Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei

0
Publicat:

Acuzațiile Rusiei la adresa Republicii Moldova, cum că ar plănui o operațiune militară împotriva Transnistriei ar putea avea o semnificație mult mai profundă, sunt de părere analiștii, scrie Al Jazeera.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

La începutul acestei săptămâni, Rusia a acuzat-o pe președinta Moldovei, Maia Sandu, că ar planifica o operațiune militară împotriva regiunii separatiste, Transnistria. De asemenea, ministerul de Externe al Rusiei a declarat că NATO transformă țara de peste Prut într-un centru logistic pentru aprovizionarea armatei Ucrainei.

Făcând aceste acuzații, Moscova pare că vrea să-și construiască motive pentru a ataca vecinul mai mic al Ucrainei.

Adrian Balutel, șefa de cabinet a Maiei Sandu a infirmat acuzațiile, subliniind că Moldova nu are niciun plan să intre cu armata în Transnistria, chiar dacă consideră regiunea ca parte a țării.

În ultimele luni, președintele Rusiei, Vladimir Putin a sugerat tot mai des că aliații Ucrainei în război pot deveni potențiali inamici și s-ar putea să le răspundă.

Atacurile tot mai dese la adresa Republicii Moldova, care s-au intensificat odată cu declanșarea conflictului din Ucraina, vin după ce Chișinăul a aplicat pentru aderarea la UE încă din 2022.

Așadar, Kremlinul urmărește prin aceste amenințări să împiedice procesul de aderare al Moldovei la Uniunea Europeană, consideră analiștii americani de la Institutul de Studierea Războiului.

Relația dintre Transnistria și Rusia

Regiunea Transnistria este o susținătoare a Rusiei, și este înconjurată de Moldova și Ucraina, două țări care aspiră către aderarea organizațiilor occidentale. Regiunea s-a separat de Moldova în 1990, iar în 2006, a trecut un referendum prin care își reafirmă independența și solicită o uniune cu Rusia. Acest referendum nu a fost recunoscut de Moldova.

În februarie 2022, liderii transnitrieni au cerut protecție din partea Rusiei, în contextul izbucnirii războiului în Ucraina. Chiar și lideri pro-ruși din Ucraina au cerut protecție din partea Moscovei, motiv pe care Rusia l-a invocat când a anexat Crimeea în 2014 și mari părți din Lugansk și Donețk în 2022.

Pe plan internațional, Transnistria este recunoscută ca aparținând republicii Moldova, însă Europa o vede ca ocupată de Rusia încă din 2022, în contextul în care trupe rusești și depozite de armament se află în regiune.

În prezent, 1.500 de militari ruși staționează în regiunea separatistă, potrivit unui raport publicat de Universitatea Harvard în octombrie anul acesta.

Cum mai atacă Rusia Republica Moldova

Luna trecută, în timpul alegerilor prezidențiale, Republica Moldova a acuzat Rusia de ingerențe, cu toate că Maia Sandu a câștigat al doilea mandat în urma voturilor, cu 55.33%, în fața contracandidatului Alexandr Stoianoglo.

Într-un raport publicat anul acesta de către un grup de experți din Londra, Moscova vizează și spațiul informațional public din Moldova cu dezinformare toxică.

Potrivit oficialilor din cadrul serviciilor de securitate ale Moldovei, oligarhii ruși ar fi cheltuit milioane de euro pentru a organiza proteste anti-guvern și pentru a comite fraude electorale. Printre ei se numără și Ilan Șor, acuzat de fraudă bancară de justiția de peste Prut.

Alt palier este cel al energiei electrice, întrucât Moldova a declarat recent stare de urgență. Țara primește 2 miliarde de metri cubi de gaz rusesc anual, iar din 2022, tot gazul este trimis Transnistriei.

Transnistria vinde energia electrică Moldovei, energie care este produsă din gazul primit. 

Până să ajungă în Transnistria, gazul rusesc este transportat prin conducte care trec prin Ucraina. Kievul a decis recent că nu va mai permite tranzitarea gazului rusesc.

Maia Sandu a acuzat Gazprom, gigantul rus producător de gaze, că refuză să ia în considerare soluții alternative. Președinta încearcă acum să pregătească țara de venirea „grelei” ierni, fără gaz rusesc.

Ca efect al deciziei Kievului menționată anterior, Moldova s-ar mai bucura de gazul rusesc până la 1 ianuarie 2025, când expiră acordul.

În aprilie 2022, Ministerul Securității de Stat din Tiraspol, Transnistria, a fost vizat de explozii. În ziua următoare, mai multe explozii au distrus două antene de radio și alte construcții din regiune.

Președintele Zelenski, alături de aliații Ucrainei, spun despre explozii că au fost orchestrate de Rusia pentru a acuza în mod fals Republica Moldova că ar fi atacat Transnistria, în contextul în care țara de peste Prut este un aliat al Kievului.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite