A început admiterea la şcoli profesionale şi colegii. Anul acesta, elevii vor putea alege din mai multe specialităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La şcolile profesionale se admit elevi de toate vârstele FOTO: Tudor Iovu
La şcolile profesionale se admit elevi de toate vârstele FOTO: Tudor Iovu

De astăzi începe admiterea în şcoli profesionale şi colegii, iar tinerii care au încheiat studiile şcolare vor putea îmbrăţişa o meserie.

Elevii sunt aşteptaţi în 66 de şcoli profesionale şi 46 de colegii pentru care au fost rezervate 8355 de locuri, dintre care 4771 cu finanţare bugetară şi 3584 pe bază de contract. Pentru absolvenţii gimnaziului, numărul de locuri la buget constituie 3981 de locuri (83,5%), iar în baza studiilor liceale şi şcolii medii de cultură generală - 790 de locuri (16,5 %).

Pentru instituţiile de învăţământ secundar profesional, în anul 2013 sunt planificate 12035 de locuri, dintre care 2335 pentru şcolile de meserii şi 9330 - pentru şcolile profesionale. Cota de înmatriculare în bază de contract în şcolile profesionale este de 370 de locuri din numărul total de 12035.

La şcolile profesionale au fost introduse noi domenii. În domeniul ocupaţional „Agricultură” a fost inclusă meseria „Fermier specializat în creşterea diferitor culturi agricole”, iar la domeniul ocupaţional „Industrie” – ”Montator dispozitive şi aparate radioelectronice”. Totodată, a fost majorat numărul de locuri pentru domeniul ocupaţional „Industria uşoară” la meseriile cusător şi confecţioner articole de marochinărie.

În colegii cererile vor fi depuse în perioada 1-31 iulie 2013. Rezultatele vor fi anunţate până la 3 august 2013. În caz de neacoperire a locurilor, în perioada 5-8 august curent, în colegii va avea loc concursul repetat. Rezultatele acestuia vor fi anunţate până la 10 august. Candidaţii trebuie să depună următoarele acte: diploma de studii, un certificat medical, copia actului de identitate al elevului şi al unuia din părinţi, carnetul de recrut şi, opţional, diplome de la olimpiade, concursuri naţionale şi internaţionale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite