Exclusiv Greșelile pe care Maia Sandu și pro-europenii trebuie să le evite. Sfaturile unei experte de la University of Pennsylvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maia Sandu are șanse mari să câștige turul 2 al alegerilor din Republica Moldova, însă partidele pro-ruse o pot bloca anul viitor, dacă vor câștiga parlamentarele. Ecaterina Locoman, de la University of Pennsylvania, explică, pentru „Adevărul”, ce erori trebuie evitate pe viitor.

Republica Moldova își alege duminicǎ președintele. Foto: Facebook
Republica Moldova își alege duminicǎ președintele. Foto: Facebook

Turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova va avea loc duminică, 3 noiembrie, iar pentru funcția de președinte vor lupta candidata PAS, Maia Sandu, și candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo. Președintele în exercițiu are prima șansă, teoretic. În primul tur, în urmă cu două săptămâni, Maia Sandu a obținut aproape de două ori mai multe voturi decât rivalul ei, 42,37% din voturi față de 26,02%, cât a adunat Stoianoglo.

Lupta se anunță pe muchie de cuțit, arată sondajele, dar Maia Sandu ar putea să câștige la limită. Bătălia pentru Republica Moldova nu se va încheia, pentru că anul viitor au loc alegerile parlamentare, cel puțin la fel de importante, iar dacă partidele pro-ruse vor câștiga atunci pot schimba soarta țării punând capăt oricărei perspective de integrare euroatlantică. Pentru asta, Maia Sandu și partidele pro-occidentale ar trebui să evite anumite erori, care riscă să ducă la pierderea unor voturi. Despre ce este vorba, explică Ecaterina Locoman, cercetător și lector la University of Pennsylvania, SUA și este specializată în problemele ce țin de Republica Moldova, Ucraina și fostul spațiu sovietic.

Misiune dificilă pentru Maia Sandu

Ea o avertizează că Maia Sandu nu va avea o misiune ușoară duminică, în condițiile în care forțele pro-ruse s-au mobilizat special pentru acest moment. Faptul că forțele pro-occidentale au câștigat referendumul la limită, cu mai puțin de un procent avantaj, este cel mai bun argument în acest sens.

Cauzele acestor rezultate cu mult sub așteptări sunt multiple. Neregulile semnalate la urne, unde partidele pro-ruse au încercat să cumpere voturi, reprezintă doar o cauză, dar nu cea mai importantă.

„Rezultatul referendumului a fost mult mai jos decât mă așteptam, foarte îngust, să zic așa. Eu sunt optimistă și cred că Maia Sandu va câștiga, dar sigur nu îi va fi ușor. Se duc foarte multe lupte în continuare, iar forțele pro-ruse nu au concurat corect. Aș spune că depinde foarte mult rezultatul, cel de duminică, dar și cel de anul viitor, de la alegerile parlamentare, și de eforturile acestei campanii de a-i demasca, de a-i prinde pe cei care au încercat să cumpere voturile oamenilor. Dacă acești oameni vor fi pedepsiți, vor fi trași la răspundere, atunci văd mai multe șanse pentru Maia Sandu și forțele pro-europene să câștige și anul viitor. Dar să știți, eu îmi fac foarte multe griji”, spune Locoman.

Maia Sandu este și locomotiva partidului său, PAS, ceea ce înseamnă că adună mult mai multe voturi decât formațiunea politică din care face parte. Asta înseamnă că la alegerile parlamentare de anul viitor ar putea să fie mult mai greu. Iar în cazul unui eșec pentru partidele cu orientare pro-occidentală, anul viitor, victoria la limită de la referendum va deveni practic nulă.

„Eu îmi fac mai mari griji de alegerile parlamentare din 2025, pentru că Maia Sandu nu va reuși să ducă nimic la capăt dacă pierdem alegerile din parlament”, punctează experta.

Unde s-a greșit

Ecaterina Locoman vorbește despre erorile din care partidele pro-europene, în frunte cu PAS, ar trebui să tragă învățămintele.

Rivalitățile între partidele pro-occidentale, corupția și faptul că PAS nu a putut să redreseze economia sunt câteva dintre greșelile nepermise. Au existat și erori de comunicare, dar și gafa incredibilă a șefului misiunii Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, care a a făcut o declarație total neașteptată și le-a dat „muniție” partidelor pro-ruse și subiecte de campanie.

Mazeiks a declarat înaintea primului tur de alegeri că una dintre condițiile Bruxelles-ului pentru candidații care vor să adere la UE este să le permită cetățenilor străini să cumpere terenuri agricole în republică. Această declarație pe tema unui subiect sensibil s-a întors ca un bumerag împotriva forțelor pro-occidentale și a provocat furia micilor producători într-o țară eminamente agricolă, cum este Republica Moldova.

Și chiar dacă declarația lui Janis Mazeiks a fost repede contrazisă de liderii PAS, rivalii pro-ruși au profitat imediat de ea și au amintit-o pe toată durata campaniei, avertizându-i pe moldoveni că Uniunea Europeană le ieftinește intenționat terenurile ca să poată fi ulterior cumpărate de străini. Evident, acestea nu au fost singurele erori, însă a devenit evident că, în cazul în care forțele pro-occidentale vor repeta greșelile de până acum, pro-rușii ar avea toate motivele să-și pună șampania la rece, pentru 2025. Iar de departe cea mai mare eroare, una de strategie, este că PAS și celalalte partide pro-occidentale sunt dezbinate și măcinate de rivalități, spune Ecaterina Locoman.

„Eu am impresia că a fost o greșeală a partidului PAS, e cumva o boală a tuturor partidelor, a liderilor când câștigă. Cumva se umflă în pene și nu mai vor să fie deschiși la negocieri, să facă anumite concesii. Și asta mi s-a părut că a fost greșeală a PAS, că ar fi trebuit cumva să negocieze mai mult cu ceilalte partide care au aceleași valori și să creeze un front comun. Dar ei s-au gândit probabil că o au pe Maia Sandu și că e suficient carisma ei pentru a învinge. Dar iată că s-a demonstrat că nu e așa”, adaugă Locoman.

Forțele pro-ruse profită de orice detaliu

Pe de altă parte, forțele pro-ruse au arătat mult timp la fel dezbinate. Alegerile de acum o săptămână au arătat însă că se pot mobiliza și pot răsturna calculele hârtiei și că cifrele sondajelor nu contează într-o bătălie de ademenea proporții și cu o asemenea miză.

„Într-adevăr, partidele pro-ruse, chiar dacă aveau diferiți candidați, au luptat pentru același scop. Scopul lor a fost în primul tur de a micșora procentul Maiei Sandu, ca să nu câștige din primul tur, și de a micșura procentul voturilor pro Uniunea Europeană, la referendum. Și le-a ieșit în ambele cazuri. Timpul e scurt, dar nu pot decât să sper că forțele pro-occidentale au învățat ceva din asta. Sigur că miza cea mare va fi anul viitor, poate că până atunci își vor face temele și că vor fi mai deschise la colaborare, măcar la parlamentare”, punctează Ecaterina Locoman.

În opinia ei, PAS, partidul Maiei Sandu care guvernează țara, s-a erodat și a pierdut mult din încrederea oamenilor.

„Eu am fost vara aceasta la Chișinău, iar din câte discuții aveam cu anumiți oameni care erau implicați în politică, ei sunt dezamăgiți de guvernarea PAS. Pentru că, da, cea mai mare succes a fost integrarea, eforturile, sau progresul care s-a făcut pe calea integrării europene, dar, iarăși, avem în Republica Moldova tot același nivel de corupție, același nivel de sărăcie cruntă, aceleași probleme nerezolvate. Din păcate, cultura politică nu s-a schimbat prea mult, așa că cei care ajung să obțină fotolii sunt în continuare vulnerabili, în sensul că profită de funcții, de puterea lor, iar oamenii văd asta. Nu vreau să zic că toți sunt așa, dar iată că inclusiv celelalte partide pro-occidentale îi acuză de diverse nereguli și au făcut plângeri. Se vede că unii dacă au puterea, cred că îl au și pe Dumnezeu când, de fapt, ar trebui să rămână mai umili și să depună efort în continuare ca să se poată mențin la puterea și să ducă țara acolo unde le-au promis oamenilor că o să o ducă”, mai explică Ecaterina Locoman.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite