Zeci de încălcări ale legii în timpul alegerilor din Rep. Moldova. Cazuri de mituire și transportarea organizată a votanților, anunță poliția

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că a depistat 126 de încălcări ale legii, numărul acestora fiind înregistrat până la ora 15:30. Printre cele mai frecvente ilegalități se numără fotografierea buletinelor de vot, mituirea alegătorilor și transportul organizat al acestora.

IGP raportează peste 120 de încălcări electorale. FOTO: Inquam
IGP raportează peste 120 de încălcări electorale. FOTO: Inquam

Potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției, în topul încălcărilor se află fotografierea buletinelor de vot, cu un număr de 42 de cazuri, urmată de agitația electorală (20), coruperea alegătorilor (18) și transportarea organizată a acestora (12).

Celelalte abateri înregistrate includ prezența persoanelor în stare de ebrietate la secția de votare, încălcarea dreptului la vot și deteriorarea buletinelor de vot.

În data de 3 noiembrie, poliția moldoveană a reținut o membră a Blocului Victorie, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, fiind suspectată de tentativă de corupere a unui cuplu din nordul Republicii Moldova.

„Aseară, Poliția a fost sesizată de un bărbat de 68 de ani, din raionul Drochia, care a declarat că lui și soției sale li s-au propus bani pentru a vota astăzi împotriva unui candidat electoral. Propunerea a venit din partea unei femei de 43 de ani, din aceeași localitate. Aceasta nu s-a limitat doar la propunere; astăzi dimineață a venit acasă la cei doi și le-a oferit 1600 de lei bărbatului și 2700 de lei soției sale”, informează reprezentanții IGP.

Mai exact, suspecta ar fi încercat să ofere 4300 de lei moldovenești, adică puțin peste 220 de euro, în schimbul celor două voturi. Aceasta a fost reținută, iar la domiciliul său au avut loc percheziții.

„Pe cazul dat a fost pornită o cauză penală, iar în timpul perchezițiilor autorizate la domiciliul acesteia au fost găsiți circa 24.000 de lei, liste ale persoanelor remunerate pentru a vota împotriva unui candidat electoral, pliante, mesaje care confirmă implicarea ei în aceste ilegalități, precum și alte probe relevante cauzei penale”, adaugă polițiștii.

Îngrijorările Chișinăului

Bătălia pentru funcția de președinte al Republicii Moldova se dă în cel de-al doilea tur între candidatul pro-european Maia Sandu și cel pro-rus Alexandr Stoianoglo, pe fondul influenței fără precedent a Kremlinului asupra votului.

Rusia își dorește un președinte pro-rus la conducerea țării. Republica Moldova a început recent negocierile de aderare la Uniunea Europeană și a validat rezultatul pozitiv al referendumului republican constituțional care consfințește parcursul european în Constituție. Iar Moscova își dorește să readucă Chișinăul în sfera sa de influență și să submineze această direcție europeană.

Chișinăul subliniază că există suspiciuni privind transportarea organizată a cetățenilor moldoveni, care planează asupra mai multor secții de votare din țară, în special asupra celor pentru alegătorii din regiunea separatistă Transnistria. Aceste suspiciuni se extind și asupra secțiilor de votare din străinătate, cum ar fi cele din Rusia sau Belarus.

,,Suntem îngrijorați de sesizările date, dar și de informațiile apărute în spațiul public cu privire la acțiunile de transportarea organizată a alegătorilor atât pe cale terestră, cât și pe cea aeriană către secțiile de votare din Federația Rusă, Republica Belarus, Azerbaidjan și Turcia”, a declarat șefa Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angela Caraman. 

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a afirmat că alegătorii din Transnistria sunt mituiți sau șantajați ca să participe la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. 

,,Este un deja-vu. Vă amintesc că ceva ani în urmă, la fel, regimul separatist, care nu are nicio treabă cu procesele democratice din Republica Moldova și mai ales cu procesul de integrarea europeană, a făcut același lucru. Oamenii sunt forțați, corupți, manipulați și șantajați să voteze pe malul drept al Nistrului. Podul e plin”, a declarat președintele Parlamentatului.

Igor Grosu, care este și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), adică a formațiunii de guvernământ din Republica Moldova, a reiterat că: ,,Vedem că grupările criminale nu se liniștesc. Avioane charter, în special vedem cazuri în Belarus, Turcia, acestea vorbesc despre faptul că sunt alocate resurse enorme care depășesc probabil și imaginația noastră”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite