Alerte cu bombe în secții de votare din Germania și Anglia. Chișinăul: Menite doar să oprească procesul de votare
0Procesul de vot din patru secții de votare din Germania și Anglia a fost suspendat la scurt timp după ce autoritățile au fost informate despre existența unui posibil explozibil în clădiri. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău anunță că „alertel sunt false, menite doar să oprească procesul de votare”.
Cele patru secții de votare vizate de alertele false cu bombă se află în orașul Frankfurt din Germania și în orașele Liverpool și Northampton din Marea Britanie. Procesul de vot din cadrul acestora a fost suspendat pentru o perioadă scurtă de timp, anunță reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
„Serviciile specializate din statele respective au pus în aplicare protocoalele pentru situații de alertă și au finalizat controlul antitero, anunțând că alertele au fost false. MAE subliniază că aceste alarme sunt menite doar să oprească procesul de votare. Autoritățile moldovenești au informat anterior despre intențiile de a lansa alerte false și coordonează acțiunile cu autoritățile statelor vizate”, au declarat angajații ministerului moldovean.
Notificarea Chișinăului
Chișinăul a informat mai multe state ale Uniunii Europene, printre care România, despre faptul că Rusia va încerca să perturbe votul diasporei la secțiile de votare din străinătate în timpul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, conform unei surse anonime din cadrul Guvernului Recean, citată de „Reuters”.
Astfel, secții de votare din Italia, Franța, Germania, Spania, Canada, România, SUA și Anglia ar putea fi vizate, inclusiv de alerte false cu bombă, acțiunile fiind orchestrate de Kremlin.
„Scopul este de a întrerupe procesul de vot în timpul evacuării (declanșate de o amenințare cu bombă - n.r.) și verificării de către poliție. Vă rugăm să aplicați proceduri și protocoale care să nu afecteze procesul de vot”, se arată în mesajul Chișinăului.
Persoane suspecte în preajma secțiilor
Între timp, reprezentanții asociației de observatori Promo-LEX denunță prezența unui număr de persoane în afara secțiilor de votare, în special în diasporă care ar putea fi implicat în numărarea votanților veniți la urnele de vot.
„Prezența acestor persoane poate indica o tentativă de intimidare a alegătorilor, în sensul în care informația ar putea fi folosită ulterior pentru a identifica cetățenii, sau ar putea fi o metodă de colectare a datelor pentru a verifica prezența la vot, având în vedere zvonurile din primul tur conform cărora în diasporă nu s-au prezentat atât de mulți alegători”, a afirmat Nicolae Panfil, șeful Misiunii de Observare Promo-LEX.
Chișinăul subliniază că există suspiciuni privind transportarea organizată a cetățenilor moldoveni, cu referire la mai multe secții de votare din țară, în special cele pentru alegătorii din regiunea separatistă Transnistria. Aceste suspiciuni se extind și asupra secțiilor de votare din străinătate, cum ar fi cele din Rusia sau Belarus.
„Suntem îngrijorați de sesizările primite, dar și de informațiile apărute în spațiul public referitoare la acțiunile de transportare organizată a alegătorilor atât pe cale terestră, cât și aeriană către secțiile de votare din Federația Rusă, Republica Belarus, Azerbaidjan și Turcia”, a declarat șefa Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angela Caraman.
Anterior, Kremlinul a negat ingerințele în afacerile interne ale Chișinăului.