”, pe strada Daniel Frisch, 1.
UPDATE Circa 70 de mii de cetățeni au votat până la această oră în cadrul turului II al alegerilor prezidențiale. Cei mai activi sunt persoanele cu vârste cuprinse între 56 și 65 ani (26%), fiind urmate de cei cu vârste între 46 și 55 ani. În urmă cu 2 săptămâni, către ora 8:00 au votat circa 51 de mii de alegători.
UPDATE La nici o oră de la deschiderea secțiilor de votare, la București se formează cozi din moldoveni care doresc să-și exercite dreptul de vot. Primii moldoveni și-au exercitat deja dreptul de vot. Un grup format din 11 turiști s-au prezentat la secția de votare din Tokyo (Japonia) la ora 00:00 (ora Chișinăului) pentru a-și îndeplini datoria civică.
Stirea inițială
În data de 3 noiembrie, puțin peste 2.722.000 de moldoveni cu drept de vot sunt așteptați să-și aleagă președintele pentru următorii patru ani.
Pentru scrutinul prezidențial din 2024, au fost deschise 2.219 secții de votare, dintre care 1.988 pe teritoriul țării, inclusiv 30 pentru locuitorii din regiunea separatistă Transnistria și 231 în 37 de țări pentru diaspora moldoveană.
Secțiile de votare vor fi deschise între orele 07:00 și 21:00, iar alegerile vor fi valide dacă cel puțin o cincime dintre cetățeni își exercită dreptul de vot.
Candidatul care va acumula cel mai mare număr de voturi va câștiga scrutinul. Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), se află prima în buletinul de vot, având 42,49% din sufragii în primul tur. Rivalul său, Alexandr Stoianoglo, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), a obținut 25,95%.
Încercările Kremlinului de influențare a votului
Alegerile sunt decisive pentru a determina dacă actuala președintă Maia Sandu va rămâne în funcție. Acestea se desfășoară pe fondul influenței fără precedent a Kremlinului care își dorește un președinte pro-rus la conducerea țării. Republica Moldova a început recent negocierile de aderare la Uniunea Europeană și a validat rezultatul pozitiv al referendumului republican constituțional care consfințește parcursul european în Constituție. Iar Moscova își dorește să readucă Chișinăul în sfera sa de influență și să submineze această direcție europeană.
După primul tur al alegerilor din 20 octombrie, Maia Sandu a denunțat „un atentat asupra democrației” și a libertății cetățenilor de a aspira la integrarea europeană. Ea a afirmat că „bandiții, care vor cu orice preț să vină la putere”, au încercat să cumpere 300.000 de voturi.
Atac extrem
Cu trei zile înainte de cel de-al doilea tur, premierul Dorin Recean a denunțat un „atac extrem”, avertizând că moldovenii sunt amenințați cu moartea pentru a vota un anumit candidat. Dorin Recean a subliniat că aceste acțiuni urmăresc să inducă panică și frică în societate, determinând oamenii să nu iasă la vot. Iar deputatul PAS, Radu Marian, l-a acuzat pe pro-rusul Ilan Șor, oligarhul fugit la Moscova, că ar fi în spatele acestor atacuri, parte a războiului hibrid lansat de Kremlin împotriva Chișinăului.
Ilan Șor, considerat principalul instrument al Kremlinului în destabilizarea Chișinăului, ar fi implicat și în rețeaua de mituire a alegătorilor moldoveni realizată prin intermediul unei bănci ruse și care ar fi fost elaborată de serviciile speciale rusești, conform șefului Procuraturii Generale (PG) din Republica Moldova, Ion Munteanu.
Cu banii Rusiei, pro-rusul condamnat penal ar fi mituit alegătorii pentru a nu susține aderarea la UE la referendum, pentru a nu o vota pe Maia Sandu în primul tur și, în al doilea tur, pentru a oferi votul pentru Alexandr Stoianoglo.
Întrevedere cu Putin
Candidatul PSRM, acuzat că este un ,,cal troian” și ,,omul Moscovei”, neagă acuzațiile că ar avea legături cu oligarhul fugar Ilan Șor sau cu Rusia, dar este pregătit să se întâlnească cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, dacă acest lucru, spune el, ar fi în interesul majorității cetățenilor țării sale.