A renunţat la cariera de jurnalist în Republica Moldova, pentru a devenită politician şi consilier local în Irlanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Secaş a lăsat cariera de ziaristă în Moldova pentru a se afirma în Limerick, un oraş din inima Irlandei, unde recent a obţinut mandatul de consilier local, din partea Partidului Laburist.

Vorbeşte fluent patru limbi străine, are cetăţenia irlandeză de vreo doi ani şi, din această lună, este primul imigrant ajuns consilier local în oraşul Limerick, din partea Partidului Laburist. E vorba despre Elena Secaş, o moldoveancă de 40 de ani, originară din comuna Colibaşi, raionul Cahul, care, împreună cu alţi aleşi, i-a readus pe laburişti la putere, în Limerick City East, după o pauză de mai mulţi ani.

Povestea Elenei Secaş în inima Irlandei a început cu mai bine de 13 ani în urmă, când a venit pentru prima dată în acest oraş, care se aseamănă, ca întindere şi populaţie, cu municipiul Bălţi. La 16 ani, Elena a plecat la Suceava, unde a absolvit Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării a Universităţii „Ştefan cel Mare“. A urmat un curs BBC de journalism radio, iar apoi a lucrat la Radio Moldova International. În Limerick a ajuns în 2001, iar începuturile n-au fost tocmai uşoare.

Începuturi dificile

Ştiind la perfecţie limba engleză, a reuşit să se angajeze la mai multe firme pe post de traducător şi de specialist în relaţiile cu clienţii. În 2006 a devenit membru al Partidului Laburist, chiar dacă la vremea respectivă n-avea cetăţenie, iar în 2009 a candidat, fără succes, la alegerile locale.

Consiliera moldoveancă susţine că alegătorii erau ezitanţi, fiindcă n-aveau habar despre Republica Moldova, ţara ei natală, şi nici dacă intenţionează să rămână pe termen lung. Între timp şi-a obţinut cetăţenia, iar în acest an a reuşit să câştige numărul de voturi necesar pentru asigurarea unui fotoliu în consiliul local al oraşului.

image

„Poporul irlandez este destul de ospitalier. Mi-a fost relativ uşor să găsesc soluţii, să aflu răspunsuri, ceea ce a facilitat mult procesul de integrare pentru mine şi familia mea, fiindcă vorbesc fluent engleza. Prioritatea mea în calitate de consilier este să fiu o voce puternică în consiliu şi să muncesc că să asigur un viitor cât mai sigur şi mai bun pentru toată comunitatea noastră“, ne-a spus Elena, mamă a două fetiţe de 12 şi, respectiv, 3 ani. În timpul liber îi place să alerge, iar cât timp e la Limerick City and County Council, se ocupă de problemele, deloc puţine, ale urbei.

Provocări de consilier

Situat în zona centrală a Irlandei, Limerick se confruntă cu o rată a şomajului de cinci ori mai mare decât media naţională a ţării, un nivel mare de criminalitate, iar în multe familii copiii sunt crescuţi de un singur părinte. Elena Secaş şi-a propus să mărească numărul angajărilor, dar şi să crească nivelul de protecţie al copiilor nesupravegheaţi de părinţii lor.

„Avem o serie de probleme locale ce trebuie rezolvate. Îmi pare bine că, în calitate de consilier, pot identifica soluţiile necesare, dar şi că, moldoveancă fiind, promovez valorile noastre ori de câte ori am posibilitatea“, ne-a mărturisit moldoveanca.

Chişinăul, prin lupa irlandezilor

Fiindcă tot a menţionat despre valorile moldoveneşti, proaspăta aleasă a laburiştilor ne-a vorbit şi despre cum este văzut Chişinăul de către irlandezii care au îndrăznit să ne treacă graniţa. „Prima problemă pe care o sesizează atât în Chişinău, cât şi în restul ţării, e starea deplorabilă a drumurilor. Acesta este primul comentariu făcut de nişte vizitatori irlandezi care ne-au însoţit pentru prima dată într-o vizită în Moldova, la începutul acestei luni“, a spus, cu regret, Elena Secaş.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite